četrtek, 7.november.2013 - 09:24

SDS-ov predlog o večinskem volilnem sistemu je popolnoma nesprejemljiv

Ustava Republike Slovenije ne bi smela vsebovati določil, ki bi omogočile večinski volilni sistem. Ta sistem je škodljiv za državo zaradi demokratičnega deficita v nekaterih slovenskih političnih strankah.

ustava_republike_slovenije

SDS je kot že ničkolikokrat podala predlog sprememb ustave, na podlagi katerih bi prišlo do sprememb volilnega sistema v smeri večinskega volilnega sistema, sedaj je v Sloveniji proporcionalni sistem.

Ta sistem ima slabost, ker se v njem skristalizirata samo dve stranki. Ti dve stranki se izmenjujeta na mestu opozicije in pozicije.

Takšen sistem imajo ZDA, ki imajo dolgoletno tradicijo demokracije.

A v Sloveniji bi ta sistem za razliko od ZDA pomenil demokratično nazadovanje, vrnitev v nek enopartijski sistem, kot smo ga poznali v komunizmu. Dejansko bi vodilna stranka imela popolnoma proste roke pri vodenju države. Glede na dejstvo, da je stranka SDS zelo avtoritarna in precej spominja na komunistično partijo (čeprav vseskozi benti proti komunizmu, je ta stranka največji približek komunistične partije, saj je izjemno nedemokratična stranka), bi takšen sistem pomenil tudi nevarnost vrnitve nekega že preživetega sistema v državo s to razliko, da je bil Josip Broz Tito veliko bolj mil in demokratičen predsednik, kot bi to bila SDS, ki kaže sovraštvo do vsega, kar ni po njeni volji.

Skratka. S spremembo večinskega volilnega sistema bi prišlo do vzpostavitve nekega totalitarističnega desničarskega komunizma, ki bi bil daleč slabši od Titovega komunizma, popolnoma nedemokratičen, kot je tudi stranka SDS v Sloveniji.

Stranka SDS se zaveda, da takšna kot je, ni sposobna demokratičnega sodelovanja z drugimi strankami, saj je do sedaj napadla že čisto vse možne stranke, ki jih je dojemala kot prepreko. Recimo. Mateja Tonina iz NSI so napadli samo zaradi tega, ker je podprl nekaj minornih stvari, ki so bile pozitivne za levico(recimo Kučanove prejemke). Torej. Že malenkosti lahko izzovejo totalni pogrom te stranke nad posamezniki.

Tudi če bi na volitvah dosegla prvo mesto, je zelo vprašljivo, ali bi se zavihtela tudi na oblast. Namreč druge stranke, ki so bolj sposobne sodelovanja, bi lažje izoblikovale trdno koalicijo.

Ravno zaradi tega v SDS-u želijo vzpostaviti volilni sistem, ki bi jim dal možnost pridobiti toliko glasov, da bi lahko vladali čisto sami, brez zadržkov.

Vendar. Popolna vladavina SDS-a bi bila totalna katastrofa za Slovenijo. Tej stranki ne gre zaupati in se jo je potrebno bati. Tudi zaradi tega, ker je zelo nagnjena k zavajanju in je ideološko zelo obremenjena in sovražna stranka.

Sami vidimo vzporednice med SDS in grško Zlato Zoro ali madžarskim Viktorjem Orbanom.

V SDS-u so določeni politiki, ki so morda bolj sprejemljivi, ampak jih je izjemno malo. Primat ima v tej stranki še vedno tista najbolj trda struja, ki jo lahko imenujemo kar domobranska struja, saj jo povezuje izrazit odpor do komunizma, simbola rdeče zvezde in levičarjev nasploh.

Parlamentarne stranke bi morale zavrniti možnost večinskega volilnega sistema, saj je ta sistem nevaren za Slovenijo in to ravno zaradi stranke SDS.

Na desnem političnem polu imamo stranko SDS, ki ima tendence prevzeti totalen primat nad tem prostorom, tudi z uničenjem sorodnih strank (recimo NSI in SLS – še te stranke jih motijo). Verjetno bi v SDS najraje videli, da se SLS in NSI kar pridružita tej stranki in bi tako imeli eno veliko stranko na desnem političnem polu.

