petek, 30.marec.2012 - 08:28

Z odstopom uprave Mercatorja so se odprle poti prodaji Mercatorja Hrvatom

Mercator bi utegnil biti prodan, še vedno je največji interesent za prodajo hrvaški Agrokor. Bo torej Mercator postal hrvaški?

Celotna uprava podjetja Mercator je odstopila. Razlog je v velikih nesoglasjih med velikimi lastniki Mercatorja in upravo Mercatorja, katero vodi Žiga Debeljak.

Uprava Mercatorja je največje nasprotovanje lastnikom pokazala predvsem s tem, ko je nasprotovala prodaji Mercatorja hrvaškemu trgovcu Agrokor-ju, katerega vodi Ivica Todorić.

Uprava Mercatorja je zavirala to prodajo, češ da je nevarna, zato ni sprejela kupnine za 221 evrov po delnici Mercatorja. Po neuspelem prevzemu je cena delnice Mercatorja zdrsnila na 125 evrov.

A očitno še ni zamrla ideja o prodaji Mercatorja, četudi Agrokorju, ki je še vedno največji interesent za nakup največje slovenske trgovske družbe in je temu primerno pripravljen plačati visoko ceno, višjo od konkurentov.

Agrokor lahko še upa na to, da bo pod svoje lastniško okrilje pridobil ugledno slovensko trgovsko družbo Mercator.

Sicer upravi Mercatorja lastniki očitajo tudi nakup verige bencinskih črpalk EnPlus, saj Mercator razmišlja, da bi po vzoru na TUŠ in njegovim Tuš Oil-om tudi sam razširil prodajni asortiment na prodajo bencina.

Lastniki so glede Mercatorjevega nakupa EnPlus celo napovedali odškodninske tožbe zoper upravo, češ da gre za tvegano naložbo.

Kakorkoli že. Celotna uprava Mercatorja je odstopila, kar je precej simptomatično, saj je bil Žiga Debeljak s še nekaterimi člani uprave Mercatorja močno prijateljsko povezan z nekdanjim direktorjem Mercatorja Zoranom Jankovićem. V upravi so rekli, da bodo delo opravljali do oktobra letos, lahko pa odstopijo že prej, če bodo to od njih zahtevali lastniki.

Po ugibanjih nekaterih medijev naj bi Debeljakova uprava odstopila tudi zaradi tega, ker noče sprejeti odgovornosti za prodajo Mercatorja (Agrokorju), s čemer se ne strinja in je na ta način rekla, da naj odgovornost torej prevzamejo tisti, ki želijo realizirati načrt navječjih lastnikov Mercatorja.

Na koncu pa lahko mimogrede zapišemo tudi to, da je vedeževalka Živa v revijalni prilogi časopisa Delo in Slovenske novice, Ona, svoj čas povedala, da bo Mercator prodan in to na hitro.

Finance: Prelomni odstop ekipe Žige Debeljaka
Pozareport: Žiga Debeljak odstopil s celo upravo vred, preden Mercator prodajo Hrvatom



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Pivovarna Laško želi ohraniti svoj ponos tudi z odprodajo naložb, ki ne predstavljajo osnovne dejavnosti pivovarne

    Že nekaj časa je znano, da je največji lastnik Mercatorja, Pivovarna Laško, v hudih finančnih težavah.

    Strategija reševanja Pivovarne Laško gre v smeri odprodaje naložb, ki niso njena osnovna dejavnost.

    Kot je znano, je Pivovarna Laško prodala Ajdovščinski Fructal prodala srbskemu podjetju Nektar (podjetju, ki se zu ukvarja z enako dejavnostjo kot Fructal, s proizvodnjo brezalkoholnih pijač, predvsem sadnih sokov.

    S tem je zgolj delno ublažila breme dolga. Vendar plačila za stare kredite še vedno prispevajo in jih ne bo mogoče v nedogled z reprogrami odlašati v prihodnost, saj tudi banke, ki so kredite (gre predvsem za prevzemne kredite) odobrile, niso v rožnati situaciji.

