ponedeljek, 28.junij.2010 - 23:26

Homofobni napadi desničarjev na sodnico, pravosodnega ministra in gejevski lokal v Ljubljani

Do agresivnih homofobnih napadov v Sloveniji je spet prišlo po govorih s homofobno konotacijo. Tokrat sta homofobijo podžgala že stari homofobni znanec v politiki, France Cukjati, ki je na slavnostni seji govoril o potrebi po branjenju naravnih zakonitosti in Anton Stres, ki je govoril, da je potrebno mladim vsiliti pravilne vrednote in zatreti “nepravilne”. V Iranu se dogaja podobno, s to razliko, da so tam zadeve še hujše. Spodnji videoposnetek kaže eksekucijo dveh iranskih fantov, ki so ju javno obesili zgolj zato, ker sta bila geja. Iranski primer kaže, do kakšnih razsežnosti lahko pripelje homofobija, če se vanjo aktivno vključi tudi cerkvena oblast.

 

Nekateri politični in verski osebki s svojimi govori dajejo povod skrajnim skupinam za “ukrepanje” zoper homoseksualce. To vodi v nasilje do istospolno usmerjenih oseb, ki se poveča v času parade ponosa, med katero gejevski aktivisti in aktivistke želijo opozoriti nase in na svoje težave v družbi.

 

Slovenska politična desnica je spet presegla meje dopustnega. Po tem, ko je v svojem politikantskem govoru ultradesničarski podpredsednik slovenskega parlamenta, sicer član stranke SDS, ki je znan po izrazitem domobranstvu in homofobiji, napadel že davno pokopani komunizem in govoril o potrebi po ščitenju naravnih zakonitosti, po tem, ko je prodesničarski nadškof Anton Stres govoril o potrebi, da se mladim vsilijo pravilne vrednote, je nastopila tudi radikalna mlada desnica in se znesla nad gejevskim lokalom Open in nad hišo pravosodnega ministra Aleša Zalarja in njegove žene, sodnice, ki je zaradi sovražnega delovanja desničarskih fašistoidnih osebkov, ki so lani z bakljami napadli gejevskega aktivista, mu zlomili prst, razbili glavo in z gorečo bakljo ožgali lase, pri tem pa vpili homofobne parole, le te obsodila na po leto in pol zaporne kazni, katere pa zaradi številnih pritožb kriminalni homofobi še niso začeli služiti (kar je precej bedno za pravno državo).

Prodesni kriminalci so tokrat lokal Open napadli z molotovkami in ga popisali z grafiti Smrt pedrom! in Buška je buška, pri čemer so želeli povedati, da so kriminalni desničarski nasilneži, ki so prejšnje leto napadli gejevskega aktivista, le temu nanesli zgolj buške, kar seveda ni res. Po incidentu lokal pred agresivnimi skrajnimi desničarji varujeta dva policista.

Po homofobnem napadu so se oglasili vidni mediji in politiki, varuhinja človekovih pravic in drugi, ki so napade obsodili.

Desničarski politiki (razen SLS) so spet pokazali veliko dozo sprenevedanja in poskusa preusmerjanja pozornosti na druge stvari, da bi zakrili incident.

Prvak SDS-a je rekel, da sicer obsoja napad, ampak da se mu ne zdi pošteno, da se ne govori tudi o drugih nestrpnih dejanjih. Omenil je neke grafite na neki katoliški cerkvi.

Predsednica NSI, Ljudmila Novak, sicer že znana po precej čudnih izjavah, je rekla, da bi mediji morali namesto o paradi ponosa pisati o veselicah gasilskih društev ob njihovih jubilejih. Sicer pisanje o jubilejih gasilskih društev ni nič spornega, vendar je pa sporen stavek Ljudmile Novak, ki ga je ta političarka izrekla v oddaji Odmevi z dne 28.6.2010.

 Po mnenju Ljudmile Novak bi morali mediji objavljati informacije o gasilskih jubilejih in ne o paradi ponosa

Opazno je, da skušajo desničarski politiki pomesti zadeve pod preprogo, kar se lepo kaže, da vsak napad na istospolne osebe povežejo z nekimi obskurnimi dogodki, češ zakaj se govori o napadu na istospolne osebe, o drugih stvareh pa ne. To je poskus minimiziranja pomembnosti dogodka in jasen znak, da se desna politika v državi vede sovražno in nestrpno do istospolno usmerjene populacije s tem, ko trivializira napade na istospolno usmerjene osebke. Takšno sprenevedanje desnice kaže na pomanjkanje občutljivosti za tovrstne izpade v državi.



Značke prispevka: ,

Odgovorite