sreda, 4.junij.2014 - 17:06

Levica združena na volitve z glavnim ciljem, da stranka SDS ne pride na oblast

Tudi na letošnjih volitvah bo glavno vodilo levice poziv levo usmerjenim volivcem, naj gredo volit in tako preprečijo zmago SDS-a oziroma desnice, ki bo močno oklestila socialno državo.

OGROMEN STRAH PRED JANEZOM JANŠO

Nekatere stranke se močno bojijo, da bi na oblast v Sloveniji spet prišla Janševa SDS.  

janez_jansa

Levica se počasi konsolidira. Tako se tvorita dva pomembna bloka na levici.

Eden blok je socialdemokratski, katerega tvorita stranki Desus in SD, zraven pa bi lahko uvrtstili tudi iniciativo za demokratični socializem.

Drugi blok pa je liberalni, ki ga tvorijo Zavezništvo Alenke Bratušek, Stranka Gregorja Cerarja, po svoje pa tudi stranka Verjamem Igorja Šoltesa in stranka Solidarnost (pri strankah Verjamem in Solidarnost je sicer možno tudi to, da bi se povezali s stranko SD). V ta blok bi morda lahko vstopila tudi Državljanska lista.

Tretji blok je ljubljansko – koprski, kjer bosta župan Ljubljane Zoran Janković in koprski župan Boris Popovič združila moči s ciljem pridobiti volivce iz Ljubljane in Primorske na svojo stran.

Evropske volitve so pokazale, da v primeru velike volilne abstinence desnica pride v vodstvo. Razlog je v boljši discipliniranosti desnih volivcev, katerih velika želja je, da desnica ponovno pride na oblast.

Torej. Če je volilna udeležba nizka, potem je razmerje volivcev bolj v prid desnice kot levice.

Da bi preprečili ponoven vzpon Janeza Janše v Sloveniji se stranke levice konsolidirajo (na problem razklanosti levice smo sami opozorili že pred časom ter to opozorilo že večkrat ponovili, in levici svetovali, da deluje bolj povezano, saj da stranke, predvsem liberalne, skupaj ne bodo mogle doseči dobrega rezultata, kot v primeru, da nastopijo povezane). To naše priporočilo so nekateri upoštevali in dosegli relativno dober rezultat (primer Združene levice, ki je dosegla kar dober rezultat na evropskih volitvah).

Glavno sporočilo slovenske levice bo na naslednjih volitvah poziv volivcem, naj pridejo na volitve in tako preprečijo desnici, da se zavihti na oblast, saj bo desnica razbila socialno državo in bo servilno sledila priporočilom Evropske unije, tudi če bodo ta slaba za Slovenijo in slovenski narod.

Tudi v primeru zmage stranke Janeza Janše sicer ni nujno, da bo SDS tvorila vladno koalicijo. Namreč. Če stranke levice skupaj prejmejo dober rezultat, potem lahko ponovno dobijo možnost tvorjenja vlade.

Namreč. Pri levici je potrebno vedeti, da je razklanost levice velika. Torej. Na desnici imamo neko stranko, ki je precej velika, to je SDS, pri levici pa tega kot sedaj kaže ni. Zato se je potrebno umakniti tradicionalnemu dojemanju sestavljanja vlade, po katerem vlado tvori najmočnejša stranka v parlamentu.

Vlado tvori koalicija strank, ki je najmočnejša. In ta koalicija strank bo lahko spet leva, tudi če bo Janševa SDS relativna zmagovalka volitev.

Je pa res, da je datum volitev precej slab, saj gre na dopust izven države več levo kot desno usmerjenih volivcev.

Datum volitev bi torej lahko imel negativen učinek predvsem na uspešnost levih strank na državnozborskih volitvah.

RTV Slovenija: Erjavec povezovanje s SD-jem vidi kot protiutež zmagi Janše



Komentarji

 

  1. Andrej pravi:

    A višji davki (drugega programa levica pač nima) pa ni razbijanje socialne države?? Že lani so šle vse cene 10% gor. JU, borčevske penzije in podobno treba zategnit ne pa kar povprek.

Odgovorite