nedelja, 13.januar.2013 - 06:46

Ali bo v ponedeljek prišlo do odločitve o glasovanju o (ne)zaupnici vladi Janeza Janše?

Predsednik socialnih demokratov Igor Lukšič je povedal, da ima stranka SD dovolj poslancev (10), da lahko sproži zahtevo o glasovanju o nezaupnici Janševi vladi. Bo svoje besede podkrepil tudi z dejanji?  

V Sloveniji se po burnem dogajanju zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, odpira možnost glasovanja o glasovanju o (ne)zaupnici Janezu Janši kot premierju.

Tega ne zahteva kdorkoli. To zahtevajo celo SDS-ovi ministri v vladi gospoda Janeza Janše z besedami:

“Podpiramo predsednika vlade Janeza Janšo in zavračamo vse špekulacije glede drugega mandatarja, ki naj bi ga predlagala SDS. Desetdnevno čakanje je nepotrebno in škodljivo. Tisti, ki meni, da potrebujemo drugo vlado, naj prevzame polno odgovornost in naj čim prej v državni zbor vloži konstruktivno nezaupnico.”

Gre za izvleček pisma v podporo Janezu Janši, katerega so napisali štirje SDS-ovi ministri v sedanji vladi.

V Virantovi Državljanski listi sicer nimajo dovolj poslancev, ki bi lahko podali zahtevo za glasovanje o nezaupnici Janševi vladi. Jo pa imajo v stranki Socialni demokrati.

Igor Lukšič je v izredni oddaji Odmevi, ki je bila na slovenski televiziji v soboto (zaradi izjemno pestrega sobotnega dogajanja, ki ni smelo ostati medijsko nepokrito) povedal, da imajo sami dovolj poslancev za vložitev zahteve o glasovanju o nezaupnici.

Čeprav pa so nekateri poslanci Pozitivne Slovenije izrazili dvom v Lukšičeve besede. Nekateri v Pozitivni Sloveniji so namreč mnenja, da so Socialni demokrati bolj ali manj šleve, ki niso sposobni sprejemati nobenih odločitev, da so to pokazali že večkrat, ko niso bili pripravljeni prispevati podpisov, predvsem za preiskovalne komisije, ki naj bi se formirale v parlamentu.

Kakorkoli že. Pokazalo se bo, ali bo prišlo do odločitve o glasovanju o nezaupnici vladi Janeza Janše.

Kot je znano, SDS si tega želi, SD tudi (v SD-ju se zavzemajo tudi za predčasne volitve), SDS zahteve o glasovanju o zaupnici sicer ne bo vložila, SD pa to lahko stori, ker ima dovolj, 10 poslancev, je pa vprašanje, ali ima SD tudi dovolj poguma za takšno dejanje. Po mnenju nekaterih v Pozitivni Sloveniji ne.

Sedaj se bo videlo, koliko politiki mislijo resno, koliko so jih pa le besede. No. V končni fazi lahko odločitev o zaupnici vloži tudi sam premier Janez Janša. Tega se je večkrat posluževal Janez Drnovšek, a Drnovšek ni bil nikoli v tako težkem položaju, kot je sedaj Janez Janša.

Oglejte si izredno oddajo Odmevi.

RTV Slovenija: Odmevi – 12.1.2013



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Če so Zorana Jankovića označili za kraljico Pozitivne Slovenije, pa je Janez Janša nesporni kralj stranke SDS

    Na Dossier korupcija bomo podali še eno misel.

    V Pozitivni Sloveniji so dejali (to je rekel Robert Golob), da Zoran Janković ni njihov kralj, ki bi ga morali braniti za vsako ceno, ampak kraljica, torej njihovo največje orožje, ki ga je kdaj pa kdaj potrebno tudi žrtvovati za dobrobit stranke.

    No. Po našem mnenju je Zoran Janković kar kralj. To bodo v Pozitivni Sloveniji verjetno občutili kasneje, sedaj še ne morejo, saj je kralj komaj odstopil.

    No. V SDS-u pa se dosti bolj zavedajo, da je njihov kralj dejansko Janez Janša. Janez Janša predstavlja močan simbolen naboj za vse podpornike stranke SDS. Stranka SDS je brez Janeza Janše obglavljena in tega se v SDS-u zavedajo.

    Za razliko od Pozitivne Slovenije v SDS-u ni “stricev iz ozadja”, ki bi imeli vpliv tudi na samega Janeza Janšo, ampak je Janez Janša tisti center moči v stranki.

    Stranka SDS, sploh pa Janez Janša, sta postavljena v izjemno nehvaležen položaj. Stranki SDS se nalaga, da svojega ključnega človeka, ki je dejansko nesporen kralj stranke (v šahovskem smislu), postavi v ozadje, češ da ni primeren za premierja. Postavlja se jo v položaj, da sprejme situacijo, da je Janez Janša pribit na sramotilni steber.