    Zatorej Pivovarna Laško, da bi se izognila stečaju, razmišlja tudi o odprodaji drugih podjetij, ki jih je kopičila pod svoje okrilje predvsem v letu 2005.

    Gre za prodajo časopisne hiše Večer, prodajo Dela, pa tudi za prodajo trgovske družbe Mercator.

    Žiga Debeljak je z manevri preprečil prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, a je povedal, da se zaveda, da je Mercator sicer dobil bitko, ne pa tudi vojne.

    Glede na porazno stanje lastnikov Mercatorja (Pivovarne Laško in bank, ki so v preteklosti razmetavale z denarjem, sedaj so pa ostale polne dolgov) bo Mercator zagotovo šel v prodajo.

    Pivovarna Laško je že napovedala, da bo prodala svoj 23,34 odstoten delež, ki ga ima v Mercatorju poleg časopisov Delo in Večer, ki jih bo tudi prodala. Več si preberite v spodnjem Delovem članku z dne 14.3.2012:

    Delo: Laško ponovno v prodajo Mercatorja

    Sicer so se v Mercatorju že pozanimali, kakšen je interes za nakup te trgovske družbe. Interes ni preveč velik, največji interesent še vedno ostaja hrvaški koncern Agrokor, ki je svoj čas ponujal izjemno dobro ceno za delnice Mercatorja.

    Sicer se postavlja vprašanje, ali bo tudi v drugo ponujena tako visoka cena. Če ne bo, lastniki razmišljajo o tem, kdo bi moral za to odgovarjati, seveda imajo v mislih pred kratkim odstopljeno upravo Mercatorja, ki je najbolj zavirala prodajo Mercatorja Agrokorju, češ da gre za sovražni prevzem.

    Podobno izrazoslovje, kot ga je uporablja Žiga Debeljak, sicer sedaj uporablja trenutni gospodarski minister Radovan Žerjav, vendar vprašanje je, koliko bo uspešen.

    Namreč. Lastnikom Mercatorja teče voda v grlo, prodaja Mercatorja bi mnogim rešila dolgove, zato bo verjetno Mercator kot še vedno slovenska srebrnina, najverjetneje vendarle prodan tujcem.

    Še vedno ima velike možnosti za nakup jrvaški Agrokor, ki ponuja tudi največ denarja.

    Če za konec podamo še članek časopisa Finance, kjer so te med desetimi velikimi slovenskimi podjetji, ki jim grozi stečaj v letu 2012, omenile tudi Pivovarno Laško.

    Finance: Kaj se bo v kratkem potopilo in kaj bodo banke reševale?

    Ni odveč ponoviti, da bi se Pivovarna Laško s prodajo Mercatorja znebila precej dolgov in si olajšala svojo slabo finančno sliko.

    Tu gre za vprašanje, ali bo še vedno “ščitila nacionalni interes” za ceno lastnega propada, ali bo vendarle prodala Mercator in se tako rešila dolgov. Verjetno bo izbrala slednjo možnost, saj se želi izogniti propadu, žal pa se bo stanje vsaj še nekaj let zgolj še poslabševalo.

  2. admin pravi:

    Ivica Todorić si je dolgo časa prizadeval kupiti Mercator. Sedaj se mu je želja vendarle izpolnila. Čestitke Agrokorju in gospodu Todoriću.

    Družbi Agrokor čestitamo na uspešnem nakupu družbe Mercator.

    Banka NLB je svoj delež v Mercatorju že prodala.

    Sledila ji bo tudi Pivovarna Laško in ostali imetniki Mercatorjevih delnic.

    Agrokor naj z družbo upravlja v maniri dobrega gospodarja.

    Delo: Najboljši sosed bo danes prodan
    Radio Krka: Bo Mercator prodan?

    Spletna stran družbe Agrokor
    Spletna stran družbe Mercator

Odgovorite