nedelja, 23.marec.2014 - 22:49

Ukrajina bi se utegnila razdeliti na dva dela – severozahodni in jugovzhodni

Ob nadaljnjem povečevanju napetosti v Ukrajini, ki bi ga prineslo enostransko priključevanje Ukrajine Evropski Uniji, se lahko zgodi, da se bo ta država razpadla na dva dela, severozahodni in jugovzhodni. SZ del Ukrajine se bo kot nova, pomanjšana Ukrajina pripojil Evropski uniji, JV del Ukrajine pa se bo integriral v okvir Ruske federacije.

Ukrajina se utegne razdeliti na pol, Predelava: Dossier korupcija

V kolikor se bodo napetosti med zahodom in Rusijo nadaljevale, bi to lahko imelo precejšnje posledice na prihodnjo podobo Ukrajine.

Ukrajina je sicer že izgubila Krim, ki je postal 22. republika Ruske federacije.

V Ukrajini obstajajo še nekatera druga področja, ki imajo večinsko rusko prebivalstvo.

Gre za področja na jugovzhodu Ukrajine.

Ruska vojska je sicer že sklenila utrjeno vojaško črto na svojih mejah z Ukrajino.

V kolikor bo Evropska unija nadaljevala s politiko priključevanja Ukrajine v svojo integracijo, se lahko enostavno zgodi, da bodo jugovzhodni predeli Ukrajine po vzoru na Krim prav tako postali del ruskega teritorija.

Od Ukrajine bo tako ostal le njen severozahodni del, Ukrajina pa bo tako tudi izgubila dostop na Črno morje, ki bo poslej ruski.

Takšen scenarij se lahko enostavno zgodi v primeru, da bodo ukrajinske oblasti še vedno na lastno roko silile državo v Evropsko unijo brez privolitve Rusije.

Zanimivo bo videti, kolikšen del zgornjega zemljevida se bo uresničil, če sploh kakšen.

Vse je odvisno od razpleta notranjepolitičnega dogajanja v Ukrajini.

Zemljevid je sicer potrebno brati na način, da se bo Severozahodna Ukrajina pripojila Evropski uniji, Jugovzhodna Ukrajina pa Ruski federaciji. Tako bo prišlo do ponovne delitve ozemlja na področju Evrope.

Podobnemu vzorcu lahko sledi še nekaj drugih ozemelj.

To so:
– Pridnestrje v Moldaviji
– Južna Osetija v Gruztiji
– Abhazija v Gruziji

In še nekatera druga.

Kar zadeva Litvo, Estonijo in Latvijo, te države po našem mnenju ne bodo del nove svetovne ureditve (ne bodo se razdelile), saj so članice zveze Nato.

Z gotovostjo je mogoče reči, da bo približevanje Ukrajine Evropski uniji to državo razdelilo na pol. Zato lahko rečemo, da bo Evropska unija, znotraj nje pa predvsem Nemčija, igrala ogromno vlogo pri prihodnji razdelitvi Ukrajine na pol.

Izguba jugovzhodnega dela Ukrajine in dostopa na Črno morje bo cena, ki jo bo Ukrajina morala plačati za svoj vstop v Evropsko unijo.



Značke prispevka:

Odgovorite