Levi politični pol je bolj razklan. Tam obstaja ena močnejša politična stranka, SD plus še ena liberalna, to je sedaj Pozitivna Slovenija, in še nekaj drugih strank, recimo Desus, ki zastopa pravice upokojencev, ter Državljanska lista, ki se ima za sredinsko stranko.

Obstaja še nekaj liberalnih strank, ki pa so totalno razpadle in se razkosale – tu je prisotna že nevarna demokratična razklanost, ki onemogoča tem strankam, da se okrepijo. Na liberalni levici se očitno ne zavedajo, da ne morejo doseči ničesar, če so tako razklani. Stranke ne smejo biti ustanovljene zgolj zaradi prevelikih egov posameznih ljudi. Tu je prisotna že nekoliko pretirana demokratičnost, zaradi česar se je liberalni prostor razdelil na številne mini strankice, ki posebej niso sposobne delovati, ker imajo premajhno podporo, skupaj pa nočejo iti – tako so pristale na margini. To je recimo za razliko od SDS-a druga, prav tako škodljiva skrajnost.

Nobena od teh strank (razen morda SD-ja) nima tako močne volilne baze, kot jo ima SDS.

Sicer je politično levico zadnje čase najbolj združeval ravno Zoran Janković, ki pa so ga politično umorili (kar zadeva državno politiko).

V Sloveniji je volilno telo razdeljeno. Glavni motivacijski dejavnik v Sloveniji je polpretekla zgodovina. Imamo močno volilno telo, ki podpira narodonosvobodilni boj (katerega predstavljajo leve stranke – gre za podpornike partizanov, ki so zmagali v vojni in kasneje pomagali ustanoviti Titovo Jugoslavijo) in pa precej močno volilno telo, ki podpira domobrance (gre za paravojaške formacije v drugi svetovni vojni, ki so se borile na strani Adolfa Hitlerja, torej tretjega rajha, ti so prišli iz druge svetovne vojne kot poraženci in obveljali za Hitlerjeve kolaboracioniste). Med tema dvema volilnima telesoma poteka boj za oblast.

Ravno ta ideološki moment je zelo nevaren v državi. Ne toliko zaradi propartizanske strani. Ta se je že sprijaznila s tem, da je komunistična preteklost v Sloveniji zgodovina, dasiravno ima spoštljiv odnos do nje. Bolj poblematično je stanje na desnici, predvsem v stranki SDS.

Na desnici so še močno ujeti v preteklost, njihov glavni motivacijski dejavnik je sovraštvo do rdeče zvezde in komunizma. To sovraštvo projicirajo na sovraštvo do levice.

Dejansko na desnici celo povojne poboje zlorabljajo za vzdrževanje sovraštva do leve politične opcije, torej tiste politične opcije, ki spoštuje narodnoosvobodilni boj, katerega simbol je rdeča zvezda. Želijo doseči demonizacijo komunizma in nekdanje skupne države z izpostavljanjem zgolj negativnih zgodb.

Problem je v tem, da jim ravno to sovraštvo onemogoča demokratičen pogled na stvari. V SDS-u se preprosto držijo reka: »Ali si z nami, ali si proti nam«. Tretje možnosti, torej sodelovanja, ni v tej stranki (morda je v evropskem parlamentu kaj drugače, ampak doma v Sloveniji demokracije pri SDS-u ni zaznati).

Ravno zaradi tega stranka želi najti načine, s katerimi bi lahko prišla do popolne oblasti brez povezovanja v koalicije.

Tega se je potrebno bati.

Sami se bojimo, da bi strnka SDS ob prihodu na oblast začela kadrovati po politični pripadnosti oziroma po pripadnosti domobranski ideološki skupini.

Torej. Odpuščalo bi se levo misleče ljudi, na pomembna mesta pa bi se postavljalo zgolj podpornike SDS-a oziroma podpornike njihove politike in ideologije. Država bi postala izrazito enopartijska. Imeli bi nek zlovešč desničarski komunizem, ki bi bil primerljiv s tistim slabim, totalitarnim komunizmom, katerega pa na srečo pod vladavino Josipa Broza Tita ni bilo, saj je Tito promoviral ideje sodelovanja med narodi, torej ideje sodelovanja, ne pa idej razdiranja in zdrah, kot jih očitno promovira stranka SDS z nenehnimi napadi na bazi ideologije.

