četrtek, 1.maj.2014 - 00:06

Pozitivni Sloveniji bi se bolj izplačalo zavlačevati čas do predčasnih volitev

Strankam Pozitivna Slovenija, SDS in povezanim poslancem bi bilo najbrž boljše, če bi čas do predčasnih volitev zavlekle v prihodnje obdobje (decembra ali celo na začetek prihodnjega leta), saj bi tako pridobili čas za konsolidacijo v svojih vrstah po burnem dogajanju, ki je Slovenijo prizadelo v zadnjih dneh.

pescena_ura_Wikipedia_S-Sepp_DK

Čeprav so v večini strank načeloma za čimprejšnje predčasne volitve, se lahko zgodi, da do njih vendarle ne bo prišlo (tako hitro).

Razlogi, zakaj si stara Pozitivna Slovenija ne bi želela imeti predčasne volitve takoj, so v tem, da bi bilo zanjo verjetno boljše počakati še nekaj časa, da se stanje v državi nekoliko umiri.

Sedaj se je namreč stara Pozitivna Slovenija soočila s precejšnjim nepričakovanim osipom članstva po zmagi Zorana Jankovića na kongresu Pozitivne Slovenije.

Morda bi bilo za člane Pozitivne Slovenije zato dosti boljše, da naredijo vse, da predčasne volitve potekajo čim kasneje, da se skristalizirajo stvari v državi in se ponudi neka bolj realna slika podpore stari Pozitivni Sloveniji.

Po našem mnenju bi se z ustreznimi premišljenimi potezami lahko čas do volitev lahko raztegnil vse do decembra oziroma celo do začetka prihodnjega leta.

Tudi SDS bo morala oceniti, kaj bi bilo zanjo najboljše. Po potrditvi obsodilne sodbe Janezu Janši je morda tudi za SDS boljše, da pridobi čas pred novimi volitvami in tako oceni, kako čim bolj ublažiti morebiten padec popularnosti.

Dodatno tudi nepovezani poslanci lahko ocenijo, da jim je boljše, če so volitve čim kasneje, saj bi tako uživali blagodati relativno visoke poslanske plače čim več časa in tudi pridobili čas za ustvarjanje novih političnih ali drugih kariernih priložnosti.

Torej. Stranka Zorana Jankovića, stara Pozitivna Slovenija, stranka Janeza Janše, SDS, in nepovezani poslanci bi lahko z združenimi močmi naredili vse, da se stvari zavlečejo in da si na takšen način zagotovijo potrebni čas za odmik od sedanjih problemov, ki jih pestijo in so še sveži (govorimo o SDS in PS), oziroma si zagotovijo še nekaj časa svoje poslanske prihodke (predvsem nepovezani poslanci, pa tudi drugi poslanci, ki jih skrbi za njihovo eksistenco po razpustu parlamenta).

Sami bi bili zelo presenečeni, če bi državni zbor imel volitve že julija. To bi bila skorajda znanstvena fantastika.

Enostavno se pa po našem mnenju lahko zgodi, da volitve ne bodo niti septembra.

Lahko pride do podaljševanja roka volitev do takšne mere, da si sedaj nekoliko prizadete stranke nekoliko opomorejo in preložijo čas v neko bolj ugodno obdobje, recimo decembra to leto ali pa na začetek naslednjega leta.

Sami nismo zagovorniki hitrih predčasnih volitev.

Država lahko funkcionira tudi brez hitrih predčasnih volitev.

Namreč. Vsi vemo, da volitve nujno ne prinesejo posebnih sprememb, sploh pa ne predčasne volitve, katere narekujejo neki šokantni dogodki, ki javnost preusmerjajo od realnih problemov.

Sami verjamemo, da bi se lahko s predčasnimi volitvami v Sloveniji s primernimi ukrepi dalo zavlačevati in jih prestaviti na čas, ki bi bil bolj realen.

Še posebej problematične so volitve julija, saj ljudje takrat razmišljajo o počitnicah, ne pa o volitvah in političnem dogajanju v državi.

PS, SDS in nepovezani poslanci bi se lahko potrudili in čas do volitev čim bolj potegnili v kasnejše obdobje.

Tako bi pridobili nekaj časa.

Kakor je že rekla Alenka Bratušek: We don’t need help. We need time.

Sicer si morajo vsi priznati tudi to, da med “mrtvim tekom” in “normalnim tekom” dogajanja v Sloveniji ni kakšne posebne razlike, zato podaljšanje obstoja obstoječe vlade ne bi bilo nič posebej drugačnega, kot če bi imeli neko novo vlado.

Kakor je znano, pa bi si Slovenci celo želeli čim daljše ohranitve obstoječe vlade, saj jim to vliva neko upanje in gotovost glede ohranitve obstoječega stanja.

Skratka. Predčasne volitve naj bodo čim kasneje.



Odgovorite