četrtek, 7.november.2013 - 06:40

Slavnostni koncert 27.4.2013 v Stožicah moti desničarje

Posnetek slavnostnega koncerta “Za svobodo, za kruh” z dne 27.4.2013 v Stožicah

Desničarji se obregajo ob slovesnost, ki je potekala 27.4.2013 v ljubljanskih Stožicah. Slovesnost je bila partizansko obarvana, saj je 27. april dan Osvobodilne fronte, dan boja proti okupatorju, glavni sestavni del katerega so bili partizani. Ta dan je tudi slovenski državni praznik.

Med slovesnostjo je bilo zapetih tudi nekaj partizanskih pesmi vključno z znamenito Bandiera Rossa, ki je v Sloveniji zelo priljubljena pesem, saj gre za zelo dobro pesem. Pesem je pogosto ena glavnih na repertoarju študentskih žurov, sploh tistih z zgodovinsko tematiko. Pesem je v Sloveniji popularizirala kultna rock zasedba Pankrti z legendarnim Perom Lovšinom, ki skupaj z Zoranom Predinom in Vladom Kreslinom sestavlja ultra popularni glasbeni trojček iz tistih časov (niso delovali skupaj, a se jih dojema kot tri pomembne predstavnike zabavne glasbe iz časov SFRJ na prostoru Slovenije).

Bandiera Rossa je zelo priljubljena pesem v Sloveniji, čeprav je v italijanščini

Pesem je na prireditvi zapela skupina Zaklonišče prepeva, katere pevec Vanja Alić je bil nekaj časa fant poslanke SDS-a, Eve Irgl. Po določenih slikah sodeč, sta Eva Irgl in Vanja Alić, ki sta sicer politično nasprotnih mnenj, še vedno v prijateljskih odnosih. Eva Irgl, ki je teologinja po izobrazbi, je sicer ena od članic SDS-a, ki premore več širine kot jo premorejo številni njeni strankarski kolegi, ki so se postavili v neke ideološke okope, ki jim onemogočajo sodelovanje z vsem, kar ni po njihovi volji. SDS-u svetujemo, da se lahko marsikaj nauči od svoje Eve Irgl, ne pa da oni poskušajo spremeniti njo.

No. SDS odlomke iz prireditve interpretira nekoliko po svoje, želeč prikazati, da tudi sedanjo levico sestavljajo komunisti. Resnica je daleč od tega.

Popolnoma napačna interpretacija omenjene prireditve s strani slovenskih desničarjev

 

Levica ima za razliko od desnice bolj pozitiven pogled na čas SFRJ, sploh pa na narodnoosvobodilni boj, zato s spoštovanjem gleda na tisti čas. Seveda ga pa noče ponoviti. Sedaj namreč živimo v drugačni družbeni ureditvi, kot je veljala tedaj, a to ne pomeni, da ne bi smeli počastiti tudi tistega časa, ki je prinesel tudi veliko pozitivnega ljudem in še dandanes uživamo pozitivne sadove tedanjega časa, predvsem kar zadeva močno izraženo socialno državo in solidarnost.

No. Predstava je nastala v izvedbi kulturnikov in ne politikov, zato se je ne sme dojemati kot politično. V SDS so določene kulturne odlomke, kjer so si kulturniki dovolili tudi malo več svobode, izvzeli in jih prikazali izven konteksta celotne prireditve, želeč ustvariti občutek, da slovenska levica časti komunizem, oziroma ga celo udejanja.

Seveda je to nonsens. Eno je počastitev določenega dela zgodovine, drugo pa udejanjanje le tega.

NOB pač temelji na partizanskem boju, ki je imel značilno ikonografijo, kar zadeva bodisi znake (rdeča zvezda), bodisi partizanske pesmi. Na slovesnosti je bil prisoten tudi pridih revolucionarnih junakov (Che Guevarra). A to je trenutno vse bolj stvar nekega imidža kot pa kakšne politične ujetosti v preteklost.

