nedelja, 18.marec.2012 - 15:53

Barack Obama je na dan svetega Patricka v pubu spil krigl piva

Ameriški predsednik Barack Obama si je na dan svetega Patricka privoščil krigl piva.

Irci so včeraj praznovali dan svetega Patricka (St. Patrick’s Day), zaščitnika Ircev. S svetim Patrickom je prišlo v Irsko tudi krščanstvo, zato je za Irce to poseben dan, ki ga ta narod tradicionalno slabi že stoletja. V času praznika se najprej postijo, nato pa gostijo s tradicionalno jedjo iz zelja in slanine, nazdravljajo pa tudi s pijačo.

Tudi v drugih državah Irci slavijo ta praznik. Še posebej je bilo pestro v New Yorku v ZDA, kjer se je zbralo 2 milijona ljudi. Praznovalo pa se je tudi drugod po ZDA

Tako je tudi ameriški predsednik Barack Obama v pubu v Washingtonu spil kozarec piva Guinness.

Barack Obama se je slovesnosti sicer udeležil predvsem v počastitev irskega praznika, saj so Irci spoštovana etnična skupina v ZDA, a zanimivo je dejstvo, da ima njegova mati, ki je pretežno angleškega porekla, tudi nekaj irskega porekla, kar Obamovo počastitev praznika svetega Patricka vsaj malček poveže tudi na simbolni ravni.

Barack Obama je počastil praznik Svetega Patricka

Dan svetega Patricka sicer označuje zelena barva, ki je tradicionalna barva Irske.

V Sloveniji se dan svetega Patricka najbolj verodostojno obeležuje s pivom Laško, ki je prav tako tradicionalno zelene barve. Na Laško Pivo prisegajo predvsem Štajerci, ki so po določenih značajskih značilnostih od vseh Slovencev še najbolj podobni tradicionalnim Ircem.

 Mlade Frajle – Laško Pivo

Dailymail.co.uk: Even the President is Irish for a day! Barack O’Bama joins St Patrick’s Day revellers as two million line the streets in New York and America goes green

Photoblog: Barack Obama marks St. Patrick’s Day with a pint of Guinness



Značke prispevka:

Odgovorite