torek, 24.junij.2014 - 22:54

John Kerry naj se ne vmešava v notranje zadeve Slovenije

ZDA bi morale premisliti, ali je prav, da pritiskajo na Slovenijo in ji narekujejo, kako naj misli in kakšne odnose naj ima z Rusijo.

John Kerry pritiska na Karla Erjavca, naj bo hladen do Sergeja Lavrova.

erjavec_med_dvema_ognjema_DK

Slovenija je bila zadnje dni pod pritiskom diplomacije Združenih držav Amerike, ki so želele preprečiti, da bi Slovenija gostila ministra za zunanje zadeve Sergeja Lavrova 8.7.2014.

ZDA so pritiskale na Slovenijo z argumentom, da v teh časih ni dobro gostiti visokih predstavnikov Rusije, saj to ne bi dobro vplivalo na podobo EU v smislu enotnosti njene zunanje politike do Rusije v povezavi z Ukrajino.

Dodatno so ZDA Sloveniji dale do znanja, da projekt Južni tok ni v interesu ZDA.

Ali se John Kerry zaveda, da je takšno vmešavanje v odnose Slovenije in Rusije čisto nesprejemljivo?

Zakaj bi Slovenija pod prisilo poslabševala odnose z Rusijo, če bi s tem škodovala le sama sebi?

Zakaj Slovenija ne bi smela imeti lastnega mnenja?

To, kar počne ameriška diplomacija s Slovenijo, je čista svinjarija. Gre za vmešavanje v notranje zadeve suverene države in vsiljevanje mnenja tej državi.

Sergej Lavrov bo prišel v Slovenijo v okviru povabila mariborskega župana (Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji, po Ljubljani) v povezavi z odprtjem spominskega centra vojnim ujetnikom nekdanje Sovjetske zveze v Meljah.

Poleg tega se bo Lavrov pogovoril tudi s Karlom Erjavcem, s katerim se bosta pogovarjala tudi o projektu Južni tok.

Diplomati ZDA so Sloveniji svetovali, da če se Karl Erjavec že sreča z Lavrovom, naj mu poda nekaj ostrih besed o Ukrajini in se tako opredeli o tej krizi.

Sami Erjavcu svetujemo, naj tega ne počne.

Slovenija je premajhna država, da bi podajala svoje mnenje glede ukrajinske krize, sploh če njeno mnenje ni enako mnenju ZDA, ampak je vsiljeno s strani ZDA.

Sergej Lavrov naj pride v Slovenijo, naj se udeleži kulturnega dogodka, nato naj se sestane s Karlom Erjavcem in naj se pogovarjata o Južnem toku.

Ukrajina naj se ne omenja, kvečjemu naj Slovenija reče, da si želi, da se zadeve v Ukrajini rešijo po čim bolj mirni poti. In to naj bo vse.

Slovenija ni v poziciji, da bi si zavoljo kapric nekaj zahodnih držav šla nekih igric z Rusijo, še posebej zato, ker si tega ne želi (razen pristašev SDS, ki pa so v Sloveniji v manjšini).

Če bo srečanje 8.7.2014 prineslo kakšne dodatne gospodarske stike med državama, bo to za Slovenijo le pozitivno.

Slovenija naj kot vzor delovanja jemlje Avstrijo. Avstrija je gospodarsko močna in bogata država, veliko bolj kot Slovenija, pa se Avstrija vede izredno spoštljivo do Rusije in dela vse, da bi Južni tok zaživel v Avstriji.

Če Slovenija še ni v celoti izgubila Južnega toka, potem je prav, da poskuša pustiti na Rusijo čim boljši vtis.

Da bi se to zgodilo, pa ne sme omenjati Ukrajine.

Kriza v Ukrajini ni nekaj, v kar bi se morala vtikati Slovenija.

ZDA bi se pa morale malo manj vmešavati v Slovenijo.

Skrajen čas je, da ZDA odmaknejo svoje diplomatske kremplje od Slovenije in ji pustijo, da vodi sama svojo politiko, tudi do Rusije.

