torek, 10.december.2013 - 07:55

Za projekt TEŠ 6 mora odgovarjati izključno HSE, ne davkoplačevalci

Slovenski davkoplačevalci pri projektu TEŠ 6 podpirajo popolnoma nespobobne in visoko skorumpirane ljudi. To jim dopušča slovenska politika, tako leva kot desna.

Holding Slovenske elektrarne je največje gospodarsko-politično leglo korupcije v državi, ki bi moralo odgovarjati za finančno polomijo projekta TEŠ 6 samo. Slovenski davkoplačevalci so porabili občutno preveč denarja za nesposobneže, ki ne znajo smotrno voditi projekta TEŠ 6.

HSE je sinonim za politično korupcijo v državi.

Projekt TEŠ 6 je ena največjih korupcijskih sramot v Republiki Sloveniji, katero je vseskozi podpirala slovenska politika, prvenstveno pa stranka Socialni demokrati.

Gre za projekt, v katerega se je zmetalo že 1,5 mrd evrov (dejansko se je zanj dalo do sedaj 1,1 mrd evrov, ocena stroškov projekta pa je trenutno pri 1,43 mrd evrov) in ki se vedno znova draži.

Skorumpirana slovenska politika (leva in desna) vedno znova sprejema zakonodajne rešitve, po katerih nova bremena gradnje TEŠ 6 padajo na davkoplačevalce.

To je nedopustno.

Dejstvo je, da bi morali za projekt TEŠ 6 odgovarjati tisti, ki so ga začeli, dodatno pa tudi podjetje, ki je ta koruptivni projekt v Sloveniji sploh začelo, to pa je Holding Slovenske elektrarne (prek svoje hčerinske družbe Termoelektrarna Šoštanj).

Dejstvo je, da HSE podpirata predvsem dve politični stranki v državi, SD in SDS – predvsem med tema dvema strankama je potekal boj za politično prevlado v tem podjetju. Trenutni direktor HSE je človek iz SDS-a.

Čeprav projekt TEŠ 6 najbolj povezujejo s stranko SD, je zanimivo, da je trenutni direktor Holdinga Slovenske elektrarne človek, ki je član stranke SDS. V Sloveniji je očitno delitev na leve in desne le navidezna. Ko gre za visokodonosne projekte oziroma projekte, pri katerih se obrača velik denar, so stranke neverjetno složne.

Logotip stranke SDS

Logotip stranke Socialni demokrati

 

Zaradi tega se na tem področju nič ne zgodi in to brezno, v katerem ponika slovenski davkoplačevalski denar, ostaja nedotaknjeno.

Za rešitev problema TEŠ 6 so nekateri podali konkretne predloge rešitev, ki bi odgovornost za projekt naložili tistim, ki so dejanski krivci za ta projekt.

To pa je Holding Slovenske elektrarne.

Eden od predlogov rešitve gre v smeri združitve premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj. V tem primeru bi 1000 delavcev izgubilo delo.

Druga rešitev je, da celotno Termoelektrarno Šoštanj za en evro odkupi podjetje Alstom in pri tem pozabi na vse dolgove, ki jih ima Slovenija do podjetja.

Za davkoplačevalce najdražja pa je rešitev, da bi se Alstomu pustilo, da odide iz projekta gradnje, a pri tem bi mu morala država izplačati vse dolgove in penale zaradi prekinjene pogodbe. Ta rešitev bi najbolj prizadela slovenski proračun, ki pa nima denarja.

Velik del stroškov reševanja slabe naložbe v TEŠ 6 pa bi se vcrjetno prenesel tudi na dražje cene električne energije, ki so že sedaj zaradi nespametnih odločitev slovenske politike in negativnih vplivov Evropske unije (okoljskega komisarja Janeza Potočnika), previsoke.

Dejstvo je, da bi moral odgovornost za projekt TEŠ 6 prevzeti Holding Slovenske elektrarne.

Magari, da ga prodajo Alstomu za en evro.

Več kot očitno je namreč, da so Slovenci popolnoma nesposobni voditi ta projekt racionalno, zaradi česar na milijone evrov tone v tej največji slovenski ponikalnici denarja.

Za takšno stanje pa se lahko zahvalimo predvsem nekaterim skorumpiranim političnim strankam, tako na desnici kot na levici.

Projekt TEŠ 6 je tipičen dokaz, kakšni nesposobnajkoviči so prišli na pomembna mesta v slovenskem gospodarstvu – nesposobnjakoviči in skorumpiranci, ki niso sposobni speljati nobenega projekta tako, kot je treba.

In davkoplačevalci zaradi skorumpirane slovenske politike plačujejo to nesposobnost.

