ponedeljek, 30.april.2012 - 18:35

Janezu Stanovniku je po medijski objavi izjemne višine njegove pokojnine zrasel krvni tlak

Janezu Stanovniku se je povečal krvni pritisk, ko so mediji objavili, da vsak mesec prejema okoli 7000 evrov pokojnine neto.

Nekateri mediji so objavili višino pokojnine Janeza Stanovnika, prvega človeka Združenja Narodnosvobodilnega boja v Republiki Sloveniji. Skupna višina pokojnine je za slovenske razmere izjemno visoka, saj skupaj znaša več kot 7000 evrov neto mesečno.

Gre za znesek, ki Janezu Stanovniku omogoča ne le človeka dostojno življenje, ampak življenje na visoki nogi.

Janez Stanovnik je bil sicer zelo razburjen, ko se je odkrilo, da prejema megalomansko pokojnino, saj si jo je po njegovem mnenju prislužil.

Mogoče je njegova razburjenost upravičena. Od Slovenije namreč prejema »zgolj« 1803 evre borčevske pokojnine, 5291 evrov pokojnine pa prejema zaradi dela v Organizaciji združenih narodov.

Sicer pa takšna afera vsaj za nas ni bila preveč nenavadna, saj smo tudi mi od pošiljateljice Nataše Šoštarič prejeli na naš naslov korupcija@hotmail.com dopis, ki problematizira visoke borčevske pokojnine.

Dopis podajamo spodaj:

Citat:

Škandalozno: V dvanajstih letih 660 milijonov evrov za borčevske pokojnine

Četrtek, 26 April 2012 ob 15:49

V dvanajstih letih 660 milijonov evrov za borčevske pokojnine

Ali je v času, ko bo potrebno znižati plače javnim uslužbencem, ko je več kot 60 tisoč ljudi izgubilo službo v realnem sektorju, ko se bo znižal regres, ko bo nižje porodniško nadomestilo, ko se bo znižal rekreacijski dodatek upokojencem, primerno in pravično, da se na podlagi zakona iz leta 1964 izplačujejo t.i. borčevske pokojnine, ki niso rezultat vplačil prispevkov v pokojninsko blagajno?

Ali je pravično, da družinskim članom t.i. borcev, država v tem času izplačuje tovrstne rente? Generacije, ki je bila aktivno vključena v drugi svetovni vojni v oboroženem konfliktu, praktično ni več, država pa plačuje njihovim družinskim članom relativno visoke mesečne rente?

Borčevke pokojnine so tako očitno privilegij (na račun vseh davkoplačevalcev) za izbrance.

POZOR: V času od 2000 do 2012 je Republika Slovenija izplačala za 660 milijonov evrov za borčevke pokojnine, od leta 1991 dalje pa 1,2 milijarde evrov(!). To je več kot polovica celotnega proračunskega primanjkljaja države!!!

Borčevske pokojnine se izplačujejo na podlagi pokojninskega zakona iz leta 1964, po katerem so do slednjih poleg udeležencev NOB upravičeni še veterani španske državljanske vojne, narodni heroji in imetniki partizanskega spominskega znaka 1941.

Po podatkih ZPIZ je bilo letos marca izplačanih 24.834 borčevskih pokojnin, pri čemer je bilo 7.599 dejanskih borcev, 1.982 je bilo invalidov-borcev, medtem ko je bila večina borčevskih pokojnin (15.253) izplačana družinam borcev (!!!!).

Najvišje borčevske pokojnine izplačane so v višini 1.856,04 evra (starostna), 1.767,65 evra (invalidska) in 1.414,12 evra (družinska). Tako je povprečna borčevska pokojnina znašala 806,09 evra (starostna), 671,39 evra (invalidska) in 435,11 evra (družinska).

Pri odmeri pokojnine borcem je bila upoštevana najmanj pokojninska osnova, ki je ustrezala 117,6 odstotka povprečne plače na zaposlenega delavca v Sloveniji v zadnjem koledarskem letu pred uveljavitvijo pokojnine; če je bilo ugodneje za borce, pa je bila od zajamčene osnove odmerjena pokojnina v določenem odstotku, odvisno od števila let pokojninske dobe. Vsi navedeni podatki se nanašajo na borce, ki so se pridružili NOB pred septembrom oz. oktobrom 1943 (italijanska kapitulacija in nemška okupacija celotnega slovenskega ozemlja).

