nedelja, 1.avgust.2010 - 04:06

Maldivi: 25-letnik storil samomor, ker ga je versko fanatična država preganjala zaradi ateizma

Maldivi so versko fanatična država, ki je 100 odstotno muslimanska. V ustavi te države je celo zapisano, da državljani Maldivov ne smejo biti neverni.

25 letni Ismail Didi, kontrolor letenja, je imel to nesrečo, da sam ni verjel v Boga in se je imel za ateista. Zaradi tega je doživljal pritiske s strani svoje družine in s strani države. Vsi so ga silili k molitvi in spreobrnjenju v vernika.

V okolju, ki je fanatično spodbujalo vero in molitev, očitno ni mogel več živeti. Zaradi pritiskov, ki so se vršili nanj zgolj zato, ker se je imel za ateista, je prosil za politični azil v drugih državah, saj so mu fanatični verniki grozili z nasiljem.

To, da je ateist, se je razvedelo, ko je enkrat v službi nanesla beseda o religiji in takrat je Ismail Didi povedal svoje stališče o veri, takrat je priznal, da je ateist. Ta novica se je nato hitro razširila in na Ismaila Didi-ja so se začeli izvajati pritiski, s katerimi ga je družba želela “vrniti na pravo pot”. To so počeli tudi njegovi domači, ki se jim je zdelo sramotno, da je njihov sorodnik ateist.

Ismail Didi je po vseh pritiskih, ki so se vršili nanj, ko je priznal, da je ateist, padel v tako hudo depresivno stanje, da si je odločil odvzeti življenje.

Samomor je storil na poseben način. V službo, kontrolni letalski stolp, je šel v celoti pripravljen za samomor. Ko je prišel v službo, se je tam na kontrolnem stolpu obesil. To, da je izbral tako viden način samomora in to v lastni službi, ni tako nenavadno, saj je zaradi njegovega ateizma njegovo podjetje po pritožbi sodelavcev, ko so ti izvedeli, da je ateist, začelo voditi preiskavo zoper njega.  

Cerkev, ne glede na to, kakšne religije je, je velikokrat zelo kruta do vseh, ki so drugačnega mnenja. Tudi slovenska katoliška cerkev izvaja nasilje nad posamezniki zaradi njihovih prepričanj. Sicer ne na tako krut način in ne zaradi ateizma, saj ima Slovenija kot nekdanja komunistična država visoko toleranco do ateizma, a vendarle.

V državah, kjer ni ločenosti med cerkvijo in državo, se potem dogajajo takšne stvari, ki kažejo na dejstvo, da pretirana povezanost cerkve in države ponavadi vodi v hude kršitve človekovih pravic, saj cerkve ponavadi niso sposobne sprejemati drugačnosti, ampak jo obsojajo in preganjajo, ter nekaterim ljudem povzročajo pekel na zemlji. Gre za skrajne primere cerkvenega nasilja, ki vodi v teroriziranje ljudi na podlagi njihovih prepričanj ali osebnih okoliščin.

Examiner: Atheist asylum-seeker commits suicide in Maldives



Značke prispevka: , ,

Odgovorite