torek, 17.junij.2014 - 11:48

Pripadniki ISIL-a zasedajo iraška mesta tudi s pomočjo orožja iz Hrvaške

Borci ISIL-a za svoj uspešni pohod v središče Iraka uporabljajo tudi hrvaško orožje. Borci Isila so uspešno zasedli sever Iraka in prišli v neposredno bližino glavnega mesta. Zasedba Bagdada je njihova največja želja. Jim bo uspelo?

irak_zemljevid_ocha_wikipedia

Hrvaška država je, hočeš nočeš, omenjena tudi v najnovejši krizi na Bližnjem vzhodu, v Iraku.

Pripadniki sunitskih iraških upornikov, ki se borijo pod imenom ISIL (Islamska država Iraka in Levanta), ki superuspešno prisvajajo dele severnega Iraka in z veliko hitrostjo prodirajo proti glavnemu mestu Iraka Bagdadu, namreč med drugim uporabljajo tudi hrvaško orožje.

Hrvaško orožje je v roke borcev ISIL-a prišlo prek ameriške tajne službe CIA.

CIA je namreč v želji, da podpre sirske upornike proti režimu Bašarja Al Asada v Siriji, nekaj držav »zadolžila« za to, da prek njih prihaja orožje sirskim upornikom.

Države, prek katerih so sirski uporniki s posredovanjem ameriške CIE, pridobivali orožje, so Hrvaška, Turčija in Jordanija. Dobave orožja sirskim upornikom je financirala Savdska Arabija.

V organizaciji Združenih držav Amerike (CIA) je prek zagrebškega letališča Pleso bilo v letih 2012 in 2013 sirskim upornikom poslano kar 3000 ton orožja in municije.

Orožje so dobili sirski uporniki, iz Sirije pa je del orožja prišel tudi v roke borcev ISIL-a, ki so se nekaj časa borili v Siriji, nato pa so prestopili sirsko-iraško mejo in uspešno zasedli sever Iraka, sedaj pa pospešeno napredujejo proti glavnemu mestu Iraka, Bagdadu, katerega hočejo osvojiti.

Borci ISIL-a na svojih pohodih v mestih, ki jih zasedajo, dobivajo nove in nove zaloge orožja, prav tako pa se jim priključujejo novi in novi ljudje.

Namreč. Iraška vojska ima v svoji sestavi med drugim tudi pripadnike, ki so sunitskega porekla. Ti naj bi množično zapuščali iraško vojsko in se priključevali borcem ISIL-a.

Tudi to je eden od razlogov, da se je iraška vojska doslej zgolj umikala borcem ISIL-a in jim prepuščala ozemlje, vojašnice in orožje brez boja, ter jim omogočila, da prodrejo vse do Bagdada. Borci ISIL-a so sicer šiitske vojake v iraški vojski povečini pobili.

Zanimivo bo videti, ali bodo borci ISIL-a uspeli zasesti tudi Bagdad. Če jim to uspe, bi to lahko imelo daljnosežne posledice na Bližnji vzhod.

Zato se ZDA že pripravljajo na morebitno posredovanje,  pri čemer pa za razliko od časa, ko so s prestola metali Sadama Huseina, ne morejo več računati na pomoč Velike Britanije, ki nima več volje sodelovati v vojaških akcijah v Iraku.

Skratka. Svetovno javnost čaka kar nekaj zanimivih dni.



Odgovorite