Za borce, ki so se pridružili NOB po 9. septembru 1943, pa je veljalo, da so se upokojili po enakih pogojih kot drugi zavarovanci, pri čemer pa so bili lahko deležni naslednje ugodnosti: borcu NOB, ki je na podlagi dopolnjene pokojninske dobe uveljavil pokojnino, nižjo od 85 odstotkov pokojninske osnove, se je pokojninska osnova, odmerjena glede na dopolnjeno pokojninsko dobo, povečala (največ do 85 odstotkov). 1.241 borcev, ki so bili udeleženci NOB od 9. septembra 1943 do konca 1943, je dobilo do 60 odstotkov, 13.940 borcev do leta 1944 do 30 odstotkov in 4.772 borcev do leta 1945 do 10 odstotkov povišanja pokojninske osnove.

Konec citata.

Gre očitno za članek časopisa Demokracija, ki se originalno nahaja tukaj.

Sami ne bomo komentirali višine pokojnine, saj so vse pokojnine izplačane na podlagi zakonov in so zato zakonite. Je pa res, da obstaja grozljiva razlika pri pokojninah med ljudmi.

Eni zgolj v enem mesecu prejmejo tudi dvakrat višji znesek pokojnine, kot ga nekateri prejmejo v celem letu.

Nič čudnega ni, da nekateri lahko živijo kot lordi, nekateri pa se bojijo za vsak evro.

Gre za nepopisno razslojevanje ljudstva v Republiki Sloveniji, ki se je začelo že z Janezom Drnovškom na čelu vlade, pri drugih predsednikih vlade pa se je takšno stanje zgolj nadaljevalo.

Socialna nepravičnost je očitno globoko zasidrana v slovenski družbi, predvsem v slovenskem javnem sistemu, kar kaže na to, kako pogoltne politike in kako pogoltne javne uslužbence je vseskozi imela slovenska država.

Nekateri si lahko privoščijo vse, drugi nimajo niti za osnovno preživetje.

Vendar pri Janezu Stanovniku je očitno pokojnina zaslužena, prav tako pa večji del zneska izvira iz njegovega dela v OZN.

Če smo malo pikri, pa lahko povemo, da ne preseneča, da so borčevske slovesnosti vedno na visokem nivoju. Očitno ne zgolj zato, ker je slovesnosti ves čas organizirala slovenska država, ki je imela povečini levo oblast, ampak tudi zato, ker gre za proslavo, ki so jo vseskozi organizirale slovenske elite s polnimi žepi denarja.

Žal vsi ljudje niso tako bogati in ne morejo vsake toliko časa organizirati kakšno proslavo, ne da bi se pri tem bali, da bi jim ostalo za osnovno preživete. Nekateri so, kot je očitno, glede tea veliko bolj brezskrbni.

Najbrž mnogi, ki govorijo na borčevskih slovesnostih, sploh še niso okusili revščine, ampak le življenje na visoki nogi.

V Sloveniji imamo že sicer neko bizarno situacijo, ko o socialni državi pridigajo predvsem tisti, ki so izjemno bogati. Torej tisti, ki revščine in skromnega življenja sploh ne poznajo, razen iz pravljic in iz medijskega poročanja.

Žurnal: “Želite še številko mojega krvnega pritiska?!”

Siol.net: “S 60-letnim aktivnim delom sem si zaslužil človeka dostojno življenje”



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Stanovnik je znan tudi po tem, da za okoli pol milijona evrov prodaja hišo v elitni ljubljanski soseski Murgle. Hiša je sicer ocenjena na 338.000 evrov. Njeno vrednost povečuje dejstvo, da v sosednji hiši stanuje supervplivni politik Milan Kučan.

    Janez Stanovnik naj bi zadnje čase živel le v garsonjeri, ki mu jo je leta 2009 dolelila Mestna občina Ljubljana (v času župana Zorana Jankovića) kot varovano stanovanje zaradi zaslug, ki jih ima mesto Ljubljana do njega.

