petek, 28.februar.2014 - 02:44

IZOGIBAJTE SE POTOVANJEM V LONDON: London postaja gnezdišče tuberkuloze

SRHLJIVO: LONDON POSTAJA ZAHODNOEVROPSKA PRESTOLNICA TUBERKULOZE

NApredovala tuberkuloza

V Veliki Britaniji se nevarno povečuje okuženost prebivalstva s tuberkulozo.

Medtem, ko druge države zahodne Evrope beležijo upad bolezni, je v Veliki Britaniji tuberkuloze čedalje več.

Tuberkuloza se širi predvsem med brezdomci in priseljenci. Širi se z alarmantno hitrostjo.

Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da bakterije, ki povzročajo tuberkulozo, v Londonu postajajo vse bolj odporne na vse antibiotike, kar povečuje smrtnost za to boleznijo na otoku.

Obiskovalcem se zato odsvetuje obisk Londona, predvsem pa kontakti z rizičnimi skupinami, ki so potencialni prenašalci bolezni.

V Sloveniji je tuberkulozo pred časom staknila igralka Nataša Tič Ralijan, ki je bolezen po hudih mukah uspela preboleti. Nataša Tič Ralijan je komaj ostala živa, bolezen pa jo je dodobra izžela.

Nataša Tič Ralijan je zaradi tuberkuloze skoraj umrla.

Intervju: Nataša Tič Ralijan – Revija Bodi eko from eko on Vimeo.

Londonska epidemija tuberkuloze pomeni velik varnostni riziko za vse, ki potujejo v London.

Posebej so nevarni prenašalci nevarnih sevov bakterij, ki so odporne na vsa zdravila proti tuberkulozi (oziroma na večino teh zdravil – visokoodporne bakterije).

V ZDA je znan primer pacienta Andrew-a Speaker-ja, ki je v sebi prenašal proti praktično vsem zdravilom odporni sev bakterije, ki povzroča tuberkulozi. Ameriške oblasti so ga prisilno hospitalizirale, mediji pa so pozvali vse potnike, ki so potovali v letalih, v katerih je potoval tudi Andrew, da opravijo preiskave, ki bi potrdile ali ovrgle možnost, da so se okužili.

Andrew Speaker je med prisilno hospitalizacijo izrekel javno opravičilo vsem potnikom, ki so sedeli zraven njega. Opravičil se jim je, če jih je namerno okužil s smrtonosno bakterijo.

Z nevarnim sevom povzročitelja tuberkuloze okuženi Andrew Speaker je povzročil preplah v ZDA

Javno opravičilo Andrew-a Speaker-ja

Andrew-a so odpustili iz bolnišnice po tem, ko so mu kirurško odstranili za teniško žogico velik del pljuč, ki je bil okužen z nevarnim sevom bakterije tuberkuloze.

Pri potovanju v London torej velja previdnost. Potniki morajo paziti, da iz Londona ne prinesejo neželenega suvenirja, ki jih lahko stane tudi življenja.

BBC: London tuberculosis rates ‘worst in western Europe’
RTV Slovenija: Tuberkuloza spet neozdravljiva? – Bakterije so postale odporne proti vsem zdravilom



Odgovorite