ponedeljek, 18.februar.2013 - 23:13

Ali bo Slovenija našla slamnatega mandatarja?

Čigavo glavo bo na tnalo dala slovenska politika? Kdo bo novi mandatar?

Ali bo slovenski politiki uspelo najti političnega kljukca, ki bo vodil projektno vlado? Kdo bo torej slamnati mandatar?

Glede na dejstvo, da bo Pozitivna Slovenija v morebitni novi vladi najmočnejša stranka, se postavlja vprašanje, ali bo funkcijo mandatarke sprejela Alenka Bratušek, trenutna vršilka dolžnosti predsednice Pozitivne Slovenije. Bratuškova bo bila sicer politična mandatarka, a tudi ona po njenih lastnih besedah, ki jih je izrekla v oddaji Požareport, le za krajši čas, za eno leto, razen če volivci ne bodo zadovoljni z njeno projektno vlado.

Alenka Bratušek v mini krilu v stilu Je t’aime

Je t’aime 

Vodja poslanske skupine SDS, gospod Jože Tanko, je v današnjih Odmevih na RTV Slovenija predlagal opozicijskim strankam, da glede na to, da imajo večino, glasujejo o konstruktivni nezaupnici in nato najdejo mandatarja in oblikujejo novo vlado. Dodaja, da gospod Janez Janša ne misli sprožiti glasovanja o zaupnici, saj je mnenja, da se mu godi krivica, saj poročila Komisije za preprečevanje korupcije ne priznava. Janez Janša je mnenja, da naj tisti, ki so zrušili vlado, sami sprožijo postopke za dokončno uničenje vlade (s konstruktivno nezaupnico), saj sam ne misli odstopiti, ker za to ne vidi razloga. Mnenja je namreč, da njegova vlada deluje dobro in so jo nekateri po krivičnem sesuli.

SD se zavzema za predčasne volitve, saj ji dobro kaže.

SDS se ne boji toliko predčasnih volitev, saj ji še kar dobro kaže pri anketah. A upa, da bo do njih prišlo nekoliko kasneje, saj pričakuje, da bo podpora vladnim strankam v kriznih časih še upadla, SDS-u pa se bo posledično dvignila.

Podpredsednik Državljanske liste Janez Šušteršič meni, da ni pošteno do državljanov, da se oblikuje projektna vlada in je za predčasne volitve. Pri Državljanski listi so tega mnenja tudi zato, ker trenutno Državljanska lista lahko unovči politične točke, če bo pa šla v novo, projektno vlado, pa lahko v popolnosti izgubi podporo volivcev in postane zradirana.

V Državljanski listi so sicer zelo nezadovoljni s politiko Socialnih demokratov, ki je diametralno nasprotna z njihovo politiko. V SD želijo praktično podreti vse politične rešitve, katere je pripravila Državljanska lista (in Janez Šušteršič).

A vprašanje je, ali se poslanci DL morda ne bojijo volitev in tako morebitne izgube ugodnih služb, saj ne vedo, ali bodo spet izvoljeni v parlament.

NSI želi predčasne volitve šele naslednje leto, saj se bo tako uspešneje pripravila na volitve. Sedaj ji ankete kažejo nekoliko slabše.

Pozitivna Slovenija si ne želi predčasnih volitev, ker bo ta stranka še največ izgubila. Od prve stranke bo postala manjša stranka, če se ji bo uspelo uvrstiti v parlament. Poslanci Pozitivne Slovenije se bojijo za stolčke in za moč, ki jim jih daje število poslancev v parlamentu sedaj, saj se zavedajo, da po volitvah ne bodo imeli več te moči. Njim je moč v parlamentu dodelil prvenstveno izredno karizmatični Zoran Janković, katerega pa je pokopala protikorupcijska komisija in drugi organi, zaradi česar je Zoran Janković izjemno tragična figura v slovenskem političnem prostoru.

Desus ni za predčasne volitve, ker se boji, da bo na prezgodnjih predčasnih volitvah izpadel iz parlamenta.

SLS-u trenutno dobro kaže. Če bodo v opoziciji, se lahko okrepijo, zato morda niso za prezgodnje predčasne volitve.

Če pride do projektne vlade, je že sedaj znano, da bo mandatar zgolj nek kljukec, slamnati mandatar. Slovenija ima verjetno dovolj ljudi, ki bi jih lahko imenovali politične prostitutke, ki so sposobni zastaviti svoje ime za par mesecev projektne vlade.

Kdo bo politična prostitutka, ki bo zavzela položaj slamnatega mandatarja, se bo še videlo.

Gotovo pa je to, da projektna vlada ne bo vlada, ki bo uživala kakšno posebno zaupanje. To bo vlada zelo raznorodnih strank, katerih koalicija bo prej kot slej klavrno razpadla, saj se stranke ne bodo poenotile v tem, kako rešiti državo. Gre namreč za stranke, ki imajo izjemno različne poglede na vodenje države in gospodarstva.



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Očitno so bila naša predvidevanja, ki smo jih podali predvčerajšnjim v zgornjem članku, kar točna, kot pogostokrat, če se malo pohvalimo.

    Očitno je bilo vendarle težje kot je bilo za pričakovati, najti nekoga, ki bi šel v politiko zgolj za krajši čas.

    Zato je obveljalo, da bo mandatar očitno političen in to iz vrst največje nove vladne stranke, to je Pozitivne Slovenije.

    To bo Alenka Bratušek, začasna predsednica Pozitivne Slovenije.

    Čeprav ji ta položaj ni najbolj povšeči, pa bo očitno morala ugrizniti v kislo jabolko in postati mandatarka, v kolikor res pride do konca Janševe vlade. To bo storila tudi zato, ker Pozitivni Sloveniji trenutno niti najmanj ne odgovarjajo predčasne volitve.

    Če postane mandatarka, bo morala premisliti o bolj primerni izbiri oblek. Čeprav ima lepe dolge noge, mini krila (ali vsaj zelo kratka krila) v stilu Je t’aime v politiko ne sodijo.

    Pozareport: Pogovori tečejo. Mandatarka bo Alenka Bratušek, tudi Janez Stanovnik je za

Odgovorite