sreda, 9.junij.2010 - 07:16

Hrvati so se zaskrbljeno odzvali na Janševe navedbe, da bi morala Slovenija vojaško zasesti rt Savudrija

Med referendumsko kampanjo je Janez Janša rekel, da bi morala Slovenija med osamosvajanjem z vojaki in orožjem zasesti rt Savudrija. Dejal je, da če bi Slovenija takrat izvedla vojaško operacijo zasedbe rta Savudrija, bi bila sedaj v boljšem izhodiščnem položaju pri arbitražnem sporazumu. Te besede je Janša izjavil kot kritiko Milanu Kučanu, češ da je Janša želel zasesti rt Savudrija, predvsem vojašnice, pa naj tega ne bi dovolil slovenski predsednik Milan Kučan, češ da Slovenija še ene vojne ni končala, tako bi bila pa že v drugi. Janša se s tem ni strinjal. Rekel je, da se je desetdnevna vojna v Sloveniji že itak končala in zato je imela Slovenija priložnost začeti novo vojno (z zasedbo vojašnic na rtu Savudrija) v Piranskem zalivu, s čemer bi pridobila celoten Piranski zaliv, a da tega ni dovolil Milan Kučan, ki je bil v predsedstvu Republike Slovenije. V Sloveniji je vrhovno poveljništvo vojaških sil izvajalo predsedstvo Republike Slovenije. Tudi sedaj je vrhovni poveljnik vojaških sil predsednik države.

Te besede so v hrvaški politiki razumeli kot Janševo referendumsko bombo.

 Besede Janeza Janše, da bi Slovenija morala vojaško zasesti rt Savudrija, so hrvaški politiki razumeli kot Janševo referendumsko bombo

Stjepan Mesić je rekel, da se mu Janez Janša ne zdi uravnovešen politik. Nakar je Josipovič začel govoriti o tem, da je Janševa izjava o slovenski vojaški okupaciji rta Savudrije Janševa referendumska bomba, temu je pritrdila Jadranka Kosor.

Ko so se na besede Mesića o tem, da Janša ni uravnovešen, odzvali v Sloveniji, se je Mesić opravičil in povedal, da se mu Janševa politika ne zdi uravnovešena in sicer, da je takrat, ko je bil premier, ravnal čisto drugače v zvezi s Hrvaško, kot zdaj, ko je v opoziciji. Prej naj bi s Sanaderjem celo podpiral reševanje spora pred Haaškim sodiščem, sedaj pa da je čisto spremenil politiko, ko je v opoziciji. Mesiću se zdi to neresno.

Tudi Hannes Swoboda je dejal, da bi Janez Janša moral igrati bolj konstruktivno vlogo, ne pa vnašati razdora v reševanje spora med Hrvaško in Slovenijo.



Značke prispevka: ,

Odgovorite