nedelja, 8.april.2012 - 21:06

Anton Stres: Krivica in laž sta na tem svetu pogostokrat bolj uspešni kot resnica in poštenje

Antona Stresa moti, da laž pogosto premaga resnico, a upa, da se bo to spremenilo

Anton Stres je v svoji velikonočni poslanici izrekel besede, ki smo jih tudi sami večkrat izrekli in zapisali.

In sicer, da na tem svetu pogosto zmaga laž nad resnico.

Celotno velikonočno poslanico nadškofa Antona Stresa si preberite tukaj.

Žal je temu res tako pogostokrat. Sploh v Sloveniji.

Sami ne bomo prav nič diplomatski in bomo rekli naslednje.

Kako je možno, da prvovrstni človeški izmečki imajo v tej državi toliko vpliva na posamezne zaposlene v javnem sektorju, tudi inšpektorje, policiste, tožilce, celo sodnike?

Kakšni so zaposleni v javnem sektorju, da si dovolijo, da jim nekdo uspešno prodaja laži in intrige, da ima država totalne kriminalce, ki imajo nadzor nad elementi javne in pravne države?

Kako nemoralni in brez integritete so javni uslužbenci v tej državi, da si dovolijo, da vlada tej državi laž, neresnica in navaden kriminal?

To se dogaja zelo pogosto. In logično je, da ljudje, ki se soočijo s takšnimi svinjarijami, ki jih uspešno počnejo posamezni človeški izmečki z lažmi, pretvarjanjem in intrigami, izgubijo zaupanje v pravično državo in pravično družbo in menijo, da državo vodijo s kriminalom povezani ljudje, kar vsaj v primeru Slovenije ni daleč od resnice v posameznih sredinah (tu ne mislimo na vlado, največ kriminala je namreč prisotnega v operativnem delu javnega sektorja).

V Sloveniji se tudi mediji vedejo pogosto zelo dvolično. Neskončno udrihajo po posameznih ljudeh in se grejo neke težke moraliste (recimo udrihajo po poslancih ali drugih politikih), češ, kako je pa sedaj nekdo grozen in ne vemo, kaj še vse, obenem pa je vrsto izredno hudih primerov zlobe, pokvarjenosti in kriminala načrtno zamolčanih.

Preprosto gre za usmerjanje pozornosti na posamezna žrtvena jagnjeta, ki se jih brezskrupulozno napada, obenem pa nadzorne inštuticije pod preprogo pometajo svinjarije, bodisi zaradi skorumpiranosti, bodisi zato, ker so kriminalci v tej državi tako prepričljivi, da lahko prodrejo z lažmi pri prepričevanju drugih.

Nemalokrat tudi laži uspevajo zato, ker se posamezni ljudje, ki se navzven kažejo kot posamezniki, načrtno dogovarjajo in usklajujejo svoje laži, da bi bili bolj verodostojni, zato so pogostokrat situacije, ko več ljudi lahko z lažmi prevlada nad resnico posameznika, ki ni povezan v kakšno skupino. Ti ljudje imajo zato možnost, da njihove laži uspejo celo do takšne mere, da tiste, ki govorijo resnico, označijo kot lažnive in tako prodajo svoje laži drugim.

Tu gre za resnično grozljivi kriminal, ki v tej državi očitno zelo dobro uspeva.

Sama zgodovina pa kaže, da je tega polno tudi v drugih državah.

Skratka. Ta država ima polno tovrstnih svinjarij. V tej državi nekateri uspevajo predvsem prek prepričevanja drugih ljudi, prek diskreditacij drugih ljudi, prek lažnivega zanikanja lastnih nepravilnosti s protinapadi na tiste, ki opozorijo na te nepravilnosti.

Preprosto v tej državi marsikaj deluje na podlagi laži. To pa zato, ker so nadzorne inštitucije bodisi neprofesionalne in se pustijo prepričati v laži, bodisi tudi same skorumpirane in delujoče na podlagi oseb iz ozadja (pa tu nimamo v mislih “stricev iz ozadja”, čeprav gre za podobno stvar, ampak ne mislimo na tisto skupino, katero nekateri tako radi omenjajo, ampak govorimo o drugih primerih).

Skratka. Ta družba temelji na lažeh.

V Sloveniji tako kot v EU obstaja zelo veliko lepobesedičenja, kjer gre zgolj za floskule, saj so stvari v realnosti različne. In očitno v tej državi in tej družbi nasploh so laži na žalost zelo prisotne pri posameznikih in skupinah.

To nas zelo boli, ker smo sami preveč resnicoljubni in takšnih je očitno zelo malo.

Žal iskrenost ni vrlina Slovencev.

Če pogledamo Jezusa Kristusa, pa se lahko vprašamo, kakšno odrešitev človeštvu je Jezus Kristus sploh prinesel. Ljudje so še vedno ostali ena najbolj krvoločnih živali, nekateri pa zlobni do obisti.

Na tem svetu je tako veliko človeškega gnoja, ki je celo uspešen, da se človek lahko resnično vpraša, kaj takšnega je Jezus naredil. Ali je zaščitil navaden človeški gnoj?

Pa brez zamere na izrazoslovju. Kakor smo rekli, bomo v tem članku  zelo nediplomatski.

Prav sramotno je, kako zanikrna je človeška narava.

Za konec podajamo zelo nazoren prizor iz tujega filma, ki prikazuje Jezusovo križanje.

Prizor nam je všeč predvsem zaradi nazornosti, kjer se res pokaže tisto pravo trpljenje Jezusa Kristusa brez olepševanj, tako kot nismo olepšali niti tega članka, ampak smo si pri pisanju tega članka dali malo duška.

Križanje Jezusa Kristusa.

 Nadaljevanje prizora

Za konec naj povemo še to, da je Anton Stres povedal, da pa v ljudeh vendarle obstaja upanje, da bosta dobro in resnica prevladala nad lažjo in zlobo. Morda. Vendar, da bi do tega prišlo, bi se morala družba, predvsem pa javni sektor in glavne odločevalske sredine znebiti človeškega gnoja. Tega v Sloveniji ni malo in bi ga bilo potrebno kidati kar nekaj časa, da bi bila sitaucija vsaj za silo dobra.

Preprosto gre pri Sloveniji za problem, da je korupcija zaradi posameznih spornih ljudi, ki zasedajo napačne položaje v javnem sektorju, problematična. Preprosto ni poštenja, ampak neko kvazi poštenje, zaradi česar v Sloveniji najbolj uspevajo kriminalci, lažnivci in podobna druga nesnaga. To je dejstvo in to je problem.

Problem je, da imamo v tej državi kulturo korupcije, ki je v demokraciji ob pomanjkanju pravne države, ki je v Sloveniji že dolgo časa ni tudi zaradi neučinkovitih in/ali skorumpiranih nadzornih inštitucij, doživela pravi razcvet.



Značke prispevka: ,

Odgovorite