nedelja, 15.april.2012 - 12:12

Se Ivan Vogrin pripravlja na obračun z Gregorjem Virantom?

Ivan Vogrin in Rado Pezdir skrbita za pestro dogajanje v stranki Državljanska lista Gregorja Viranta

Državljanska lista Gregorja Viranta se je v svojem kratkem političnem obstoju izkazala za eno najbolj volatilnih strank, pri katerih ni nikoli jasno, na katero stran jih vleče.

Pri tem je uspešno prevzela takšno vlogo stranki Desus.

Državljanska lista Gregorja Viranta se je pred volitvami predstavljala kot liberalna stranka in tako na svojo stran pridobila tudi del volivcev, ki bi sicer glasovali za druge liberalne stranke (Zares in LDS), ki pa so bile zaradi znanih dejstev deležne nezaupanja volivcev, kar jih je na koncu odpihnilo iz slovenskega parlamenta.

Pri Državljanski listi Gregorja Viranta se promovirajo kot sredinska stranka, kar po svoje tudi so, čeprav jih malce vleče na desno. Gre za liberalno stranko, ki pa ni tako levo politično obarvana kot je bilo temu tako do volitev decembra 2011.

Pri stranki je sicer prišlo do veliko vroče krvi predvsem zaradi poslanca Ivana Vogrina, ki se počuti izdano.

In sicer. Ivana Vogrina so omenjali kot poslanca, ki bi lahko v zameno za pomoč pri poplačilu dolgov, ki jih ima zaradi svojega podjetja Interles, prestopil v Pozitivno Slovenijo in ji omogočil, da Janković postane mandatar za sestavo nove vlade.

Znano je, da je Državljanska lista Gregorja Viranta budno spremljala poslanca Vogrina, kako bo glasoval na glasovanju za mandatarja. Zaradi pritiska stranke, je Vogrin po vzoru na poslanca Pukšiča, ki pa dejanja ni storil zaradi pritiska, ampak kot zgled drugim poslancem, celo pokazal volilni listek in jasno dal vedeti, da na sicer tajnem glasovanju ni glasoval za Zorana Jankovića kot mandatarja.

Kljub temu, da je Vogrin podprl svojo stranko, čeprav je bil v veliki skušnjavi glede na velikost svojih dolgov, ki ga pestijo, mu je stranka konec marca obrnila hrbet. To je dojel kot izdajo s strani Gregorja Viranta, zaradi česar mu je celo napisal hudo pismo.

No. Poslanec Ivan Vogrin je izstopil iz poslanske skupine DLGV in postal nepovezani poslanec, čedalje večja so ugibanja o tem, da naj bi ga stranka SDS nagovarjala, da prestopi k njim, v zameno pa bi imel urejeno vprašanje dolgov. Čeprav se pojavljajo tudi informacije, da naj bi Ivan Vogrin predlagal Ivanu Simčiču, naj ne odstopi kot poslanec Desusa, ampak naj pristopi k njemu kot nepovezani poslanec, če postane nepovezani poslanec še eden od poslancev državnega zbora, pa lahko vsi trije skupaj že ustanovijo svojo poslansko skupino. Poslansko skupino nepovezanih poslancev. Nekateri pri tem vidijo tudi možnost, da bi se nepovezani poslanci povezali z opozicijo in tako odvzeli glasove v parlamentu vladni koaliciji.

Pri Državljanski listi Gregorja Viranta pa je še ena oseba, ki zbuja kontroverze. To je Rado Pezdir.

Rado Pezdir je človek, ki je povedal, da ne bo vstopil v stranko DLGV, ampak bo še vedno ostal nepolitičen, dasiravno je temu iz dneva v dan vse težje verjeti.

Rado Pezdir se je malo pred decembrskimi volitvami poročil s svojo bodočo ženo Ano Jevšek Pezdir.

Ana Jevšek Pezdir je kljub temu, da se je Rado Pezdir proklamiral kot nepolitičen, kandidirala za stranko DLGV kot kandidatka za poslanko, kar ji sicer ni uspelo.

Ko ji ni uspelo pri kandidaturi, so ji na ministrstvu za finance, katerega vodi Janez Šušteršič, tudi član stranke DLGV, našli zaposlitev po politični liniji, kar je sicer za ministrove sodelavce razumljiva funkcija.

Rado Pezdir je tudi glavni pisec ekonomskega dela programa Liste Virant.

Dodatno pa Rado Pezdir pogosto agitira za svojo stranko, katere formalni član sicer ni.

Rado Pezdir se je torej politično močno profilira.

Sicer se ga želi večkrat uporabiti kot neko civilnodružbeno osebo, neko osebo iz civilne družbe, ne pa iz politične stranke, dasiravno dosedanje aktivnosti Rada Pezdirja kažejo na to, da je eden dejavnejših členov stranke DLGV.

V svojih kolumnah pogosto ščiti svojo stranko DLGV, za pridih neodvisnosti jo kdaj pa kdaj tudi malček okrca, a kljub temu jo brani kolikor se da.

To je pokazal tako v primeru, ko so ga želeli prikazati kot človeka, prek katerega je mogoče priti do Janeza Šušteršiča, kot tudi v primeru ščitenja zaposlitve svoje soproge pri Janezu Šušteršiču.

To je pokazal tudi takrat, ko je strankarskega kolega Ivana Vogrina označil za parazita. Tedaj je stopil na stran vodstva stranke, ki je želelo izposlovati odločitev stranke, naj se Ivana Vogrina odstrani iz stranke, kar je stranki na koncu tudi uspelo.

Nazadnje je na stran svoje stranke in predvsem finančnega ministra Rado Pezdir stopil s pozivom k bojkotu stavke sindikatov javnega sektorja, ki bo 18.4.2012.

Morda bi bilo za Rada Pezdirja z vidika verodostojnosti dobro, da se tudi formalno včlani v stranko DLGV, saj ga javnost več ne dojema kot strankarsko neopredeljenega člana civilne družbe, kot se želi prikazati, ker je preveč strankarsko opredeljen, kar seveda ni nič narobe.

Bolj narobe je, da se nekdo proklamira kot strankarsko neopredeljen, dejansko pa je eden najbolj aktivnih “članov” neke stranke.

Za konec lahko povemo, da bo Državljanska lista Gregorja Viranta (zelo) kmalu šla na kongres, kjer bo spremenila svoje ime iz Državljanska lista Gregorja Viranta bodisi v Državljanska lista, bodisi v Nova liberalna stranka Slovenije. Pojavljajo se celo ugibanja, da bi lahko Janez Šušteršič prevzel vodstvo stranke, dasiravno naj temu ne bi bilo tako, saj naj bi za predsednika stranke znova kandidiral le Gregor Virant.

Kakorkoli že. DLGV je stranka, v kateri je dogajanje zelo pestro. Tako z vidika Ivana Vogrina, kot z vidika Rada Pezdirja, sedaj pa še Janeza Šušteršiča, človeka, ki je kot finančni minister najbolj izpostavljen pri varčevalnih ukrepih vlade.

Dogajanje v stranki DLGV pa bo verjetno tudi v prihodnje zelo pestro.



Značke prispevka: ,

Odgovorite