Če bi imela SDS popolno oblast, bi po našem mnenju v državi prišlo do izrazitega demokratičnega deficita.

Čeprav ima tudi slovenska levica slabosti, pa ima kljub temu večji demokratični potencial v državi, saj pri njej ni izrazitega ideološkega naboja, kot je prisoten v stranki SDS. Levica je ideološko še najbolj proti liku in delu Janeza Janše. Torej na levici se bojijo Janeza Janše.

Zaradi vsega navedenega smo mnenja, da bi bilo slabo spreminjati ustavo (volilni sistem) na način, ki bi omogočil pretirano oblast eni stranki.

Določene stranke so takšne, ki bi takšen (večinski) volilni sistem zlorabile na način, da bi začele izvajati popoln enopartijski sistem v državi, ki več ne bi dopuščal dugačnih mnenj. Slovenija bi postala nek novodobni komunizem.

Majhne stranke bi izginile in izgubile svojo moč, obstali bi samo dve močni stranki, vladala bi pa samo ena sama.

Ne verjamemo, da je to najboljša rešitev, sploh zato, ker nekaterim strankam primanjkuje demokratičnosti. Tu mislimo predvsem na SDS, ki je po našem mnenju stranka brez demokratičnih standardov, čeprav sama najbolj vneto drugim očita nedemokratičnost, pogostokrat zavajujoče in lažnivo.

Sprejetje večinskega volilnega sistema bi šlo najbolj na roko zgolj eni stranki, to je SDS. Druge od tega sistema ne bi profitirale, še najmanj pa bi profitirala država.

V Sloveniji ni problem politična nestabilnost kot takšna. V Sloveniji so problem slabe prakse, ki jih dopuščajo politične stranke in predvsem totalno zanič slovensko pravosodje, ki je res glavni krivec za vse to, kar se v Sloveniji dogaja, saj ni opravljalo svojega poslanstva in je omogočilo totalno krajo družbenega premoženja v Sloveniji (ne samo sodišča, ampak tudi policija in tožilstvo). Stranke so pa takšni situaciji ves čas dajale podporo. In to je uničilo Slovenijo, ki je postala ena greznica totalnega kriminala, še posebej po vstopu v Evropsko unijo, kjer nadzora nad nepravilnostmi skorajda ni bilo, zaradi česar se je največ mafije v Sloveniji zaredilo ravno po vstopu te države v Evropsko unijo. Z vstopom v EU smo prišli v en totalno neurejen in nenadzorovan sistem, kar kaže na to, kako zelo šibka skupnost držav je Evropska unija. To je potrebno vedeti.

Torej. Slovenije ni uničil obstoj proporcionalnega sistema, ampak izrazita nepoštenost političnih strank, pravosodja in javnega sektorja nasploh. Z večinskim volilnim sistemom bi imela Slovenija še dodatno demokratični deficit. To pa bi bil poraz države na polni črti.

Zato je potrebno SDS-ov predlog volilnega sistema zavrniti.

Nekaj se je potrebno vprašati. Kako lahko kakšna politična stranka uveljavlja demokracijo v državi, če ni sposobna niti sama sodelovati v koaliciji, kjer je potrebno pokazati demokratičnost?

To predvsem retorično vprašanje leti predvsem na stranko SDS.

RTV Slovenija: SDS želi s spremembo ustave do večinskega volilnega sistema



Komentarji

 

  1. Strinjam se z večino povedanega. Vendar bi morali poudariti tudi dejstvo, da je tudi sedanji volilni sistem neustrezen, preveč pro-strankarski, ki je v določenem smislu tudi protiustaven, saj v nasprotju z Ustavo Slovenije ne dopušča volivcem odločilnega vpliva na izvolitev poslancev. Rešitev vidim v kombiniranem sistemu, katerega predlog je v parlamentarno proceduro vložil ZDUS (Mihelčič-Kristan-Pintarjev predlog) že marca letos, vendar ga stranke z nekorektno parlamentarno manipulacijo ne spustijo niti v razpravo na delovnih telesih, čeprav ga je podprlo več kot 5.000 volivcev z overjenimi podpisi!

  2. Administrator pravi:

    Vaš predlog pomeni polovični večinski sistem.

    Potrebno se je zavedati nečesa.

