četrtek, 29.marec.2012 - 13:51

SPREMEMBA: Nova (pod)ministrica za tožilstvo naj bi postala nekdanja generalna tožilka Barbara Brezigar

Desna roka Vinka Gorenaka za tožilstvo bo postala nekdanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar

Po precej burnem dogajanju v zvezi s prenosom tožilstva na notranje ministrstvo (doslej je bilo v domeni pravosodnega ministrstva), kjer so se pojavljali strahovi, da bo ministrstvo tako postalo bolj podvrženo politiki, je na koncu vendarle obveljala (prvotna) odločitev Državljanske liste Gregorja Viranta o tem, da se zaradi večje učinkovitosti kazenskega pregona tožilstvo priključi notranjemu ministrstvu (ki je zapisana tudi v koalicijski pogodbi).

V javnosti so se sicer pojavile informacije o tem, da naj bi nova državna sekretarka za tožilstvo pri notranjem ministrstvu, ki je bilo ustanovljeno zaradi že omenjene selitve tožilstva k notranjemu ministrstvu, postala kar Blanka Žgajnar, ki na razpisu za vodjo specializiranega tožilstva ni bila izbrana, saj je bil izbran Harij Furlan, nekdanji vodja Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je bil glede na dotedanjo levo politično konstelacijo oblasti v državi, bil tudi politično bolj sprejemljiv za levico, saj je Blanka Žgajnar po določenih informacijah bolj desno orientirana in ljuba nekdanji generalni državni tožilki Barbari Brezigar, Harij Furlan pa bolj levo orientiran.

Barbara Brezigar in Blanka Žgajnar sta dobro sodelovali že v preteklosti. Oglejte si kratek prizor dobrega sodelovanja med obema, kjer je bila Blanka Žgajnar očitno desna roka tedanji generalni tožilki.

A očitno Blanka Žgajnar ne bo postala (pod)ministrica za tožilstvo. Blanka Žgajnar je namreč po imenovanju Harija Furlana za predsednika specializiranega tožilstva ostala brez mesta vršilke dolžnosti vodje tega tožilstva in (p)ostala okrožna državna tožilka. Nazadnje jo je javnost videla med komentiranjem pogojne obsodbe zuper tožilca Stojka, ki je bil pogojno obsojen na leto in pol zaporne kazni s poskusno dobo treh let zaradi prejemanja podkupnine, policija mu je namreč nastavila past, na podlagi katere je bil tožilec Stojko, sicer v času kaznivega dejanja odvisen od iger na srečo, prijet s 25.000 evrov podkupnine. Blanka Žgajnar ni bila zadovoljna s premilo kaznijo in je napovedala pritožbo.

Sedaj so se pojavile informacije, da bo nova podministrica za tožilstvo postala kar mogočna Barbara Brezigar, ki bo tako s politične funkcije bdela nad tožilstvom.

Barbara Brezigar je sicer dolgoletna tožilka, bila pa je tudi pravosodna ministrica v Bajukovi vladi ter generalna državna tožilka v času Janševe in tudi Pahorjeve vlade, zaradi česar ima izjemne izkušnje z vodenjem tožilstva tako na strokovni kot tudi na politični ravni.

Svoje novo poslanstvo bo očitno opravljala kot profesionalka na svojem področju.

Bralce obveščamo, da naš članek, kjer smo govorili o Blanki Žgajnar kot novi podministrici za tožilstvo, očitno več ni točen, a ga bomo kljub temu ohranili na spletni strani z dodano preusmeritvijo na ta članek.

Če sta Barbara Brezigar in Blanka Žgajnar še vedno v dobrih odnosih, pa lahko pripomnemo, da bo očitno mogoče pričakovati tesno sodelovanje med njima. Sicer se še ne ve, ali bo nova vlada priredila še kakšno presenečenje, zatorej lahko rečemo samo to, da bo čas pokazal, ali bo v zvezi s poklicno potjo Blanke Žgajnar prišlo še do kakšnih sprememb. Gre namreč za tožilko, ki slovi kot profesionalka na svojem področju in zato primerna kandidatka za različne funkcije v pravosodju ali drugod v pravni stroki (tudi v politiki s področja pravosodja).

Vendar seveda v odnosu do Barbare Brezigar v povezavi s stranko SDS zagotovo ne more parirati Barbari Brezigar, ki je vsekakor vedno prva izbira stranke SDS, nenazadnje jo je SDS kandidirala celo za predsednico države, a jo je takrat premagal tekmec Janez Drnovšek. Zaradi tega lahko damo špekulacijo, da se je morda razmišljajo o Blanki Žgajnar kot državni sekretarki za tožilstvo na notranjem ministrstvu, če se za to mesto ne bi odločila Barbara Brezigar, ker pa se je za to mesto odločila Barbara Brezigar, pa je seveda logično, da bo subministrica za tožilstvo postala ravno gospa Brezigar.

Če še malo špekuliramo, lahko rečemo, da se bosta na tožilstvu morda izoblikovali vsaj dve struji, ena bo pod taktirko tandema Brezigar – Žgajnar, druga pa bo zbrana okoli tandema Fišer – Furlan. Dobro bo videti, kako bo potekalo sodelovanje med obema strujama.

Toliko o tem.

Dnevnik: Neuradno: Barbara Brezigar na čelu direktorata za tožilstvo

RTV Slovenija: Neuradno: Gorenak na čelo Direktorata za tožilstvo imenoval Brezigarjevo



Značke prispevka: , ,

Odgovorite