Holding Slovenske elektrane in njegov projekt izgradnje TEŠ 6 lahko jemljemo kot sinonim za korupcijo v tej že itak močno skorumpirani državi, ker lepo pokaže vso bedo koruptivnega delovanja gospodarstva in politike v Sloveniji.

Žurnal: Za blok 6 zmanjkalo denarja



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Jože Zagožen je bil najbolj viden direktor Holdinga Slovenske elektrarne, sicer tudi eden najvplivnejših SDS-ovcev.

    Eden najbolj vidnih direktorjev družbe Holding Slovenske elektrarne je bil tudi Jože Zagožen, eden najbolj vplivnih članov SDS-a, ki je najbolj znan kot eden od soobtoženih v aferi Patria.

    Jože Zagožen je nedolgo tega umrl zaradi bolezni (imel naj bi raka). Tako ni dočakal konca sojenja v primeru Patria.

    Tudi njegov naraščaj aktivno sodeluje v članstvu SDS (v podmladku SDS-a). Mislimo predvsem na njegovo hčer, Ano Zagožen, ki po slikah na Facebook-u sodeč sodi v skupino ultra-bogatega mladega slovenskega jet-set-a.

    HSE je sicer znan po visokih osebnih dohodkih tako zaposlenih, še bolj pa vodstva, kljub temu da gre za podjetje v 100-odstotni državni lasti.

    Očitno je HSE nekaterim v Sloveniji omogočil zelo lagodno življenje, predvsem na račun slovenskih davkoplačevalcev.

  2. admin pravi:

    Delavci v Holdingu Slovenske elektrarne bi se morali malo zamisliti, kdo jih je tako močno “zasral”. Zaradi totalne polomije pri projektu TEŠ 6 bodo verjetno sami čutili še največje posledice tega slabega projekta, razen če ne bo spet vmes posegla popolnoma skorumpirana slovenska politika, ki bo denar pobrala od davkoplačevalcev.

    V vsakem primeru bo nekdo žrtev.

    Namesto, da bi rasli in se razvijali, se govori o tem, da bodo lahko celo odpuščeni. Vse zaradi projekta TEŠ 6, ki je bil voden neracionalno.

    Dnevnik: Uradno: HSE išče rešitelja za TEŠ 6
    Dnevnik: HSE: Skrb vzbujajoče je tako socialno kot poslovno področje

  3. admin pravi:

    Še opomba. Pri iskanju krivcev za projekt TEŠ 6 smo izpostavili predvsem Holding Slovenske elektrarne, čeprav je dejanski nosilec projekta Termoelektrarna Šoštanj, kot samostojni poslovni subjekt v popolni lasti HSE.

    Dejstvo je, da je TEŠ samostojni subjekt, vendar je dejstvo tudi, da ima glavno besedo pri tako velikih investicijah, kot je projekt TEŠ 6, Holding Slovenske elektrarne (končno besedo ima sicer država), ki je med drugim tudi usklajeval finančne tokove za izgradnjo bloka TEŠ 6 – pogostokrat na način, da se je denar pobral drugim podjetjem v skupini, recimo hidroelektrarnam.

    Zatorej HSE pri projektu TEŠ 6 igra zelo pomembno vlogo, celo pomembnejšo kot samo vodstvo TEŠ-a.

    Formalno gledano je HSE s projektom TEŠ 6 povezan samo prek jamstva za plačilo stroškov izgradnje TEŠ 6 v primeru, da sama Termoelektrarna Šoštanj ne bi bila sposobna poravnavati svojih obveznosti. Dejanska vloga HSE pri izgranji TEŠ 6 je dosti večja od formalne.

    Dejstvo je, da se denar v Holdingu Slovenske elektrarne troši na zelo nesmotrn način.

    HSE med drugim slovi tudi kot politična denarnica, torej denarnica, iz katere se napaja slovenska politika. Če smo nekoliko bolj natančni.

    Sama Termoelektrarna Šoštanj je bolj povezana s stranko SD in šaleškim lobijem (tudi premogovnik Velenje bi lahko šteli zrave TEŠ), HSE kot krovno podjetje slovenskih elektrarn pa obvladuje pretežno stranka SDS.

    Tako nekako je približno razporejen politični vpliv v slovenski energetiki.

    Sploh ni potrebno povedati, da se v tem segmentu obračajo veliki denarji in da imajo politične stranke zelo velike koristi od navezanosti na energetska podjetja. Primer Jožeta Zagožna je recimo najbolj razviden primer povezanosti politike in slovenske energetske industrije.

  4. admin pravi:

    DELO: Članek, ki osvetli del dogajanja v zvezi s TEŠ 6: Državno poroštvo za Teš 6: Idilična zgodba z napako

Odgovorite