sreda, 3.oktober.2012 - 07:00

Avgusta in decembra dve trčenji v steno odstavne niše predora: V predorih Dekani in Trojane

Avgusta se je zgodilo novo trčenje v odstavno nišo predora. 37-letna voznica iz Krškega se je v predoru Dekani zaletela v odstavno nišo predora in na kraju nesreče umrla. Voznica ni bila pripeta z varnostnim pasom. Ravno zaradi tega je umrla takoj po trku.

Primorske novice: 37-letna voznica iz Krškega ni bila pripeta z varnostnim pasom

 Nesreča v Dekanih

Septembra je v predoru Trojane 22 – letnik zapeljal s svojim avtomobilom znamke BMW 320 v odstavno nišo in se z veliko hitrostjo zaletel vanj. Odnesel jo je s hudimi poškodbami.

Planet Siol:  Dvaindvajsetletnik trčil v steno predora Trojane

RTV Slovenija: 22-letni voznik trčil v steno predora Trojane

BMW 320 – So vozila BMW varna pred samomori in naleti?

 

Predor Trojane

 

Še več nesreč v predorih najdete v naši posebni rubriki:

Dossier korupcija: Smrti v predorih

Pred kratkim pa se je na Primorskem zgodila še ena zanimiva prometna nesreča.

75-letni voznik Ford Fieste je v trenutku, ko je nasproti pripeljal avtomobil znamke BMW, zapeljal na nasprotni pas in mu zaprl pot. Prišlo je do trčenja. 26-letni voznik BMW-ja se je poskušal umakniti, a zaman. 75-letnik  skupaj s sopotnico silovito treščil v BMW. Umrla sta on in njegova sopotnica, medtem ko jo je voznik BMW-ja odnesel zgolj z lažjimi poškodbami.

RTV Slovenija:  Starejši voznik nenadoma zavil na nasprotni pas – dve smrtni žrtvi 

Samomori na cesti se ne dogajajo zgolj v predorih, ko se vozniki zaletijo v zid odstavne niše.

Predvsem pri starejših voznikih so v nekaterih državah značilni samomori, ko se voznik postavi na železniške tire in počaka, da se vanj zaleti vlak, zanimivi pa so tudi primeri samomorov, ko se vozniki zaletijo v nasproti vozeča vozila z edino željo – umreti.

Nekateri so sebični in izberejo sebi enaka vozila, ter tako povzročijo nesrečo tudi drugim ljudem, spet drugi so bolj uvidevni in se zaletijo v boljša vozila ali pa tovorna vozila, kjer umrejo ali se poškodujejo le sami.

Še nekako najbolj uvidevni so samomori z zaletom v odstavno nišo predora, saj v tem primeru škoda nastane le vozniku.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Številne nesreče in predvsem samomori v slovenskih predorih, so sprožile ugibanja o tem, kako zaščititi niše v predorih pred slučajnimi ali namernimi naleti vozil.

    Izkristaliziralo se je nekaj rešitev, od daljših odstavnih niš v novih predorih, do zaščitnih ograj in opozorilnih tabel.

    Zaščita v obliki blažilcev trka bo učinkovita pri slučajnih naletih, kjer voznik dodatno zavira, pri samomorih, kjer voznik pospešuje in si še dodatno odpne varnostni pas, da bi bil čim manj zaščiten (z željo, da bi bil njegov samomor uspešen), pa bo zaščita manj uspešna.

    Žurnal: Dars bo zaradi samomorov zaščitil odstavne niše
    Žurnal: Zaščita v predorih

    O varnosti v slovenskih predorih smo se bolj poglobljeno razpisali v članku z dne 8.12.2011 in dodatki nanj.

    Dossier korupcija: Še en samomor v predoru Kastelec? Tudi tokrat se je voznik zaletel v zid odstavne niše.

  2. admin pravi:

    Še dodatek k članku:

    22-letni voznik BMW-ja je najbrž preživel (a s hudimi poškodbami) tudi zato, ker je njegovo vozilo ob trku v odstavno nišo odbilo in ga tudi prepolovilo, vozilo pa odneslo kar 180 metrov stran. Velik del sile je torej zaobšel voznika. Voznik je torej imel srečo, ker se je sila razporedila stran od njegovega telesa. Sicer bi umrl na mestu nesreče.

    Torej. Ni nujno, da je zgolj boljša znamka vozila igrala vlogo pri manjših posledicah trka, čeprav praviloma drži, da so boljši avtomobili varnejši, a pomembne so tudi okoliščine vsake posamezne nesreče, sploh pri naletih z veliko hitrostjo v odstavne niše, kjer je rezultat ne glede na kakovost vozila bolj ali manj enak – smrtne poškodbe.

    Žurnal: Voznik 22-letnika prepolovilo

Odgovorite