ponedeljek, 17.marec.2014 - 23:24

Krim se pospešeno integrira v okvir Ruske federacije. Rusiji sankcije ne škodujejo.

Krim po referendumu pospešeno izvaja korake, ki mu bodo omogočili tako želeno priključitev Rusiji. Rusija Krimu stoji ob strani, zato lahko rečemo, da je Krim postal ponovno ruski.

Krim je postal ruski (Predelava: Dossier korupcija)

Po referendumu na Krimu, kjer se je 96,77 odstotkov volivcev (volilna udeležba je bila 83,1-odstotna) plebiscitarno izjasnilo o tem, da po novem želi biti del Rusije in ne več del Ukrajine, potekaj pospešene aktivnosti za formalni prehod tega ozemlja pod okrilje Ruske federacije.

Krimski parlament je takoj po izidih referenduma Moskvo uradno zaprosil za vključitev v Rusko federacijo. Krim bo po novem postal republika v okviru Ruske federacije.

S posebno deklaracijo je Krim nacionaliziral vse ukrajinsko premoženje na njegovem ozemlju.

Mesto Sevastopol, ki je tudi pod Ukrajino uživalo poseben status, saj je bilo direktno pod jurisdikcijo Kijeva in ne Krima, bo tudi pod Krimom uživalo status posebnega avtonomnega področja v okviru Krima.

Ruski predsednik Putin je sicer danes podpisal dekret, s katerim priznava Krim kot suvereno in neodvisno državo. To je sicer eden od korakov pred integracijo Krima v Rusko federacijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je z dekretom utrdil ločitev Krima od Ukrajine. Krim bo kmalu tudi uradno postal del Ruske federacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin

Sicer zahodne države še vedno nočejo priznati realnega stanja in svoj ponos poskušajo rešiti z vztrajanjem pri sankcijah zoper Rusijo, a te sankcije so očitno precej neučinkovite.

Kljub sankcijam s strani zahoda se to ne pozna na vrednosti delnic ruskih podjetij in ruske valute Rubelj.

Na samem začetku je sicer prišlo do padca vrednosti delnic ruskih podjetij na moskovski borzi, a so nato spet močno poskočile, saj so verjetno tuji trgi ocenili, da so sankcije EU in ZDA bolj kot ne navidezne.

Z drugimi besedami. Zahodne države si z njimi zgolj celijo rane, jasno pa je, da dolgoročno sankcije ne bodo uspešne, saj moč zahodnih držav, predvsem EU, ni tako velika, kot se želi prikazati.

Ker ima EU sama precej hude gospodarske težave, pa je več kot očitno, da EU ne bo tvegala porušenja gospodarskih priložnosti v zvezi z Rusijo.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Arsenij Jacenjuk naj preneha živeti v oblakih

    Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk očitno živi v oblakih in se ne zaveda realnega položaja, ki je nastal.

    Rusija nadaljuje s potrebnimi aktivnostmi, s katerimi se bo Krim priključil Rusiji kot 22. republika znotraj Ruske federacije. To je dejstvo. Jancenjuk bi se moral že prebuditi iz spanca in se zavedati konkretne situacije.

    Po tem, ko je nova ukrajinska oblast tako na vrat na nos želela ukiniti ruščino kot uradni jezik v Ukrajini in pokazala veliko sovražnost predvsem do tam živečih Rusov, je sama sprožila dogajanje na jugu in vzhodu Ukrajine.

    Sedaj nova prehodna ukrajinska oblast želi pokrajinam na jugu in vzhodu Rusije podeliti čim večja pooblastila, da bi se tako ohranila enotnost in celovitost Ukrajine.

    No. Za področje Krima Jancenjuk ne rabi več upati, da se bo to zgodilo, ker je Krim na poti, da postane ruski.

    Za druga območja v Rusiji s pretežno ruskim prebivalstvom pa so zadeve še odprte.

    Ampak za Krim si v Ukrajini več ne smejo delati utvar, da je to njihovo ozemlje. Temu ni več tako. Krim je za Ukrajino izgubljen.

    Vladimir Putin je s krimskimi voditelji podpisal pogodbo o priključitvi Krima Rusiji. Sledilo bo še nekaj potrebnih pravnih korakov in Krim bo tako postal del Rusije.

    To je torej dejstvo.

    Jacenjuk bi moral prenehati govoriti o ozemeljski celovitosti Ukrajine, ker te več ni v takšni obliki, kot je bila prej. Jacenjuk se mora sprijazniti, da Krim več ni ukrajinski.

    Lahko samo upa, da Ukrajina ne bo izgubila še kakšnega področja na jugu in vzhodu. To vse pa je odvisno od obnašanja sedanje ukrajinske oblasti.

    Če se bodo obnašali tako kot do sedaj, bodo izzvali samo še dodatni odpor v Ukrajini živečih Rusov in dodatno izgubljanje nadzora nad trenutno še ukrajinskim ozemljem.

    Z ustvarjanjem napetosti ne bodo dosegli ničesar.

    Jacenjuk in vsi novi oblastniki v Ukrajini bi morali prenehati s takšnim sovražnim odnosom do Rusije, ker bodo s tem naredili samo še več škode.

    No. Morda se pa lahko zgodi, da se bodo razmere na področju Ukrajine umirile.

    Razlog je naslednji.

    Mogoče je pričakovati, da bo Ukrajina, vedoč da sedaj nima dovolj močne vojske za boj z rusko vojsko, začasno umirila strasti, toliko da s pomočjo zahoda okrepi svoje vojaške enote in arsenal orožja.

    Po tem, ko se Ukrajina vojaško okrepi, pa bi lahko poskusila povečati vojaško prisotnost predvsem na vzhodu Ukrajine.

    Ukrajina tako ne bi bila del NATO (da ne bi iritirala Rusije), a obenem bi povečevala svojo oborožitev in vojsko, NATO države pa bi jo po tihem podpirale v tem.

    Če bi prišlo do vojne, bi vojaško okrepljena Ukrajina sicer »kao« sama branila svoje ozemlje, a v ozadju bi imela podporo zveze NATO, četudi ni članica te zveze.

    Rusija bo morala torej budno spremljati premikanje oboroženih sil Ukrajine na področju vzhoda in juga Ukrajine, saj obstaja možnost, da bi si Ukrajina, ko se vojaško okrepi, želela vojaško bolj podrediti predele, na katerih je večinsko rusko prebivalstvo.

    No. Vsekakor sedanja oblast v Ukrajini ne vliva upanja za dobrososedske odnose z Rusijo, zato je prav, da v Ukrajini čim prej pride do novih volitev, na katerih bi se izbrala legitimna oblast.

    Obstoječi oblasti v Ukrajini namreč ni za verjeti. To, kar so počeli v preteklosti, namreč jasno kaže njihov pravi obraz. Če so sedaj nataknili maske in se želijo prikazati v luči ljudi, ki želijo neke mirne in dobrososedske odnose z Rusijo, to ne pomeni prav veliko.

    To, kar sedaj počnejo nove ukrajinske oblasti, nekako spominja na situacijo »volk, oblečen v ovčje krzno«.

    Za Ukrajino bi bilo po našem mneju res najboljše, da čim prej dobi neko legitimno oblast, ki ni obremenjena s sovraštvom do Rusije in Rusov.

    Več kot očitno je, da Ukrajina mora zagotoviti srednjo pot in upoštevati tudi Rusijo. Enostransko ravnanje Ukrajini več kot očitno škoduje.

Odgovorite