torek, 15.januar.2013 - 08:50

Zoran Janković ne bo odstopil kot župan mesta Ljubljane

Zoran Janković se je odločil, da ne odstopi s položaja župana mesta Ljubljane, znano je, da ima močno podporo v ljubljanskem mestne svetu in si zato to lahko privošči. Podpirajo pa ga tudi Ljubljančani, saj menijo, da je dober župan.

 Po tej analogiji tudi Janez Janša ne rabi odstopiti kot premier vlade Republike Slovenije. A Janez Janša ima težavo, ker nima večinske podpore v parlamentu. V Državljanski listi, stranki Desus in stranki SLS so namreč napovedali, da bodo odšli iz koalicije, če ne odstopi kot premier. Vse je odvisno od tega, kolikšen je dejanski strah stranke SDS pred predčasnimi volitvami in kolikšen je strah stranke pred morebitno prepustitvijo oblasti.

Zoran Janković je na kongresu napovedal zamrznitev svojega predsedniškega položaja v stranki Pozitivna Slovenija do volilnega kongresa stranke. To lahko razumemo kot njegov odstop s predsedniškega položaja v stranki, ali pa zgolj kot začasno zamrznitev položaja, na katerega bi spet lahko prišel, ko bi ovrgel ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (ali pa ko bi preteklo že toliko časa, da bi poročilo več ne bilo tako aktualno, reakcije nanj pa bi zvodenele).

Stranka Pozitivna Slovenija je sprejela njegov odstop.

Se pa Zoran Janković ne bo poslovil od mesta ljubljanskega župana. Rekel je, da z županskega položaja ne bo odstopil.

Eno je potrebno vedeti. Komisija za preprečevanje korupcije je pri pozivu k odstopu imela v mislih poziv k odstopu iz javnih funkcij in ne toliko k pozivu k odstopu s položajev v stranki.

Namreč. Nihče se ne sme vtikati v notranjestrankarsko dogajanje kot zgolj člani stranke, zato lahko poziv velja le za javne funkcije.

Ker se Zoran Janković ne bo odpovedal položaju ljubljanskega župana, lahko po tej analogiji tudi premier Janez Janša ostane na položaju predsednika vlade. Stranka SDS ga je že podprla, da ostane predsednik SDS-a, očitno pa ga bo podprla tudi v tem, da ostane predsednik vlade, razen če se v SDS-u preveč ne bojijo tega, da bi morali predati oblast zato, ker bi jo v primeru neodstopa Janše zapustile koalicijske partnerice in bi tako padla vlada oziroma se ne bojijo predčasnih volitev, na katerih bi lahko dosegli manjši položaj.

Še ena stvar je pomembna, na katero smo sami opozorili že takoj po poročilu KPK, torej prvi. In sicer. Zoran Janković ima visoko podporo svojega mestnega sveta, zato lahko ostane župan Ljubljane, Janez Janša pa nima takšne podpore slovenskega parlamenta, saj bi v primeru, da ne odstopi s položaja, koalicijo zapustila Državljanska lista, prav tako pa tudi Desus in morda še SLS. Koalicija bi razpadla, Janša bi imel le še podporo manjšine v parlamentu, zaradi česar bi moral prej kot slej zapustiti vodenje vlade.

Še nekaj je pomembno. Gospod Zoran Janković je 1.1.2013 praznoval svoj 60. rojstni dan. Janković si tudi zaradi tega ne more privoščiti, da bi svojo funkcijo župana zamrznil za dalj časa, Kdaj pa bo potem spet dobil možnost postati župan in ali bo sploh še pri moči in volji še vedno biti na položaju? Zato je razumljivo, da se noče odpovedati položaju v Ljubljani, kjer ima še vedno veliko podporo. Verjetno pa je Zoran Janković ugotovil tudi to, da so se v strankah levice sposobni zelo enostavno odpovedati svojim voditeljem za zadovoljevanje svojih osebnih političnih interesov, zato Zoran Janković verjetno ne zaupa preveč niti tistim, ki so mu pred letom dni svetovali, naj gre v visoko politiko, saj je opazil, da se jim gre bolj zase kot zanj, za razliko od SDS-a, kjer pa kažejo večjo podporo svojemu predsedniku stranke, Janezu Janši.  

Kot že rečeno. Po analogiji se potemtakem tudi Janez Janša ne rabi odpovedati funkciji predsednika vlade.

Sedaj je samo vprašanje, ali ni stranke SDS preveč strah predčasnih volitev ali prepustitve oblasti nasprotni politični opciji. Eno je namreč govorjenje nekaterih SDS-ovcev (recimo Andreja Vizjaka), češ da njih predčasne volitve ne skrbijo, da jih prepustitev oblasti levici ne skrbi, če bo potrebno da bodo pa v opoziciji, drugo pa je, kaj si res mislijo in kakšen je dejansko njihov strah.

Še nekako najbolj pošteno so svoj strah izrazili v stranki NSI. Rekli so preprosto, da jih je strah predčasnih volitev in da bi najraje, da ostane stanje takšno kot je, sedanja koalicija. Oni bi podprli tudi Janeza Janšo na čelu vlade, a tudi koga drugega.

Torej. Sedaj je vse odvisno od poguma. Ali je SDS dovolj pogumna za predčasne volitve in predajo oblasti in ali so druge stranke dovolj pogumne za predčasne volitve.

24ur.com: Janković kot župan ne bo odstopil



Odgovorite