Namesto, da bi desnica videla v slovesnosti neko kulturno prireditev, na kateri je bilo normalno pričakovati posebno simbolno motiviko, jo je dojela v luči nekega vzpona komunizma v državi.

To je seveda zelo napačna predstava desnice.

Glede na določene izjave Evropske ljudske stranke EPP, pa je mogoče dojeti, da je slovenska desnica uspešna pri prenašanju nekega negativnega vtisa na EPP.

Slovenija pač ima kot del svoje zgodovine tudi ta del. Na levici ga za razliko od desnice bolj spoštujejo.

Alenki Bratušek so sicer očitali, da je med igranjem Bandiere Rosse aktivno sodelovala in prepevala to pesem tudi sama. Ta pesem je, kot je že povedano zgoraj, v Sloveniji zelo popularna, sploh na študentskih zabavah. Pesem je tudi zelo spevna in zato priljubljena za petje. Pesem je v Sloveniji že skoraj ponarodela, četudi je italijanska. To, da jo je Alenka Bratušek prepevala, ne pomeni tega, da je neka zagrizena komunistka, ampak zgolj to, da je oseba, ki se zna zabavati in vživeti v zabavo. Torej. Alenka Bratušek je pokazala svojo dobro stran in ne slabe.

Desničarji malo preveč pomembnosti dajejo besedilu pesmi in v svoji ideološki obremenjenosti mislijo, da so tisti, ki pojejo to pesem, čisto obsedeni s tem, kar pojejo. To ni res. To pesem večina ljudi dojema kot vse druge, le da je bolj spevna in se nanjo res da peti. Skratka.

Na desnici malo preveč k srcu jemljejo vse te stvari in s tem dokazujejo lastno obremenjenost s polpreteklo zgodovino, namesto da bi jo enostavno sprejeli kot del zgodovine, katero eni pač sovražijo, drugi pa imajo do nje bolj spoštljiv odnos.

Koncert v Stožicah je v prvi vrsti potrebno razumeti kot kulturno prireditev in kot nič drugega. Vse drugo je napačna interpretacija.

V EPP bi morali malo paziti, ali je vse, s čemer jo zalagajo na slovenski desnici, res takšno, kot se jim prikazuje.

Recimo v SDS-u so se dotaknili tudi besedila pesmi Banda kravatarska, kjer je bilo nekaj kritičnih tudi na račun Evrope. Celotna pesem je izrazito kritična, a vseeno je to le pesem.

Prireditev je na splošno bila en lep kulturni dogodek na temo narodnoosvobodilnega boja. To je pa tudi vse. Program je pa v rokah kulturnikov. Slovenska politika je dokazala demokratičnost tudi v tem, da se ni vmešavala v program prireditve.

Slovenska desnica na stvari gleda zelo napačno. Sami menimo, da je to posledica pretirane nestrpnosti slovenske desnice, sploh nekaterih strank na njej, kjer imajo preprosto tako sovražen odnos do nekaterih stvari, da vse stvari, ki zadevajo te stvari, hočejo prikazati črno.

Celo kulturne prireditve se demonizirajo na raven totalitarizma, čeprav gre za čisto nedolžne dogodke. Sicer ni znano, ali na desnici res mislijo, kar govorijo, in se res bojijo neke nevarnosti novega komunizma, ali gre le za politično igro, na podlagi katere želijo nekoga prikazati v slabi luči, in zato načrtno prikazujejo nedolžne stvari tako, kot da so sporne ali zlovešče.

Omenjena prireditev ni popolnoma nič posebnega, razen dejstva, da je bila očitno zelo dobra, kjer so organizatorji prireditve dodali nekaj bolj popularnih delov, ki so razbili monotonost prireditve. Slovenci so v preteklosti namreč prirejali precej dolgočasne slovesnosti. Na tej prireditvi pa so si dovolili več svobode in zadeli terno. Čestitke.



Odgovorite