četrtek, 13.marec.2014 - 05:10

Komisija za preprečevanje korupcije je postala politični mrlič

BOJ PROTI KORUPCIJI V SLOVENIJI JE DOKONČNO POKOPAN

kpk_logo

Zadnje dogajanje v Sloveniji dokazuje, da je boj zoper korupcijo v Sloveniji dokončno pokopan.

Problem niti ni sam Boris Štefanec (on je, lahko bi se reklo, celo žrtev vsega tega dogajanja), ampak dejstvo, da je ta organ z dogajanjem okoli njega v popolnosti izgubil kredibilnost.

Lahko se zgodi, da bo ta organ v prihodnje ukinjen.

To se bo zgodilo predvsem v primeru, da oblast ponovno prevzame stranka SDS (trenutno ji je javnost vse bolj naklonjena, čeprav ne gre izključiti možnosti, da bo sodba ljubljanskega višjega sodišča v primeru Patria tempirana na čas pred prihodnjimi državnozborskimi volitvami, kar bi lahko pomenilo udarec vse večji priljubljenosti SDS-a).

Stranka SDS ni zadovoljna z delom KPK, zato bo ukinitev le te verjetno ena glavnih potez, če ponovno stopi na oblast. SDS-u sicer lahko priljubljenost morebiti sklati višje sodišče v Ljubljani, če potrditev obsodilne sodbe v primeru Patria tempira na prihodnje državnozborske volitve.

Janez Janša: "Prioritete tega mandata so jasne".

Tudi sami po novem Komisijo za preprečevanje korupcije jemljemo z veliko mero skepse, saj dvomimo, da bo ta organ lahko uspešno opravljal svoje delo, glede na to, da nima široke politične podpore.

Vedeti moramo nekaj.

Prejšnje vodstvo je protestno odstopilo zaradi tega, ker je ugotovilo, da ne more storiti ničesar v boju zoper korupcijo v Republiki Sloveniji, ker nima podpore.

Novo vodstvo te podpore nima že na samem začetku.

Mi smo že ob odstopu starega vodstva v enem od naših člankov dejali, da se lahko enostavno zgodi, da postane Komisija za preprečevanje korupcije nek fikus, torej državni organ, ki bo medla senca samega sebe.

In to se je tudi zgodilo.

Vprašati se je potrebno, ali ima Komisija za preprečevanje korupcije ob takšni stopnji nezaupanja vanjo sploh še kakšen smisel.

Čisto nepomembno je, ali se KPK-u dodelijo nove pristojnosti in da večja moč njenim odločitvam.

Če nek državni organ ne uživa zaupanja, preprosto ne more opravljati svojega dela, ampak se samo še povečujejo težnje k njegovi ukinitvi.

In to se bo verjetno tudi zgodilo.

Navzven se ta ukinitev lahko na mehek način zgodi na način, da se Komisijo za preprečevanje korupcije postavi pod domeno enega od ministrstev ali pod državno tožilstvo in se jo tako potopi v državno upravo.

Vsi pa vemo, da je ravno državna uprava eno največjih legel korupcije v Sloveniji, zaradi česar državni organi že sedaj ne uživajo zaupanja, saj je kader v njih preveč skorumpiran in nestrokoven.

Skratka. Boj zoper korupcijo je dokončno pokopan. Dejansko nikoli ni niti zaživel v pravem smislu besede, ampak je bil vedno le orodje za politično obračunavanje.



Odgovorite