sreda, 19.junij.2013 - 07:34

TVITOPIS: Pisateljica Mara R. Sirako pozna rešitev dolenjske romske problematike: Selitev Romov v Ljubljano v bližino doma Milana Kučana

Ali bo Milan Kučan dovolil selitev okoli 300 Romov iz Dobruške vasi v ljubljansko naselje Murgle, kjer živi tudi sam? Rome bi po zamisli nekaterih lahko preselili v okolici Centra Murgle. Milan Kučan bo s selitvijo Romov iz Dobruške vasi dobil čudovito priložnost, da pokaže, da ga niso le sladke besede, ko govori o človekovih pravicah, ampak da je iskren pri zagovarjanju Romov.

Pisateljica Mara R. Sirako se je vključila v pogovor o romski problematiki, ki se je odvijal na mikroblogerskem sistemu Twitter. Šlo je za izmenjavo pogledov na temo romska problematika.

Mara R. Sirako je zagovarjala Romom bolj naklonjeno stališče, saj ima, kot pravi, med njimi kar nekaj dobrih prijateljev.

V enem trenutku je v pogovoru dobila predlog rešitve perečega romskega vprašanja na Dolenjskem. Tviteraš ji je predlagal, naj zelenico za stavbo »Center Murgle« podarijo Romom za ureditev romskega naselja.

Pisateljica se je s predlogom strinjala in dejala, da bi jim takoj uredila naselje v Ljubljani in jih tam tudi šolala.

Kot je znano, bo v Sloveniji kmalu prišlo do večje selitve Romov. Zaradi potreb širitve Gospodarsko tehnološkega centra v Dobruški vasi bo potrebno preseliti tam nelegalno živeče Rome na drugo lokacijo. Dobruških Romov je približno 250 do 300.

Morda res ne bi bilo slabo prisluhniti predlogu pisateljice Mire. R. Sirako in Rome iz Dobruške vasi preseliti v ljubljanske Murgle.

Kot je znano, v Murglah stanuje tudi najbolj vpliven politik v Sloveniji, Milan Kučan.

Če bi se v Ljubljani strinjali s predlogom preselitve Romov iz Dobruške vasi v ljubljanske Murgle, bi lahko do selitve prišlo že kmalu, saj je lastnik zemljišč v okolici GTC zemljišča že prodal avstrijskemu podjetju, ki na področju GTC želi izgraditi poslovni objekt (avstrijsko podjetje namreč išče primerno lokacijo za svoje podjetje, ki naj bi se nahajalo nekje na pol poti pri avtocesti Ljubljana – Zagreb, kot najboljša lokacija se je pokazala ravno lokacija GTC v Dobruški vasi.)

RTV Slovenija: Selitev Romov iz Dobruške vasi?
Žurnal24: Seliti hočejo 300 Romov

Sicer je vprašanje, kako se bodo na selitev Romov iz Dobruške vasi v Murgle, če do nje res pride, odzvali prebivalci Murgel, med njimi tudi Milan Kučan. Milanu Kučanu so namreč nepridipravi pred kratkim ukradli bakrene žlebove s stanovanjske hiše in to v času, ko sta Milan Kučan in njegova soproga Štefka v hiši gledala televizijo. Poleg njune hiše so nepridipravi oskubili še sosednjo hišo, ki je bila do pred kratkim v lasti razvpitega borca za ohranitev časti NOB Janeza Stanovnika.

Slovenske novice: S Kučanove hiše pokradli žlebove v času, ko sta Milan Kučan in njegova soproga Štefka gledala televizijo

Dodatno tudi ljubljanski župan Zoran Janković ni več tako navdušen nad Romi. Kot je znano, je ravno ljubljanski župan v navezi s pokojnim predsednikom države Janezem Drnovškom našel novo lokacijo iz Ambrusa pregnane romske družine Strojan v ljubljanskih Rojah. Po priselitvi romske družine na lokacijo so se tudi tam pojavili problemi s krajami, nasiljem in kriminalom, zaradi česar je Zoran Janković neuspešno začel iskati službo za člane te romske družine (neuspešno zato, ker so Romi do sedaj zavrnili vse ponujene službe). Ko je dokončno obupal, je tudi sam priznal, da Strojanovim »v Ljubljani ni všeč in se želijo vrniti nazaj na Dolenjsko« (to je potrebno brati v smislu, da si vsi želijo, da se Strojanovi vrnejo nazaj na Dolenjsko, kar pa bi bila seveda misija nemogoče, saj bi Dolenjci ponovno priselitev romske družine Strojan k njim preprečili z vsemi razpoložljivimi sredstvi).

Siol: Tudi ljubljanski župan Zoran Janković je potrdil, da imajo težave z romsko družino Strojan

Kljub novim razlogom, ki so povečali odpor do Romov tudi v Ljubljani, so ravno omenjeni politiki (poleg precej kreketave poslanke Majde Potrata) eni glavnih pri zagovarjanju človekovih pravic Romov. Sedaj imajo naravnost izvrstno priložnost, da svoje sladke besede tudi udejanjijo. Imajo priložnost naseliti 300 Romov iz Dobruške vasi v mondeno naselje Murgle in tako pokažejo, da so res vredni svojih besed in niso zgolj politični sladkobesedni lažnivci, ki zavajajo narod po dolgem in počez.

Kakorkoli že. Predlogu pisateljice Mare. R. Sirako bi bilo dobro prisluhniti in Rome preseliti v mondeno naselje Murgle. Na preselitev bo kmalu čakalo 200-300 Romov iz Dobruške vasi.

V Murglah je veliko zelenja, dodatno pa se bodo lahko šolali v dobrih šolah kot si želi omenjena pisateljica, starejši pa bodo lahko ponoči spali kar v šotoru in gledali zvezdno nebo, ker so tega vajeni, kot je opozoril skrbni župan Zoran Janković.

Ali bodo slovenski politiki torej sprejeli dobruške Rome v Murgle, ali pa bodo spet našli 1001 razlog, da prikrijejo dejstvo, da si tudi sami ne želijo Romov zraven sebe in da so njihove besede o človekovih pravicah le poceni predstava za javnost?



Odgovorite