nedelja, 29.april.2012 - 09:39

Praznični dnevi, ki omogočajo mini počitnice, morajo ostati. Sploh drugi maj.

Slovenci prvomajske praznike radi povežejo v mini-počitnice, še posebej zato, ker je narava maja resnično prečudovita.

Tudi maserka in estradnica Urška Čepin rada uživa v pomladni naravi. Na sliki jo vidite pred prelepim cvetočim poljem (cvetočo njivo).

Slovenska vlada mrzlično išče načine, kako spraskati čimveč denarja v svojo blagajno, a pri tem povzroča veliko nezadovoljstva med ljudmi.

Še posebej to počne po nareku nekaterih brezvestnih ultrakapitalističnih snobov, ki sami živijo zelo brezskrbno, drugim ljudem pa želijo naložiti še več nepotrebnih obveznosti.

Ena izmed slabih odločitev trenutne slovenske vlade je ukinitev 2. januarja in 2. maja kot prazničnih dni. Nekateri so še posebej alergični na drugi maj, tudi zaradi čisto ideoloških razlogov, saj je praznik dela praznik, ki je bil zelo spoštovan v času nekdanje SFRJ, in ga mnogi desničarji dojemajo in označujejo kot komunistični praznik.

No. Za Slovence ima praznik dela, ki je povezan s 27.4., dnevom Osvobodilne fronte, precej bolj pagmatičen pomen, saj lahko Slovenci s povezovanjem praznikov dobijo minipočitnice, ki so v majskih dnevih, ko je narava naravnost prekrasna, lahko še posebej lepe. Pri tem pomembno vlogo igra 2. maj.

Če podamo primer za letos.

Letos je 27. april padel na petek, prvi maj bo padel na torek in drugi maj na sredo.

Slovenci lahko na ta način ustvarijo lepe počitnice.

Petek, sobota, nedelja so prosti, v ponedeljek vzamejo dopust, torek in sreda sta prosta, v četrtek in petek vzamejo dopust, sobota in nedelja sta prosta.

Torej. S tremi dnevi dopusta dobijo lepe 10-dnevne počitnice.

Letos je še vreme prečudovito in prav kliče k dopustovanju.

Slovencem torej 2. maj ne pomeni le praznika, ampak dan, ki jim omogoči mini-počitnice.

Pa da ne bo pomote. Slovenci v primerjavi z drugimi Evropejci niso prav nič na boljšem.

Po številu prostih dni so namreč nekje v povprečju.

Nekatere države imajo namreč manj prazničnih dni, zato pa imajo več dopustnih dni. V nekaterih državah je celo minimalna meja dopusta 30 dni, v Sloveniji okoli 20 dni.

Zato so prazniki za Slovence še toliko bolj dragoceni, predvsem 2. maj.

Odvzem 2. maja je zato zelo slaba poteza nove vlade, za katero verjamemo, da jo bo nova oblast, ko pride do zamenjave oblasti, nemudoma odpravila in Slovencem vrnila 2. maj, ki je Slovencem pomemben s pragmatičnega in ne toliko prazničnega vidika.

Oblast, ki bo Slovencem odvzela mini-počitnice, bo zato delovala zelo nečloveško.

Problem krize namreč ni v tem, da Slovenci premalo delajo, ampak v tem, da dela sploh ni. Tako se ljudem le odvzema še to malo zadovoljstva v teh mračnih časih, ki pa ne bo pomenilo kakšne večje konkurenčnosti države, ampak le večjo zagrenjenost delavcev.

Slovenske novice: Kriza odnaša praznike, tudi 2. maj



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Hugo Chavez vošči Slovencem praznik dela

  2. admin pravi:

    SDS naj preneha s politično demagogijo glede drugega maja.

    Če so določeni očitki na račun previsokih pokojnin nekaterih ljudi, ki se javnosti predstavljajo kot socialno čuteči, obenem pa predstavljajo ultrabogato družbeno smetano, ki prejema megalomanske dohodke, po svoje upravičeni, pa je zelo neupravičeno napadanje SDS-a v primeru gospoda Semoliča.

    In sicer. Ne more se reči, da prvi sindikalist Dušan Semolič ne sme biti boja za drugi maj zato, ker je njegova plača relativno visoka.

    Drugi maj je praznični dan, ki pomeni določeno pravico Slovencev, ki je tudi zelo koristna za vse delavce.

    Tu ni pomembno, kolikšne dohodke ima prvi sindikalist.

    V SDS-u pri svojih parolah vedno pretiravajo in želijo očrniti vse, kar leze in gre. Pri določenih stvareh so njihovi očitki upravičeni, pri drugih pa ne.

