četrtek, 12.april.2012 - 10:22

Sveta gora Fuji in njen gozd Aokigahara je kraj zadnjega počitka za številne samomorilce na Japonskem

Gozd Aokigahara na sveti Gori Fuji je postal kraj zadnjega zatočišča za številne samomorilce na Japonskem.

Na Japonskem je kultura samomorov zelo znana. Zelo znani so na primer samomori iz časti, ki so jih udejanjali japonski vojaški poveljniki. Te samomore so vojaški poveljniki, samuraji, naredili predvsem po tem, ko so izgubili bitko. Da bi preprečili nečastno zaprtje, mučenje in usmrtitev, so se raje odločili storiti častni samomor in tako vsaj nekoliko zmanjšati lastno sramoto. Samomor samurajev se imenuje sepuku oziroma harakiri. V spodnjem posnetku si oglejte prizor iz filma, ki nazorno prikazuje tovrstno izvršitev samomora.

Prizor japonskega samomora sepuku oziroma harakiri

Samomore so počeli tudi starejši člani družin, ki niso želeli več biti v breme svojim potomcem, zato so pogostokrat odšli od doma v posebne kraje, kjer so počakali svojo smrt bodisi s stradanjem do smrti, bodisi s storitvijo samomora.

Tako kot v vseh zahodnih (oziroma zahodno usmerjenih) civilizacijah pa zaradi večje kompleksnosti družbe, ki je individualistična in pogostokrat tudi bolj krivična, mnogi storijo samomor zato, ker menijo, da se v družbi niso dobro znašli, ali da jih je družba namerno izobčila. Razlogi so sicer lahko tudi drugačni.

Japonska prednjači po številu samomorov in je država, v kateri je kultura samomorilnosti zelo prisotna.

Na japonskem obstaja posebna sveta gora Fuji, znotraj nje pa gozd Aokigahara, ki je postal neka meka za japonske samomorilce.

Geolog Azusa Hayano, ki preučuje omenjeno goro, vsak dan naleti na truplo samomorilca, ali pa na znake, ki nakazujejo, da si je nekdo želel odvzeti življenje ali pa si ga je res odvzel.

Gospod Hayano se z najdbami samomorilcev srečuje že dalj časa. V svojem 20 letnem delu je našel že ogromno trupel. Vsako leto naj bi se na Japonskem na sveti gori Fuji samoumorilo vsaj 100 ljudi.

Prednjačijo samomori z obešenjem, veliko pa je tudi samomorov z zastrupitvijo z zdravili. Samomori z obešenjem so sicer dosti bolj učinkoviti. Skoraj vsi, ki se obesijo, umrejo, pri tistih, ki se zastrupijo z zdravili pa je stopnja smrti manjša oziroma je smrt počasnejša. Nekateri umirajo v agoniji še več dni, preden umrejo od iznemoglosti.

Gospod Hayano je v gozdu srečal tudi še žive ljudi, ki so prišli tam, da bi končali svoje življenje. Tem ljudem skuša pomagati iz stiske s pogovorom. Pravi, da že pogovor marsikaterega samomorilca odvrne od svoje zamisli.

Tudi država se je odločila ukrepati, zaradi česar je po gozdu postavila posebne table, ki sporočajo samomorilcem, da niso sami in da naj pomislijo na svoje bližnje, ki ne bi želeli, da storijo samomor.

Na goro sicer prihajajo tudi ljudje, ki niso popolnoma odločeni, ali bi umrli ali ne. Zato se nastanijo v gozdu v šotorih, kjer premišljujejo o svojem življenju in ali bi ga končali ali ne. Ali pa pridejo tam zato, da se dobro pripravijo na samomor. Tisti, ki so neodločeni, pogostokrat pridejo na goro s posebnimi klobčiči vrvi, ki jih odvijajo med hojo po gozdu, v katerem bi se lahko enostavno izgubili. Te vrvi nakazujejo na to, da so še neodločeni, ali bi storili samomor ali ne. Če bi se premislili, bi lahko s pomočjo vrvi našli pot nazaj.

Nekateri samomorilci tam napišejo tudi poslovilna pisma ali poslovilna sporočila in opravijo neke vrste obred pred odvzetjem življenja.

Očitno je kultura samomorov na Japonskem zelo velika. Delno tudi zaradi zgodovine, ki predpostavlja, da je samomorilnost častna, dasiravno je v današnjih modernih časih samomor pogostokrat beg pred družbo, pred pokvarjenostjo družbe, v kateri se posamezni ljudje niso znašli, zato so motivi za samomor pogosto morda manj častni, a na Japonskem kljub temu še vedno obstaja mnenje, da je samomor častno dejanje.

Če podamo še dokumentarec, ki ga je gospod Hayano naredil s ciljem, da prepreči nove samomore na sveti gori Fuji. Dokumentarec je zelo nazoren.

Azusa Hayno – samomori v gozdu Aokigahara

Naj za konec povemo, da tudi v Evropi obstajajo posebna čudovita mesta, s katerih si ljudje odvzemajo življenje. V Franciji so recimo znani posebni klifi Etretat, kjer se samomorilci s klifov vržejo v razburkano morje.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Opomba. 2 videoprispevka, ki sta predstavljala celoten dokumentarni film o samomorilskem gozdu več ne obstajata na Youtube-u, zato smo ju nadomestili z videoposnetkom, ki predstavlja isti dokumentarec in je v celoti predstavljen v enem samem videoposnetku.

Odgovorite