sreda, 14.marec.2012 - 21:19

Miloš Kovačič Radu Pezdirju: “Podmazovanje je nujno potrebno. Tudi podjetje Krka je podkupovalo javne uradnike, da bi dobilo donosne posle”

Miloš Kovačič, nekdanji predsednik uprave podjetja Krka d.d. in nekdanji mentor sedanjemu predsedniku uprave Jožetu Colariču, je povedal, da je podmazovanje kdaj pa kdaj nujno potrebno za pridobitev posla, sploh v zelo zbirokratiziranih in zato togih državah. Podmazovanje naj bi potekalo na nižjih ravneh odločanja in ne nujno na ministrski.

V zvezi z akcijo Rada Pezdirja za razkritje korupcionistov (po njegovem “parazitov”) v državi se je oglasil tudi nekdanji predsednik uprave podjetja Krka d.d., ki ga imajo nekateri za živo legendo.

V času Miloša Kovačiča je Krka začela s korenito širitvijo na tuje trge. Miloš Kovačič je bil sicer tudi mentor sedanjemu predsedniku uprave Jožetu Colariču. Miloš Kovačič je namreč zadnja leta svojega direktorovanja podjetju Krka že imel vizijo za prihodnost, zato je vzgajal svojega naslednika Jožeta Colariča, ki je bil v času njegovega vodenja Krke eden od članov uprave podjetja Krka d.d., kjer se je klestil v dobrega managerja.

Miloš Kovačič je povedal, da je v nekaterih državah, sploh v državah v razvoju, javne funkcionarje potrebno podmazati s podkupninami, če se želi skleniti posel.

To je potrebno predvsem v močno birokratiziranih državah, ki so zaradi birokracije zelo toge in podkupnine zato služijo temu, da posli lažje stečejo. Dodal je, da ni potrebno podkupiti ravno ministrov, ampak je še boljše, če se podkupi javne uslužbence, ki delujejo v operativi.

Miloš Kovačič je povedal, da je tudi v Beograd, ko je obstajala še SFRJ, prišel vedno s polnim avtomobilom daril, če je želel doseči kakšen posel.

Miloš Kovačič je povedal, da je podjetje Krka d.d. v zameno za pridobitev posla odločevalcem kupovalo limuzine. Pri tem je povedal tudi anekdoto, da je enkrat, ko je želel skleniti posel z neko državo v razvoju, pomembnega funkcionarja najprej želel obdariti s podarjenimi oblekami v bližnjem podjetju Labod (svilena bluza in podobno), a da to ni prijelo, zato se je odločil funkcionarju podariti luksuzni avtomobil znamke BMW. To je bilo že bolj sprejemljivo darilo, saj je podjetje Krka d.d. na ta način dobilo posel, vreden 50 milijonov ameriških dolarjev.

Podjetje Krka je po besedah Miloša Kovačiča prav tako skrbelo za dobrobit odločevalcev na položajih v zameno za pridobitev posla. To naj bi počelo predvsem v državah v razvoju, kjer je bil to pogosto edini način za pridobitev posla.

Torej. Po nekdanjem dolgoletnem direktorju podjetja Krka d.d. je tudi to podjetje svoj razvoj temeljilo na podmazovanju, zato Miloš Kovačič pravi Radu Pezdirju, da podmazovanje ne poteka z dajanjem nekaj tisočakov ministru, ampak se podkupuje ljudi na nižji, operativni ravni.

Miloš Kovačič bo sicer z zanimanjem spremljal aktivnosti Rada Pezdirja v boju zoper korupcijo.

V Pozareportu pa so zapisali, da je bilo podmazovanje značilno tudi v času vlade Janeza Drnovška. In sicer naj bi dolgoletni član stranke LDS povedal, da so posrednikom iz vrst LDS-a dajali tudi do 5000 nemških mark provizije za to, da so jim ti omogočili sestanek z Janezom Drnovškom. Janez Drnovšek naj tega denarja ne bi nikoli videl, saj je šel zgolj v žepe posrednikov, ki so uredili sestanek z Janezom Drnovškom.

Za sestanek s tedanjim premierjem Janezom Drnovškom so nekateri posrednikom plačali tudi do 5000 mark. Tako naj bi po poročanju Pozareporta trdil nek dolgoletni član stranke LDS.

Več o izjavah Miloša Kovačiča v zvezi z akcijo Rada Pezdirja si preberite v spodnjem članku Financ.

Finance: Miloš Kovačič sporoča Pezdirju: To se ne dela tako

Več o akciji Rada Pezdirja pa si preberite v spodnjem članku Dossier korupcija.

Dossier korupcija: Rado Pezdir želi razkriti imena korupcionistov v slovenski politiki in gospodarstvu. Korupcija v medijih?

 



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. Franc Mihič pravi:

    To je sprevržena morala velikih slovenskih prijateljev Rusov, Belorusov, kar vse poplača belo-ruska raja.
    Prevladujoča slovenska dvoličnost, svetohlinstvo, kar vse poplača ljudstvo.

Odgovorite