ponedeljek, 26.maj.2014 - 19:54

Levica ima možnost ohraniti oblast do rednih volitev

Levica ima še vedno priložnost ohraniti položaje. Po volitvah bo namreč oblast v roke dobila desnica, še posebej, če bodo predčasne volitve kmalu.  Če želijo ohraniti svoje položaje, bodo morali volitve preložiti na čim kasnejši čas. Če bodo pametni, lahko vztrajajo celo do rednih volitev – z novim mandatarjem.

stol_wikipedia

Evropske volitve in ankete javnega mnenja so pokazale, da bi levica v primeru hitrih predčasnih volitev pogorela na polni črti.

Kaj bodo naredili, je seveda vprašanje.

A dejstvo je, da leve stranke takšne podpore, kot jo imajo v parlamentu sedaj, ne bodo imele po naslednjih državnozborskih volitvah.

Zato se postavlja vprašanje, ali se levici sploh splača iti na parlamentarne volitve tako zgodaj.

Odgovor je seveda nikalen.

Z novim mandatarjem, ki bi prejel ustrezno podporo, bi imeli poslanci možnost še vedno ostati na svojih položajih.

Poslanci Državljanske liste bi zagotovo imeli največ koristi od ohranitve sedanjega parlamenta, saj je res vprašanje, kako se bodo odrezali na predčasnih volitvah (dejstvo je, da je Državljanski listi pretirana načelnost do sedaj zgolj škodovala – če bodo načelni tudi pri vprašanju predčasnih volitev, pa se bodo zavestno odločili za predčasno končanje politične poti), SD ima tudi težave, predvsem zaradi totalno nepriljubljenega Igorja Lukšiča, ki s svojo pretirano antipatičnostjo odvrača volilno telo od sebe (ne smemo pozabiti, da je Borut Pahor bil v SD tisti, ki je povečeval priljubljenost SD), Pozitivna Slovenija se mora tudi pobrati od šoka, ki je nastal po izstopu Alenke Bratušek in njenih somišljenikov iz stranke. Tudi Alenka Bratušek & Co. mora dobiti nekaj časa, da se pripravi na volitve. Tako na brž se ne bo mogla.

Desusu gre trenutno dobro, dasiravno ima Desus precej stabilno volilno telo, tako da so zanj volitve lahko kadarkoli.

Nepovezanim poslancem se prav tako gre za ohranitev svojih služb.

Na levici se, upamo, zavedajo, da bi s prehitrimi volitvami lahko prišli v situacijo kot večina poslancev stranke Zares po razpadu Pahorjeve vlade.

Skratka. Ne bi se jim pisalo nič dobrega.

Glede na to, kako zelo razklana je trenutno levica, se ji sedaj niti najmanj ne izplača imeti predčasne volitve.

Če bodo naredili to neumnost, bodo sami nosili posledice za takšne odločitve.

Če bodo res razpustili parlament sedaj, bodo izpadli kot čisti luzerji, česar volivci vsekakor ne bodo nagradili.



Odgovorite