    Zavzemanje za drugi maj ni nekaj, kar podpira zgolj Dušan Semolič, ampak gre za beneficijo, ki pomaga ljudem omogočiti sprostitev od dela v obliki počitnic.

    Če se v določenih primerih lako strinjamo z argumentacijo SDS-a, se pa zagotovo ne moremo strinjati v primeru napadanja Semoliča zaradi zaščite drugega maja.

    V SDS-u bi morali prenehati gledati na drugi maj kot komunistični nadomestek za določene verske praznike, kar je v svojem bistvu tudi bil, torej prenehati morajo delovati ideološko obremenjeno, in priznati, da gre za koristen prosti dan s pragmatičnega vidika.

    Pretiravati tudi ne gre.

    SDS bi se moral pri določenih očitkih vnesti. Ustvariti totalno konfrontacijo namreč ni smotrno.

    Prebivalci Slovenije so namreč upravičeno šokirani nad megalomanskimi dohodki nekaterih, ki na raznoraznih proslavah trobezljajo o delavskih pravicah in plačah, sami pa živijo bogataško življenje, vendar to ne pomeni, da so tako zabiti, da bi zavoljo tega šoka pristali na omejevanje pravic tam, kjer to res ni potrebno.

    Torej. Dušan Semolič se lahko še vedno legitimno bori za pravice delavcev v primeru vsaj drugega maja. Namreč. Lahko, da ima Dušan Semolič morda tudi visoke dohodke (a verjetno ne tako visoke kot kakšni drugi funkcionarji, katerih pokojnine so pregrešno visoke). Vendar. Na drugi strani imamo tudi ultrakapitalistične merjasce, ki se zavzemajo za ukinitev praznikov in vpreženje delavcev, da bi si tako povečali profit, od katerega pa delavci ne bodo nič na boljšem.

    Vsi vemo, da so delodajalci v Sloveniji zelo slabi in izkoriščevalski in vsako znižanje pravic delavcev izkoristijo do obisti.

    Tudi ukinitev drugega maja bo pomenila le še dodaten pritisk na delavce. In v tem primeru je boj Dušana Semoliča legitimen.

    Majske mini-počitnice so namreč ena od pravic, ki bi jo Slovenija morala obdržati, ne glede na to, kakšno plačo prejema Dušan Semolič.

    Vsak Slovenec bi imel od njih koristi, pa če gre kam na dopust, ali pa ostane doma.

    SDS naj se torej malo vnese. Kriza naj ne bo razlog za uničevanje beneficij državljanom zgolj zato, ker se jim zdijo nekateri prazniki rdeči, komunistični.

    Lahko podamo tudi predlog.

    Drugi maj naj bo podaljšek praznika tudi zato, ker je 1. maj tudi obletnica vstopa Slovenije v EU. Tudi s simboličnega vidika se ga lahko torej primerno označi. Če bi bile prvega maja proslave zaradi praznika dela, bi lahko bile 2. maja slovesnosti ob vstopu države v EU.

  3. admin pravi:

    Zaradi ukinitve 2. maja bi se splačalo iti na referendum in glasovati proti varčevalnim ukrepom vlade. Nekateri totalno opranoglavi ljudje predvsem s politične desnice se očitno ne zavedajo, da si otežujejo življenje po nepotrebnem s tem, ko si zavoljo nerazumske antikomunistične fobije, ki je bila vseskozi prisotna na slovenski desnici, po nepotrebnem uničujejo praznične dni.

    Če se nekateri tako zmrdujejo nad “rdečkarji” in “komunisti”, bi se lahko zamislili tudi nad skoraj bolestno ideološko obremenjenostjo desničarjev.

    Očitno v Sloveniji nimamo ene normalne politične opcije. Oboji so radikalci na svoj način.

    Finance: Bo 2. maj prihodnje leto še dela prost dan?
    RTV Slovenija: Živel praznik dela tudi 2. maja! Tokrat morda zadnjič.
    Dnevnik: Odprava praznikov je poseg v socialne pravice
    Slovenske novice: 2. maj praznujemo le Slovenci
    24ur.com: 2. maj – dela prost dan najverjetneje le še letos

  4. admin pravi:

    Trenutna oblast zavaja glede števila prazničnih dni.

    Trenutna oblast želi prikazati, kako ima Slovenija precej praznikov, a pri tem deluje zelo zavajujoče, ko govori, da ima Slovenija 15 prazničnih dni, pri čemer ne upošteva dejstva, da binkoštna nedelja in velikonočna nedelja, ki se v Sloveniji štejeta kot (verska) praznika, padeta na nedeljo, ko večina ljudi ne dela.