    Poslanci nimajo neke posebne vloge v političnem sistemu Slovenije v smislu, da glasovanje zanje ni tako vezano na poslance kot na samo stranko.

    Vi predpostavljate, da se 44 poslancev voli praktično po večinskem sistemu.

    To bi v realnosti pomenilo, da bi polovica poslancev bila voljena na način, po katerem bi večino poslancev dobili le dve stranki. Ravno temu se je pa potrebno izogniti.

    Volivci bi glasovali zelo premišljeno. Prek glasovanja za kandidata bi glasovali dejansko za stranko, ki jo ta kandidat zastopa.

    To bi bil torej polovični večinski sistem. Majhne stranke bi bile spet na slabšem.

    Mi moramo nekaj vedeti. V parlamentu so stranke bistvene entitete, ne pa sami poslanci. To se ne bi spremenilo z nobenim sistemom.

    Ljudje bi že vedeli, kako naj glasujejo, ali bi jih k temu celo usmerile stranke, da bi se doseglo glasovanje, ki bi omogočilo profit za stranke.

    V parlamentu dejansko posameznik ni tako pomemben kot lastna entiteta, ampak predvsem kot del stranke.

    Če bi se že spremenilo sistem, se sami nagibamo v smeri, da se ohrani isti, proporcionalni sistem, le več možnosti bi morali imeti volivci pri izbiri želenega kandidata znotraj kakšne stranke.

    Skratka. Vi predlagate polovični večinski sistem. To je po našem mnenju tudi problematično, sploh če vemo, da so manjše stranke v državi res precej majhne in bi jih lahko tudi takšen sistem močno ošibil ali celo izrinil iz parlamenta.

    Mislimo, da se je potrebno losati mnenja, da je posamezni poslanec nekaj zelo posebnega. Ni. Vezan je na stranko, ne glede na to, kako oh in sploh oseba je recimo v lokalnem okolju.

    Sami bi dali edino možnost preferenčnega glasu. Drugo je pa boljše, da ostane isto.

    Ne sme se načeti tistega bistva, to pa je, da je zastopanost v parlamentu sorazmerna deležu prejetih glasov za posamezno stranko.

    Govoriti o poslancih kot nekih individualnih osebkih pa je neprimerno, ker to niso, ne glede na to, za kako zveneča imena gre. So del strank in to je dejstvo. Parlament je sestavljen iz strank, ne toliko iz poslancev.

    Noben ne more dati garancije, da se za kakšnim imenom ne bi skrivala kakšna stranka. Noben. Večje stranke imajo ponavadi povečini največjo podporo in povsod bi bili izglasovani njihovi člani ali člani z njihovo podporo. Vse druge želje in preference pa bi bile anulirane. Parlament ne bi zadovoljivo odražal preferenc volivcev, ampak samo preference (dveh) najmočnejših strank.

    To je politična računica, ki se jo je potrebno zavedati.

    Edino kar je treba, je treba najti način, da volivci volijo znotraj posamezne stranke želeno osebo. To je mogoče doseči s preferenčnim glasom.

    Vse, kar tudi polovično pomeni večinski volilni sistem, pa je po našem mnenju problematično.

    Večinski sistem namreč šibi majhne stranke, ki so pa tako majhne, da res ne bi bilo dobro, da se jih preveč, torej še dodatno ošibi na račun večjih strank.

  3. Administrator pravi:

    Še eno stvar je pomembno povedati. Nekateri ljudje, ki se prikazujejo kot nestrankarski in podoben bla bla, kateremu sami ne verjamemo, govorijo, kako je večinski sistem dober, ker omogoča večji vpliv volivcev na izvolitev posameznega poslanca in se ga lahko na naslednjih volitvah bodisi nagradi bodisi kaznuje za njegovo delo.

    To je bla bla. Dejstvo je, da stranke poskrbijo za svoje ljudi, tudi če niso izglasovani v parlament. To, da se nekoga ne izvoli v parlament ni neka posebna kazen, ker tudi sama funkcija poslanca ni neka posebna funkcija.

    Tako da je čisto brez veze poslušati takšne poskuse prepričevanj ljudi v prednosti večinskega volinega sistema.

    Večinski volilni sistem v Sloveniji nima nobene posebne prednosti, sploh če vemo, kakšne stranke bi prišle na površje. Ta sistem bi pomenil osiromašenje demokracije.

Odgovorite