petek, 13.december.2013 - 10:15

Slovenija bi se morala upreti evropskemu komisarju Güntherju Oettingerju

Ali se evropskemu komisarju Güntherju Oettingerju ne zdi nepošteno, da so države, podpisnice sporazuma o Južnem toku, postale žrtev političnih ambicij Evorpske ljudske stranke (predvsem pa CDU-ja) v Ukrajini? Zakaj bi morala Slovenija plačevati ceno političnih igric, ki se jih Evropska ljudska stranka igra v Ukrajini? Evropska ljudska stranka v boju zoper Rusijo glede Ukrajine ne bi smela zlorabljati Evropske komisije za pritiske na članice, ki gospodarsko sodelujejo z Rusijo.

Evropski komisar Günther Oettinger je zaradi Južnega toka, gre za plinovod za dobavo ruskega plina Evropski uniji, zagrozil Sloveniji in drugim državam podpisnicam sporazuma z Rusijo, z ukrepi Evropske komisije, v kolikor te države vztrajajo pri projektu Južni tok.

Po našem mnenju evropski komisar Oettinger zlorablja svoj položaj za notranjepolitične cilje.

Dejstvo je, da je Oettinger član nemške CDU in prek nje član Evropske ljudske stranke, najmočnejše skupine v Evropskem parlamentu.

EPP in ZR Nemčija imata po novem nek nov politični cilj pridobiti v Evropsko Unijo Ukrajino.

S tem seveda EU prihaja v odkrit boj z Rusijo.

Bilateralni sporzumi nekaterih članic EU z Rusijo zmanjšuje kredibilnost EU pri boju EPP s proruskimi političnimi silami v Ukrajini. Zato želi EPP izvesti pritisk na podpisnice sporazuma o projektu Južni tok.

Torej lahko rečemo, da je Slovenija talka notranjepolitičnih ambicij Evropske ljudske stranke.

V Sloveniji je to več kot vidno, saj o Ukrajini govorijo le Janez Janša, SDS in Janševa politična/medijska trobila

Preprosto je več kot očitno, da je dogajanje v Ukrajini dirigirano s strani Evropske ljudske stranke, ki ji pač sporazum Južni tok gre v nos, saj dokazuje, da vse članice EU niso pripravljene prekiniti odnosov z Rusijo.

Slovenija bi po našem mnenju morala ubrati srednjo pot. Mora biti dobra tako z EU, kot z Rusijo.

Vedeti moramo, da je kar nekaj slovenskih podjetij močno odvisno od ruskega trga, recimo superuspešno podjetje Krka d.d., katerega glavni partner je Rusija.

Če bi Slovenija obrnila hrbet bogati Rusiji, bi lahko enako storila tudi Rusija Sloveniji prek odpovedi poslov z novomeškim farmacevtom (Krka d.d.).

Podjetje Krka d.d. bi lahko utrpelo hude posledice, če bi Slovenija poslabšala odnose z mogočno in bogato Rusijo

V EPP se očitno ne zavedajo, da Ukrajina ne bo nikoli v celoti podvržena EU-ju. Ukrajina je razdeljena na dva politična pola, eden je proevropski, drugi proruski. Zato je najboljše za Ukrajino, da ohranja nek vmesni status, ki bi zadovoljil tako EU kot Rusijo.

Takšne neumnosti, ki se jih gre Evropska ljudska stranka v Ukrajini sedaj, pa je potrebno zavrniti.

Slovenija ne sme postati talka političnih ambicij Evropske ljudske stranke v Ukrajini.

Evropski komisarji pa ne bi smeli zlorabljati svojega komisarskega položaja za neke notranjepolitične cilje strank, katerim pripadajo.

Slovenija mora ohraniti dobre odnose z Rusijo. Odkar je Slovenija leta 2004 prišla v EU, ima samo težave na gospodarskem področju, zato si ne more dovoliti, da se pretrgajo še njene vezi z Rusijo, ki je mimogrede tudi slovanska država in jo imajo Rusi rajši tudi zaradi tega dejstva.

V Sloveniji se z vprašanjem Ukrajine trenutno ukvarja le Janez Janša s svojim SDS-om. Tako naj tudi ostane. SDS je itak najbolj nekredibilna stranka v Sloveniji, ki je nihče izven SDS-a ne jemlje resno, predvsem zaradi pretirane ideološke obremnjenosti s preteklostjo. In vedno je tam, kjer so zdrahe, tako tudi pri vprašanju Ukrajine, kjer v konkretnem primeru (Ukrajina) pač sledi politiki Evropske ljudske stranke.

Slovenija naj ne podleže politični igri EPP-ja glede Ukrajine. Slovenija naj torej ubere srednjo pot. Naj bo dobra z EU, ampak naj bo dobra tudi z Rusijo.

Države Južnega toka bi se morala združiti v neko interesno koalicijo držav in skupaj zagovarjati projekt pred Evropsko komisijo.

Evropska komisija pa naj premisli, ali je Günther Oettinger sposoben neodvisno opravljati svoje delo. Mešanje gospodarskih in političnih tem je skrajno neresno in kaže na totalno neprimerno delovanje tega komisarja.

Če človek ni sposoben delovati širše od svoje politične stranke, potem ni primeren za evropskega komisarja.

Evropska komisija si ne more privoščiti, da postane izvršiteljica politike zgolj ene politične opcije v Evropskem parlamentu, sploh pa ne v povezavi z notranjepolitičnimi vprašanji, kot je primer Ukrajine.

Zakaj bi morala Slovenija postati žrtev interesov EPP v Ukrajini? Zakaj? Slovenija naj išče srednjo pot, dobra naj bo z EU in Rusijo.

Dnevnik: Slovenija talka nemško-ruske vojne za Kijev



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Doku Zavgajev: “Slovenija nima z Rusijo nobenih odprtih vprašanj. Težave so le tam, kjer je vpletena EU.”

    Ruski veleposlanik Doku Zavgajev je povedal, da Slovenija nima nobenih odprtih vprašanj z Rusijo. Vsa odprta vprašanja, ki obstajajo, tako tudi vprašanje Južnega toka in viz, so povezana z Evropsko unijo in ne Slovenijo.

    Slovenija bi ta vprašanja rešila pozitivno (podprla bi Južni tok, kot tudi ukinitev viz za Ruse), a je žal EU tista, ki pri teh vprašanjih povzroča težave.

    Doku pravi, da Rusija razume, da se morajo te stvari reševati v Bruslju in da Slovenija nanje ne more prav dosti vplivati.

    Najnovejši intervju z ruskim veleposlanikom za Planet Siol si lahko preberete na spodnji povezavi.

    Siol.net: Med Rusijo in Slovenijo ni odprtih vprašanj, če kje so, pa je zraven vpletena EU.

Odgovorite