Sicer je razumljivo, da imajo ZDA glede Rusije neke svoje interese, ampak zaradi tega ne bi smele vsiljevati svojega mnenja drugim državam.

Slovenija razen skrajno problematične stranke SDS (predvsem Dimitrij Rupel v času SDS-ove vlade je dajal videz izrazito servilnega politika – spomnimo se koalicije voljnih) pač ni država, ki bi si želela imeti slabe odnose z Rusijo in to je potrebno spoštovati.

John Kerry preprosto ne more pričakovati, da bo zavoljo ameriških kapric Slovenija postavila pod vprašaj svoje dobre odnose z Rusijo, s katero zelo dobro sodeluje tako gospodarsko kot politično.

To ne pomeni, da Slovenija želi imeti slabe odnose z ZDA, to pomeni le, da si ne želi, da ji ZDA diktirajo, kako naj Slovenija misli.

Kako bi se ZDA počutile, če bi jim neke druge države govorile, kako naj mislijo, kaj naj rečejo, kakšno naj imajo mnenje o kakšni stvari? Najbrž ne lepo.

Tako nekako se počuti Slovenija ob pritiskih ameriške diplomacije na slovensko politiko.

Zanima nas sicer, ali so ZDA pritiskale tudi na Avstrijo, ko je ta gostila Vladimirja Putina.

Dnevnik: Prihod Lavrova v Slovenijo zmotil Američane

RTV Slovenija: Avstrija ob obisku Putina zapečatila sodelovanje pri Južnem toku



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Karl Erjavec potrdil. Na srečanju z Lavrovom bo največ govora o Južnem toku, katerega Slovenija želi imeti na svojem ozemlju, pa tudi o drugih gospodarskih temah.

    Slovenski zunanji minister: “Slovenija se bo borila za Južni tok”

    Na zasedanju ministrov zveze NATO, kjer sta sodelovala tako John Kerry kot Karl Erjavec, je prišlo do razčiščenja zadev glede ameriškega pritiskanja na Slovenijo, kar zadeva njen odnos z Rusijo.

    Karl Erjavec je dejal, da je sedel blizu Johna Kerry-ja in da mu informacije iz medijev o nezadovoljstu ZDA z obiskom Lavrova v Sloveniji niso dale miru, zato je Johna Kerry-ja naravnost vprašal, kaj je s tem.

    Erjavec je pojasnil, da so pritiski prišli z nižjih ravni ameriške diplomacije, da pa sam Kerry podpira srečanje slovenskega in ruskega zunanjega ministra.

    Karl Erjavec je dejal, da se bosta z Lavrovom pogovarjala predvsem o Južnem toku in dodal, da če se je lahko izgradil Severni tok, potem ne bi smelo biti nobene omejitve niti za izgraditev Južnega toka. Rekel je, da se je projekt zavlekel predvsem zaradi ukrajinske krize.

    Karl Erjavec je še povedal, da bodo vse države, po katerih bo potekal plinovod Južni tok, kmalu pred evropsko komisijo sprožile pogovore glede tega vprašanja in Evropski komisiji dale jasno vedeti, da se ne strinjajo z njenim nasprotovanjem Južnemu toku. Povedal je, da upa, da bo Evropska komisija v prihodnje podprla projekt Južni tok.

    Erjavec je rekel, da se bosta z Lavrovom pogovarjala o različnih krizah po svetu (to je pametno, saj bo tako diverzificiran pogovor na več kriz in ukrajinska kriza ne bo v prvem planu – zato bo mogoče glede ukrajinske krize podati čim bolj nevtralno stališče).

    Če se za konec še malo vrnemo na težave Slovenije z ameriško diplomacijo.

    Omenjena zgodba je pokazala, da bo John Kerry moral malo pristriči peruti svojim (ameriškim) diplomatom, ki se vse prevečkrat radi delajo pomembne, sploh pred majhnimi državami, kot je Slovenija.

    Torej. John Kerry bi moral malo gledati, kaj delajo njegovi podrejeni.

    Dnevnik: Erjavec zagotavlja: Kerry podpira obisk Lavrova v Sloveniji

Odgovorite