    To je najbrž v popolnem miselnem nasprotju slehernega člana stranke SDS. Za njih je nesporni vodja SDS Janez Janša, zato jih močno boli dejstvo, da ga nekateri želijo pribiti na sramotilni steber.

    Za razliko od Pozitivne Slovenije, ki je noviteta na političnem področju, pa ima stranka SDS dolgoletno politično tradicijo, v kateri vseskozi nastopa Janez Janša.

    Zato je težko pričakovati, da bi se stranka SDS postavila v položaj, da mora skrivati svojega ključnega človeka, kot da je kužen, saj bi tako zanikali spoštovanje samih sebe, zanikali bi spoštovanje v nekaj, v kar verjamejo, to pa je Janez Janša.

    Kot že rečeno. Pozitivna Slovenija ima strice iz ozadja, ki lahko presežejo tudi vpliv Zorana Jankovića (čeprav se bo njegov sestop, če ne pride nazaj, stranki močno poznal na prepoznavnosti, to bodo še videli v prihodnosti), pri SDS pa je Janez Janša nesporni voditelj.

    Nihče v SDS-u si ne bi upal trditi takšnih besed, kot jih je izrekel Robert Golob na kongresu Pozitivne Slovenije, ki je rekel, da Zoran Janković ni kralj, ampak le kraljica in s tem Jankovića degradiral v položaj zgolj najmočnejšega vojščaka stranke. V SDS-u je Janez Janša dejansko bistvo same stranke, zato je težko verjetno, da bi se stranka odrekla Janezu Janši, razen če ima tudi sama velik strah pred predčasnimi volitvami oziroma strah pred predajo oblasti nasprotni politični opciji.

  2. admin pravi:

    SLS-ov ultimat je nekoliko čuden.

    Namreč.

    Reforme, ki jih je potrebno sprejeti, so vse po vrsti takšne, ki škodujejo navadnim ljudem in znižujejo priljubljenost političnih strank.

    Zakaj SLS misli, da bo SDS sprejela vlogo, da Janez Janša počaka na oblasti, da se sprejmejo še nekateri nepopularni ukrepi, nakar naj odstopi.

    Nekako se ga postavlja v položaj tistega slabega človeka, ki sprejema nevšečne reforme, ko jih bo sprejel, pa ga bodo politično izbrisali.

    Janez Janša je sicer že v preteklosti izrazil strah, da bo njegova vlada le sprejela nepriljubljene ukrepe, ko bo pa to narejeno, pa se je bodo znebili.

    Takšen SLS-ov ultimat skoraj nekako nakazuje na to.

    Torej. Janši so povedali: “Janša, sprejmi še nekaj nepriljubljenih ukrepov, nato pa odidi!”

    In nato bo Janševa vlada, predvsem pa strana SDS, izzvenela kot tista, ki je sprejemala za ljudi slabe ukrepe, a so se je nato vendarle “znebili”.

    Ali bi sploh kdo bil pripravljen sprejeti takšno vlogo, kot to SLS pričakuje od SDS?

    Takšno vlogo sicer imajo tehnični mandatarji. Ti so neke ščuke, ki se jih nastavi zato, da se sprejme nepriljubljene ukrepe, nato pa, kakor so prišli, tako tudi izginejo iz političnega prizorišča, po tem, ko so sprejeli ukrepe, ki dvigujejo nezadovoljstvo ljudstva. Samo SDS ni v takšni vlogi. Gre za stranko, ki ni zgolj nek kratkotrajen nepriljubljen projekt, ampak stranka, ki ima tradicijo in ji ni do tega, da se zameri svojemu volilnemu telesu.

    V SDS-u so se temu primerno tudi odzvali in rekli, da če koalicijske stranke nočejo biti z Janezom Janšo, potem pa naj se povežejo s Pozitivno Slovenijo in z njo sprejemajo nepriljubljene ukrepe. To so pospremili z besedami, da komaj čakajo to sanjsko ekipo, kar pa je potrebno jemati s podtonom.

    Dejstvo je, da mora imeti vlada zaupanje za sprejemanje nepriljubljenih ukrepov, sedaj pa očitno tega zaupanja ni. Nekateri pravijo: mi vam ne zaupamo, nočemo z vami sodelovati, ampak sprejmite še teh par nepriljubljenih ukrepov. Ko jih boste sprejeli, pa lahko greste, saj mi z vami nočemo sodelovati zaradi poročila KPK. Iskreno. To zveni precej podlo.

    RTV Slovenija: SLS neuradno postavlja ultimat: Janša naj odide po 8. marcu

Odgovorite