    Janez Stanovnik bi moral plačevati le neprofitno najemnino, a se je odločil, da plača profitno najemnimo, in sicer tako, da neprofitno najemnino plača MOL-u, razliko med profitno in neprofitno najemnino, ki znaša 27 evrov, pa neki humanitarni organizaciji.

    No. S svojih 7000 evrov mesečne pokojnine si neprofitno najemnino plus 27 evrov humanitarnega dodatka do profitne mesečne najemnine zagotovo lahko privošči.

    Slovenske novice: Stanovnik prodaja hišo. Bi bili Kučanov sosed?
    Finance: Stanovnik: Je to policijska preiskava? Želite vedeti še moj krvni tlak?

  2. admin pravi:

    Če primerjamo Stanovnikovo pokojnino, ki znese skupa 7094 evrov neto, in plačo premierja Janeza Janše za februar, ki je znašala 6784 bruto, torej je neto nekje pol manj, je še Janez Janša v primerjavi z Janezom Stanovnikom skoraj revež, kaj šele ljudje, ki prejemajo miminalne dohodke.

  3. admin pravi:

    Pri pokojnini Janeza Stanovnika je potrebno še enkrat poudariti, da je večji del pokojnine gospod Stanvnik zaslužil z dolgoletnim delom v ženevski izpostavi OZN-a.

    Očitno imajo v OZN-u visoke plače in zato tudi visoke pokojnine.

    Verjetno pokojnine izplačuje OZN in ne država Slovenija.

    Objava Stanovnikove pokojnine je bila verjetno posledica dejstva, ker se je Janez Stanovnik že večkrat dotaknil vprašanj nizkih dohodkov državljanov in socialne tematike. S tega stališča je morda prav, da se je višina njegove pokojnine razkrila, saj je res izjemno visoka.

    Politično udejstvovanje posameznikov odpira namreč vprašanja verodostojnosti tistih, ki se politično udejstvujejo.

    Če nekdo govori o skrbi za socialno državo, je prav da v primeru ekscesnih lastnih prihodkov lete tudi predstavi javnosti.

    Edino takšna transparentnost bo doprinesla k poštenemu političnemu udejstvovanju.

    Recimo politiki že imajo dolžnost objavljanja svojih prejemkov, enako bi moralo veljati tudi za posameznike, ki se pogostokrat pojavljajo na političnem prizorišču, pa četudi formalno niso politiki, saj to so neformalno.

    Vsekakor pa bi zneski pokojnin, ki so posledica udejstvovanja na političnih funkcijah ali pridobljene na političen način, morali biti javni. Gre namreč za javne funkcije, plačane iz javnih fondov. Sploh pa pri ljudeh, ki so politično dejavni in je pravica javnosti do obveščenosti o tem visoka, tako da lahko javnost bolj podrobno oceni vsebino izjav posameznikov o kakšnem vprašanju, sploh pa o socialnih vprašanjih.

    Vemo namreč, da se Slovenija od vladavine Janeza Drnovška naprej, ki je začel takšno grozljivo razslojevanje, nepopisno razslojuje. Nekateri nimajo niti za kruh, drugi pa se lahko evidentno razsipavajo z denarjem brez večjih posledic, ker imajo izjemno visoke prihodke.

  4. admin pravi:

    Časnik Demokracija, ki sicer velja za glasilo SDS-a, je med drugim objavil informacijo, da se je Janez Stanovnik preselil iz superluksuzne hiše na prestiži lokaciji Murgle, ki naj bi jo kupil za 40.000 mark, sedaj pa jo prodaja za pol milijona evrov, v prestižni dom za starejše občane, namenjen predvsem političnim veljakom še iz časa nekdanje države.

    No. Vsakdo poskrbi zase v okviru z danimi možnostmi. Stanovnik je dobil možnost bivanja v garsonjeri po neprofitni najemnini zato, ker mu je kot zaslužnemu Ljubljančanu to čast dodelil Zoran Janković.

    Demokracija: Stanovnik ne zanika visoke 7.000 evrske pokojnine

Odgovorite