ponedeljek, 2.april.2012 - 11:52

Hiranje slovenske politične levice v Sloveniji se nadaljuje

Dogajanje v stranki SMS – Zeleni Evrope kaže na hude pretrese, ki jih doživljajo leve politične stranke po državnozborskih volitvah, sploh po tem, ko Zoranu Jankoviću ni uspelo postati mandatar nove slovenske vlade.

V Sloveniji se po tem, ko Zoranu Jankoviću kljub relativni zmagi na državnozborskih volitvah ni uspelo zavihteti se na vrh nove slovenske vlade, saj mu je podporo odrekla Državljanska lista Gregorja Viranta, precej dogaja na levem slovenskem političnem polu.

Razen Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov na slovenski levici ni nobene stranke, ki bi imela zadostno podporo volilnega telesa.

Še posebej zaskrbljujoča je razdrobljenost levih strank, ki sodijo v liberalni milje, to so stranke LDS, Zares, SMS, TRS. Problem teh strank je, da razdrobljene ne morejo pritegniti zadostnega števila volivcev, nekatere pa se soočajo tudi z izjemno nezavidljivim finančnim stanjem. V nekaterih strankah imajo blokirane račune.

Po poročanju Pozareporta pa so nekatere celo popolnoma bankrotirale. Natančneje, SMS. In sicer naj bi slab volilni rezultat stranke, na volitvah je prejela le 0,86 odstotka glasov, povzročil, da je stranka SMS izgubila vir financiranja iz državnega proračuna, saj proračunska sredstva dobijo zgolj stranke, ki jim uspe zbrati vsaj 1 odstotek glasov. Ker stranka nima dobre perspektive, naj bi se iz nje že začel umikati tudi Blaž Kavčič, ki je malo pred volitvami izstopil iz stranke LDS in se pridružil stranki SMS. Stranka SMS ga je poleg Darka Kranjca med volilno kampanjo izpostavila kot eno ključnih figur, a po slabem volilnem izidu stranke na volitvah je očitno Blaž Kavčič dojel, da stranka nima perspektive in se je zato začel umikati iz nje.

Zaradi tega imajo v stranki SMS Zeleni Slovenije hude finančne težave. Težave naj bi bile tako hude, da je stranka morala zapustiti svoje prostore na Rimski cesti v Ljubljani.

Zanimivo je tudi to, da trenutno ne deluje niti njihova spletna stran.

Zoran Janković sicer želi združiti vse stranke levice, a so se odzvale le manjše stranke, ki bi jim glede na javnomnenjske raziskave celo skupaj težko uspelo prestopiti parlamentarni prag (4 % glasov volivcev).

V stranki SD se namreč vabilu niso odzvali. Najprej so sicer želeli priti, a simbolično na nižji ravni (prišla bi le podpredsednik in podpredsednica stranke, kar v političnem žargonu pogosto pomeni tudi to, da stranka takšnih srečanj ne ocenjuje kot pomembna, oziroma želi zmanjšati pomembnost – razen če gre za nadomeščanje zaradi upravičene zadržanosti predsednika, kar je pa seveda drugo), a so po tem, ko so prebrali vabilo in program srečanja, odpovedali tudi udeležbo na nižji ravni.

S tem je stranka SD dala kar boleč udarec Zoranu Jankoviću, ki glede na dosedanje napetosti med Zoranom Jankovićem (in njegovo Pozitivno Slovenijo) ter Borutom Pahorjem niti ne presenečajo.

V stranki SD se sicer bojijo vpliva “stricev iz ozadja”, ki ga imajo ti na Pozitivno Slovenijo, ki po določenih javno izraženih strahovih s strani nekaterih politikov, želijo, da se Pahor umakne iz vodstva stranke Socialni demokrati, ko pa se zgodi to, pa naj bi se SD pripojila Pozitivni Sloveniji, ki bi se nato preimenovala v Socialne demokrate. To so bili strahovi nekaterih v preteklosti, morda pa sedaj nekateri več nimajo takšnih intenc, a vseeno je ostal strah Socialnih demokratov pred premočjo Pozitivne Slovenije, kjer bi imeli Socialni demokrati vlogo druge violine kot v času, ko je bila stranka LDS še najmočnejša stranka v Sloveniji.

Očitno je Pozitivna Slovenija torej uspela prepričati le stranke, ki so se po volitvah znašle na politični margini, SD pa igra neko svojo igro in se želi profilirati kot stranka, ki ne potrebuje močnega botra za svoj obstoj, sploh odkar pridobiva na moči in je po zadnjih javnomnenjskih raziskavah postala že enakovredna Pozitivni Sloveniji.

Očitno po volilnem porazu slovensko levico čaka težavna pot okrevanja. Pri tem ji pa ne gre ravno najboljše, saj se spori na levici, ki so bili prisotni že v času, ko je bila ta politična opcija na oblasti, še poglabljajo.

Levica je pri tem celo poskusila destabilizirati stranko Desus, ki prav tako sodi v levi milje in s tem povzročila, da se je stranka Desus, sicer leva stranka, začela oddaljevati od svojih levih političnih kolegic, saj jim več ne zaupa, ker meni, da želijo nekateri na levici raztrgati tudi stranko Desus, kot so se med seboj že raztrgali tudi sami.

Očitno bo levica najprej morala prenehati z medsebojnimi spori in mesarskim klanjem za prevlado na političnem polu, šele potem se bo njeno okrevanje lahko res začelo.



Odgovorite