nedelja, 21.julij.2013 - 14:34

Rešitev za pošiljanje pošte Romom so poštni otoki za Rome pred romskimi naselji

DOLENJSKI POŠTARJI V SMRTNEM STRAHU PRED ROMI IN NJIHOVIMI PSI

SRHLJIVO: DOLENJSKI ROMI SO STRAH IN TREPET POŠTARJEV POŠTE SLOVENIJE. POŠTARJI, KI NOSIJO POŠTO V ROMSKA NASELJA, SE POGOSTO POČUTIJO OGROŽENE. SLUŽBA JIM ZARADI TEGA PREDSTAVLJA GROZO IN STRES.

Poštni otoki za romsko pošto bi izgledali kot čebelnjaki. Delovali bi po sistemu, ki je podoben sistemu hranilnic za divje živali. Poštni otoki bi poštarjem zagotovili varnost, Romom pa bolj zanesljivo dostavo pošte.

Čebelnjak

Na Dolenjskem obstajajo težave z izročanjem poštnih pošiljk Romom. Mnogi Romi ne dobijo pošiljk, prav tako naj bi imeli poštarji težave, ko pridejo nosit pošto v pogosto zloglasna romska naselja.

Na Dossier korupcija smo našli rešitev. Te smo se spomnili na prav poseben način.

In sicer gozdarji dajejo divjim živalim hrano in vodo v hranilnicah in pojilnicah. Na posebnih mestih, kjer lahko divje živali pozimi, ko primanjkuje hrane, gredo po okrepčilo, hrano ali vodo.

Pri Romih bi se lahko storilo enako. Da bi se poštarji izognili stiku z Romi (ki se pogosto obnašajo nepredvidljivo in nevarno), bi bilo dobro, da pošta organizira posebne poštne otoke, kjer bi bili vsi poštni nabiralniki za kakšno romsko naselje. To bi bila ena zbirka poštnih nabiralnikov, kot nek čebelnjak, kjer bi bila imena posameznih Romov ali družin, kamor bi potem poštarji lahko bolj varno odnašali pošto. Ti poštni otoki bi se nahajali na obrobju, ali malo izven romskih naselij in bi bili ustrezno zavarovani.

Poštarji bi pošiljke na te poštne otoke lahko prinašali recimo vsak drugi dan in to v spremstvu oborožene novomeške policije.

S tem bi se poskrbelo za varnost poštarjev, pa tudi za varnost poštnih pošiljk.

Sicer pa mislimo, da je od Pošte Slovenije skrajno nedopustno, da sili svoje poštarje Nerome, da hodijo v romska naselja nosit pošto. V ta namen bi lahko kvečjemu zaposlili kakšnega Roma, kateremu bi vsak dan s strani oborožene policije spremljan poštni kombi prinesel direktno v romsko naselje pošto za Rome, ta pa bi jo potem razposlal Romom na domove.

Tako bi se preprečil stik Romov z notranjim sistemom Pošte Slovenije (Pošta Slovenije bi najbrž pristop Romov v notranje oddelke Pošte dojemala kot varnostni riziko).

RTV Slovenija: Včasih jim poskušajo skupine otrok iz torbe kaj vzeti

Radio Krka: Romi imajo težave s pošto



Odgovorite