    Torej. Slovenija ima prazničnih dni, z vidika prostih dni, zgolj 13.

    Torej. 13 dni je takšnih, ki lahko padejo tudi na kakšen dan, ki ni sobota ali nedelja, 2 pa vedno padeta na nedeljo in ju zato ne moremo upoštevati kot praznična dneva, ko govorimo o poduktivnosti in zaposlenosti delavcev. Ta dva dneva sta namreč vseskozi dela prosta dneva, če bi bila praznična ali ne.

    Torej. Slovenija ima zgolj 13 pravih prazničnih dni z vidika dela prostih dni, 2 sta pa praznična zgolj na simbolni ravni.

    Dobro bi bilo, da se nekateri politiki vzdržijo zavajanja ljudstva o 15 prazničnih dneh v Sloveniji, ko govorijo o zaposlenosti delavcev.

    Večer: Drugi maj morda še zadnjič dela prost dan

  5. admin pravi:

    Opažamo, da se nekateri v tej državi ne zavedajo, da so tudi počitnice in prosti dnevi pravica, ki jo je potrebno negovati z vidika ne zgolj simbolike, ampak predvsem z vidika počitka.

    Ukinjanje praznikov zatorej neposredno vpliva na znižanje delavskih pravic.

    Vsi se zelo radi primerjajo z drugimi državami, češ da nobena nima drugega maja kot prazničnega dneva in to štejejo kot nekaj negativnega.

    Mnogi načrtno želijo zamolčati pozitivnost drugega maja, ki Slovencem omogoči mini-počitnice.

    Slovenija je lahko ponosna na to, da ima v okolici maja praznike razvrščene tako, da ti ljudem omogočijo mini-počitnice.

    Ampak nekateri so očitno totalno ideološko obremenjeni in v drugem maju vidijo zgolj relikt komunizma, kar je pa skrajno enostransko in ozko gledanje na stvari, ki pa povzroča konkretno škodo slovenskemu ljudstvu in splošni tradiciji, ki se je uveljavila pri slovenskem delavstvu, to so pa mini-počitnice, ki nimajo nobene zveze s komunizmom, ampak delavce zgolj okrepijo, spočijejo in jih naredijo bolj zadovoljne.

  6. admin pravi:

    Če podamo določen popravek oziroma pojasnilo.

    Binkoštna nedelja in velikonočna nedelja se ne štejeta kot praznik, se pa štejeta kot dela prosta dneva, čeprav sta dela prosta dneva že zgolj zato, ker gre za nedeljska “praznika”, ki vedno padeta na nedeljo, ne glede na koledar.

    Torej. Ko govorimo o dela prostih dneh, je nesmiselno upoštevati binkoštno nedeljo in velikonočno nedeljo, ker sta to prosta dneva v vsakem primeru.

    Slovenija ima sicer še nekaj praznikov, ki niso dela prosti dnevi. Ti z vidika zaposlenosti delavcev niso problematični, saj ne dajejo pravic delavcem.

    Kaj torej želimo povedati?

    Ko govorimo o praznikih, ki vplivajo na delavske pravice (dela prosti dnevi), ima Slovenija zgolj 13 takšnih dni in ne 15.

    Več o slovenskih praznikih si preberite na spodnji povezavi.

    Wikipedia: Državni prazniki v Sloveniji

    Torej. Zelo zavajujoče je govoriti o 15-ih dneh, ko ima Slovenija le 13 dni, ki so dela prosti dnevi v pravem pomenu besede, dva dneva od 15-ih namreč vedno padeta na nedeljo.

  7. admin pravi:

    Ohranitev drugega maja kot dela prostega dne je zelo dobra odločitev. Tako so Slovenci še vedno ohranili praznike, ki jim omogočajo krajši majski oddih.

    2. maj ima zelo visoko vrednost z vidika počitka delavcev in prav je, da je ostal.

    Ravno prazniki okoli prvega maja, ki se lahko povežejo v mini-počitnice, pomenijo eno izredno svetlo točko Republike Slovenije pri zagotavljanju pravic delavcem. Na takšno situacijo, do katere je sicer prišlo precej slučajno, je lahko Slovenija ponosna.

    Še posebej, ker prazniki padejo res na obdobje, ki je eno najlepših v letu.

    Žurnal: Drugi maj ostaja praznik
    RTV Slovenija: Ukrepi pri družinski politiki blažji, 2. maj dela prost … Semolič zadovoljen

Odgovorite