sreda, 4.junij.2014 - 08:31

SDS si želi Zvera za evropskega komisarja. To je nerealna želja.

Po našem mnenju je zelo malo verjetno, da bi evropski komisar postal Milan Zver. Glede na nizko volilno udeležbo je sklicevanje na rezultate evropskih volitev nezadosten razlog za podporo Milanu Zveru. Pravico imenovanja komisarja ima v Sloveniji slovenska vlada, ki je trenutno še vedno vlada Alenke Bratušek. To je glavno merilo za določitev komisarja.

Milan zver

SDS za evropskega komisarja želi imenovati Milana Zvera. To utemeljuje z dejstvom, da je na evropskih volitvah SDS dobila največ evroposlancev, pa tudi z dejstvom, da je trenutni parlament razpuščen in opravlja le še tekoče posle.

Po našem mnenju je zahteva SDS-a neutemeljena.

Razlog je v tem, da je bila volilna udeležba na evropskih volitvah zgolj 24,43 odstostna, torej niti četrtinska. To pomeni, da izvoljeni evroposlanci ne predstavljajo velike večine slovenskih državljanov, medtem ko evropski komisar mora zasledovati interese vseh državljanov.

Prav tako sedanji parlament še vedno obstaja kljub razpustitvi. Vse naloge, ki jih mora narediti, jih bo pač naredil.

Zavedati se je potrebno, da ravno zaradi nizke volilne udeležbe evropske volitve ne morejo biti merilo za določitev evropskega komisarja. To bi bila neumnost.

Že sicer je EU po vollni udeležbi na evropskih volitvah sodeč, močno odtujena od večine slovenskih državljanov, če bi se pa še evropski komisar imenoval zgolj na podlagi manjšine, ki je glasovala na evropskih volitvah, pa bi bila odtujenost EU še večja.

Kandidate za komisarje pač določijo članice EU same, ne evropski parlament, zato je prav, da se jim v skladu z evropskimi pravili da to možnost, da samostojno odločijo o komisarju.

Vsi vemo, kakšna je zasedba strank v slovenskem parlamentu in katera je slovenska vlada, ki dejansko imenuje komisarja, tako da je znano, kdo bo imel največji vpliv na izbiro komisarja, evropske volitve gor ali dol.

Evropske volitve pač določijo, kdo bo evropski poslanec, o evropskem komisarju pa odločijo vlade v posamezni državi članici, ki o tem seznanijo nacionalne parlamente.

Torej. Pravila so jasna.

Dodatno pa je potrebno ponoviti, da je bila volilna udeležba na evropskih volitvah zgolj 24,43 odstotna, tako da tako nizka volilna udeležba ne daje nobene legitimnosti željam nekaterih, da pri izbiri komisarja upoštevajo volilni rezultat na evropskih volitvah, saj ta še zdaleč ne izkazuje realnega stanja politične podpore strankam v Sloveniji.

Predsednica vlade Alenka Bratušek (ki je to še vedno), bo verjetno dovolj pametna, da ne bo izpustila priložnosti, da na mesto evropskega komisarja da osebo, ki se ji zdi primerna, ne podlegajoč pritiskom drugih, sploh pa ne podlegajoč argumentom, ki temeljijo na rezultatih evropskih volitev, saj na njih ni glasovala niti četrtina volilnih upravičencev v Republiki Sloveniji.

V konkretnem primeru ne gre toliko za to, ali je Milan Zver primeren za evropskega komisarja ali ne, ampak za to, kakšne možnosti za imenovanje ima.

Imenovanje evropskega komisarja je namreč v rokah oblasti v posamezni državi članici. In ta ima legitimno pravico postaviti na mesto komisarja kogarkoli, ki izpolnjuje pogoje, ne oziraje se na evropske volitve.

Tako je prav, saj evropski komisar predstavlja celotno državo, ne pa zgolj volivcev, ki so oddali svoj glas na ponavadi slabo obiskanih evropskih volitvah.

24ur.com: SDS za evropskega komisarja predlaga Zvera



Odgovorite