sobota, 14.april.2012 - 08:05

Slovenija bi morala premisliti o zamrznitvi projekta TEŠ 6 in prekanalizaciji vsaj 300 mio evrov iz HSE v državni proračun na račun podjetja.

Medtem ko Janez Šušteršič zateguje pas povsod, slovenska državna sralnica denarja, to je Holding Slovenske elektrarne, ki je v 100-odstotni državni lasti, še vedno razsipava z denarjem. Vsaj 300 milijonov evrov bi se lahko prekanaliziralo iz HSE-ja direktno v državni proračun in tako bi tudi državni delavci v HSE-ju prispevali svoj delež varčevanja, ne pa da se delavci v nekem državnem podjetju obnašajo še vedno totalno razsipno. Tudi projekt TEŠ 6 bi bilo dobro pustiti za kakšne boljše časa in ga zamrzniti.

Slovenija bi morala prekanalizirati denar iz HSE v državni proračun. V HSE se namreč kopajo v denarju in se vedejo totalno razsipniško z denarjem, dasiravno je podjetje v 100-odstotni državni lasti. V času krize je potrebno denar jemati tam, kjer je. V HSE je denarja v izobilju.

V času, ko celotna država varčuje, je mogoče slišati novice o razsipniškem trošenju denarja, ki ga uprizarja podjetje v 100-odstotni državni lasti. To je Holding Slovenskih elektrarn, bolj znan tudi kot denarnica slovenskih politikov, saj se mnogi politiki in politične stranke napajajo skozi denar iz Holdinga Slovenske elektrarne.

Energetika je bila vedno zelo donosen posel, ki ni skoraj nikoli doživel krize. Nekateri to dobičkonosnost pripisujejo svoji sposobnosti in superiornosti tehničnih poklicev, dasiravno je vzrok za uspešnost predvsem visoka potreba po energentih in visoko investicijsko gmotno podpiranje  tovrstnih podjetij s strani države, zaradi česar je lahko poenostavljeno povedano tudi butelj uspešen v takšnih panogah, ki imajo predispozicijo za uspeh, kot je recimo lahko tudi virtuoz neuspešen v nazadujočih panogah tipa tekstilna industrija, kjer obstaja predispozicija za neuspeh.

HSE je bilo vseskozi podjetje, ki se je razmetavalo z denarjem.

Če se želi videti, kaj je brezskrbno razsipništvo, potem je potrebno iti v Holding Slovenske elektrarne.

Vendar. Slovenija je trenutno v krizi. Ravno vlada spodbuja varčevanje na vseh koncih.

Dejstvo je, da bi lahko Slovenija veliko prihodkov pridobila s prekanalizacijo prihodkov od Holdinga Slovenske elektrarne, ki se obnaša tako, kot da bi, po domače povedano “srala denar”.

Ravno zaradi takšnega razsipništva je potrebno pozornost preusmeriti na Holding Slovenske elektrarne.

Dejstvo je namreč, da država kljub kriznim časom vztraja pri projektu, ki ga namerava tudi gmotno podpreti, ki je izjemno razsipen in lahko povzroči resne finančne posledice na celotno državo.

Kljub temu ta ponikalnica slovenskega denarja še vedno veselo izplačuje visoke plače delavcem, kot je slišati, pa bo izplačala tudi visoke regrese delavcem, dasiravno je priporočilo vlade, da se regresi ne izplačajo v visokih zneskih.

Potrebno je opozoriti, da je HSE v 100-odstotni državni lasti.

V Sloveniji imamo situacijo, kjer država varčuje na vseh koncih, obenem ima pa eno “sralnico denarja”, ki se še vedno obnaša razsipniško.

Namesto, da se vztraja pri projektih, ki bodo državo še dodatno finančno pestili, bi bilo potrebno premisliti, da se projekt zamrzne in se pusti za neke boljše čase, da pa se del denarja iz te 100 odstotno državne “sralnice denarja” prekanalizira v državni proračun. Vsaj 300, če ne 500 mio evrov bi lahko HSE prenamenile v državni proračun, ne pa da imamo situacijo, kjer cela država varčuje, nepopisno varčuje, neko državno podjetje pa se razsipava z denarjem, ki je denar vseh Slovencev, saj je podjetje v 100-odstotni državni lasti.

HSE naj razpre denarnico tudi sam.

Če hoče biti Janez Šušteršič vsaj malce pošten pri varčevanju, potem naj del denarja prekanalizira iz državne sralnice denarja, imenovane Holding Slovenske elektrarne. Vsaj 300 milijonov evrov naj se prelije v državni proračun. Tako bo država dobila precej denarja.

V HSE pa naj malo premislijo o svojem razsipništvu z denarjem v tako hudih časih, v katerih se nahaja Slovenija, saj gre za 100-odstotno državno podjetje.

Projekt TEŠ 6 pa očitno ni projekt, ki bi lahko še živel v sedanjih težkih časih.

Če država varčuje čisto povsod, potem bo zelo čudno, da bo obenem tako razsipna pri projektu, kamor bo vrgla izjemne količine denarja, pri tem pa se bodo delavci v sralnici denarja HSE še vedno obnašali totalno razsipno, kot da pa se njih kriza ne tiče.

Več o megalomanskem trošenju denarja s strani državne HSE si preberite v Dnevnikovem članku z naslovom Razkrivamo honorarje svetovalcev pri TEŠ 6, ki se nahaja tukaj.

Slovenija ima debelo denarnico, iz katere lahko pobere denar. In upamo, da bo Janez Šušteršič to tudi storil.

Ni namreč najlepše gledati, kako se nekateri v tako hudih časih razsipavajo z denarjem in se gredo neke bogataše, pa so v 100-odstotni državni lasti.

Državna sralnica denarja naj nekaj denarja prispeva v državni proračun.

Upamo, da se tega Janez Šušteršič zaveda. Da se zaveda, da HSE delavci morajo plačati ceno varčevanja. Če se ne, potem ta vlada ni verodostojna za uveljavljanje varčevalnih ukrepov, ker ni voljna denarja poiskati tam, kjer ga naravnost serjejo, če smo zelo plastični.



Značke prispevka:

Odgovorite