torek, 27.avgust.2013 - 10:43

Ameriška CIA je pri svojem delu precej površna

Ameriška CIA pri svojem delu zna narediti tudi napake, ki sodijo v rubriko zabavno. Tako se je zmotila tudi glede porekla Josipa Broza Tita.

 Logotip CIA

Ameriška politika se pri svojih odločitvah pogostokrat sklicuje na poročila ameriške obveščevalne agencije CIA. A ta svojega dela ne opravlja najboljše. Pri svojem delu dela precej napak. Problem je v tem, da informacije, ki jih posreduje CIA, mnogi nekritično povzemajo in jih dojemajo kot preverjene.

Ena od nedavno odkritih površnosti CIE je povezana s SFRJ.

Če na začetku povemo neko anekdoto. Za Američane je znano, da so zaradi velikosti in dejstva, da gre za glavno velesilo, precej samozadosten narod, ki ni preveč razgledan.

Tako nekateri niso poznali niti Slovenije. Ko so jih vprašali, ali poznajo Slovenijo, so nekateri odgovorili celo, da ne, in podali tudi sami vprašanje, kaj je to, ali je to sendvič, ali je to vrsta hrane.

Dejstvo je, da se Slovenija v angleščini izgovori slo-VENI-a. Torej poudarek je na VENI. To je isto kot weenie, to so majhne klobasice, hrenovke. Skratka. Nekateri Američani so verjetno mislili, da je Slovenija vrsta hot dog-a.

Nekateri Američani so mislili, da je Slovenija vrsta hrane. V mislih so najbrž imeli hot-dog.

Weenies so po ameriško klobasice – hrenovke.

Klobasice ali weenies

 

Tudi ameriški obveščevalci se niso ravno izkazali s poznavanjem tedaj SFRJ.

Za Tita so rekli, da ni jugoslovanski državljan, ampak po govoru sodeč izhaja iz Poljske ali Rusije. To popolnoma napačno tezo CIE si preberite tukaj.

No. Slovenski desničarji, ki so močno proti Titu, so to precej po ameriško (torej nespametno) povzeli kot živo resnico, kar je pa seveda nonsens.

Dejstvo je, da Tito izhaja iz Kumrovca, iz Zagorja, to je mesto na Hrvaškem ob meji s Slovenijo. Zagorci govorijo kajkavščino, posebno narečje, katerega je govoril tudi Tito, katerega oče je bil Hrvat, mati pa Slovenka. Ker je bil v življenju močno povezan tudi s Srbijo, je potem njegov dialekt postal malo poseben.

Kumrovec je rojstni kraj Josipa Broza Tita, kjer je Tito tudi živel v mladih letih. Celotno mesto živi od turizma na račun Tita.

Titov spomenik v Kumrovcu

 

Američani se ne zavedajo, da je SFRJ dežela tisočerih dialektov, ki so med seboj lahko zelo različni. Tako da sklepanje na podlagi Titovega govora ni moglo povedati ničesar. Vendar v vsemogočni CII so si pa kar rekli, da to nekaj pomeni, da Tito ne govori tako, kot večina drugih. Seveda ne, saj se mu je poznal dialekt. Morda je zato deloval, da govori kot Poljak ali Rus.

Josip Broz Tito se je ameriškim obveščevalcem zazdel kot Poljak ali Rus na podlagi njegovega značilnega govora. Resnica je, da je Tito govoril z dialektom, saj se je rodil in živel v rodnem hrvaškem Zagorju.

Josip Broz Tito

 

Celo Titova vnukinja Saša Broz se je pošalila po tem, ko je izvedela, kaj piše v CII-nem poročilu o Titovem poreklu, seveda je CII-no poročilo čista bedarija. Rekla je, da če je Tito Poljak ali Rus, potem je ona Brazilka iz Kamčatke. S tem je želela na šaljiv način povedati, kako se v CII motijo. Tito je namreč bil iz Jugoslavije. Ve se, od kod je. Ve se, kdo je njegov oče, kdo je njegova mati in kje je živel. Ni noben Rus ali Poljak.

V CII so sklepali na podlagi nekih površnih znakov, sklepali so na podlagi Titovega načina govora, pri katerem se je poznal dialekt.

Ta informacija in še nekatere druge kaže, da CIA svojega dela ne opravlja brezhibno, da pogosto dela napake in da se na njena poročila ne gre vselej zanesti. Nekatera so še posebej napačna kot mnenje nekaterih Američanov, da je Slovenija vrsta hot dog-a.

Ravno zato bi morala ameriška vlada bolj z zadržkom jemati kakšne podatke od CIE in jih ne jemati kot gotovo dejstvo.

Barack Obama deluje kot pameten človek. Sodi v tisti segment izobraženih Američanov, zato morda tudi sam ne verjame CII 100 odstotno. Glede na dejstvo, da CIA dela napake, je takšna zadržanost pomembna.

Tudi Barack Obama bo prišel v situacijo, ko bo moral preučiti poročila, ki jih je pripravila CIA, in na podlagi njih ukrepati.

Barack Obama in Amber Lee Ettinger

CIA je v primeru Titovega porekla brcnila čisto mimo. Totalno je zgrešila vse, to pa zato, ker se ni zavedala, da ima SFRJ polno dialektov in ni čisto nič čudnega, če nekdo govori drugače. Pri Američanih teh dialektov ni zelo veliko. Recimo znan je južnjaški dialekt (Texas), kjer malo bolj zavijajo, ampak v Evropi so te stvari dosti bolj specifične. V Sloveniji ima ponekod skoraj vsaka vas svoj način govora. Slovenija je majhna pa ima ogromno dialektov.

Torej. CIA zna biti pri svojem delu površna. Ali načrtno ali zaradi čiste nevednosti, ni znano, je pa pomembno, da se vseh poročil CIE nikakor ne sme jemati kot čisto resnico.

To bi sami priporočili predvsem slovenskim desničarjem, ki so precej zabiti glede tega in vse, kar pride z zahoda, smatrajo kot najboljše in brez napak, in ravno zaradi tega sami izpadejo neumno.

CIA zbira podatke o celotnem svetu in logično je, da ne more od povsod zbrati popolnoma verodostojne podatke. To je razumljivo. Ravno zato je potrebno poročila CIE jemati z zadržkom, še posebej zato, ker tajne službe niso nujno vedno neke iskalke resnice, njihovo delo zna biti pogosto tudi takšno, da zamegljuje resnico.

Dokumenti, ki so prišli v javnost, so pokazali, da v CII vsaj glede SFRJ niso svojega dela opravljali ravno briliantno in so delali kar precej napak, od katerih so nekatere precej smešne.

Za konec. Poročila CIE so relevantna in znajo biti koristna. Niso pa popolna, dejansko so v njih tudi resne napake. Zato se morajo vedno brati z zadržkom. Pri takšnih stvareh tipa Titovo poreklo zadeve seveda niso tako problematične, so bolj smešne kot kaj drugega. Večji problem nastopi takrat, če informacije CIE služijo kot nek dokaz, na podlagi katerega ZDA izvedejo napad na kakšno državo oziroma oblast v tej državi. Tedaj pa znajo imeti napake CIE veliko hujše posledice.



Značke prispevka: ,

Odgovorite