sobota, 28.junij.2014 - 07:37

Mercator je pristal v rokah Agrokorja. Čestitamo Ivici Todoriću za uspešen nakup.

Čestitke Agrokokorju za nakup Mercatorja. Ivica Todorić naj poskrbi za dobrobit delavcev Mercatorja in tudi slovenskih dobaviteljev ter tako slovensko politiko prepriča, da jih ne čaka polom, kot to nekateri politiki radi grozeče poudarjajo.

Na Dossier korupcija smo bili vedno naklonjeni prodaji Mercatorja Agrokorju, saj se je ravno Agrokor vedno pokazal kot najboljši kupec. Prav tako pa smo mnenja, da bo Mercator imel koristi od povezovanja v najmočnejšo trgovsko verigo v regiji.

Tokrat lahko podamo le čestitke Ivici Todoriću za uspešen nakup Mercatorja.

Kar zadeva slovenske politike, ki bentijo čez prodajo, pa je potrebno povedati le naslednje.

Mercator je država praktično prodala že leta 2005 (prodala ga je Janševa oblast Igorju Bavčarju (Istrabenz) in Bošku Šrotu (Pivovarna Laško)).

Če slovenski politiki niso želeli prodati Mercatorja, ga že takrat ne bi. Pa so ga in sedaj so ga slovenski lastniki zaradi lastnih težav prodali.

Tu ni kriv noben Todorić in nobeni lobiji.

Nekateri želijo kriminalizirati prodajo Mercatorja, ker pač niso zadovoljni s prodajo le tega.

Ampak še enkrat. Če niso želeli prodajati Mercatorja, ga ne bi rabili prodati že leta 2005. Tako da se lahko politika zahvali sama sebi in svojim tajkunom, ne pa iskati krivcev pri drugih.

Dosti boljše je, da je Mercator v roke dobil Ivica Todorić kot kdo drug. Kakorkoli se vzame, bo Ivica Todorić bolj zagotavljal tradicijo Slovenije kot kdorkoli drug, ker je domač človek v jugovzhodni regiji, ki bo prepoznal vrednosti tradicije slovenskih proizvodov, ker jih pozna.

Zaradi tega je čisto nenormalno, da nekateri obupujejo nad nakupom Mercatorja s strani Agrokorja, namesto da bi ta nakup dojeli kot nekaj pozitivnega.

Kakor je rekel tudi sam Ivica Todorič. Slovenski dobavitelji bodo lahko imeli še koristi od združitve Mercatorja v koncern Agrokor, saj bodo lahko plasirali svoje izdelke tudi na hrvaške police (Konzum) in druge police na Balkanu, seveda tisti, ki imajo dobre izdelke.

Če je to nekomu slabo, potem je bedak, nacionalistični bedak.

Slovenci naj se raje zamislijo nad tem, kakšne tajkune ima Slovenija, da so uničili večino slovenskega gospodarstva, kot pa da se hudujejo nad čisto normalnim poslom, kot je bila prodaja Mercatorja Agrokorju.

Po domače povedano. Sami so se zasrali, ko niso znali voditi svojih podjetij tako, kot bi bilo treba, in sedaj morajo prodajati.

In še enkrat. Mercator je bil prodan leta 2005 s strani države. Prodala ga je Janševa oblast. To je potrebno vedeti.

To, da so slovenski lastniki spiskali svoj položaj na trgu (Istrabenz in Pivovarna Laško), je pa njihova težava in ne težava Ivice Todorića, ki je, ponavljamo, vedno kazal interes za Mercator in se je čisto transparentno vedno prijavljal na razpise, ko se je prodajal Mercator.

Tako, da bi se morali slovenski politiki, ki nasprotujejo prodaji Mercatorja, nehati sprenevedati.

Sami pozdravljamo prodajo Mercatorja in verjamemo, da bo Ivica Todorić malo bolj poskrbel za dobrobit le tega kot pa slovenski lastniki.

Ivica Todorić je pokazal, da zna upravljati z lastnim imperijem, upamo, da bo tako tudi v prihodnje in da se ne bo zapletal v preveč tvegane posle, kot so se slovenski gospodarstveniki, ki so na koncu vsi po vrsti propadli oziroma so se znašli v škripcih.

Slovencem so žal zamudili (spiskali) priložnost, da se gospodarsko izkažejo. Pokazali so svojo veliko nesposobnost.

Če bi dobro vodili svoja podjetja, takšne prodaje ne bi bile potrebne.

Za to pa se gre zahvaliti tudi slovenski politiki, ki je prodajala slovenska podjetja slovenskim tajkunom, ki so zapravili vse, kar se zapraviti da.



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Ivica Todorić je po informacijah že nakazal kupnino za slovenski Mercator.

    Ne smemo spregledati dejstva, da je z nakupom Mercatorja Ivica Todorić s svojim Agrokorjem na svoja pleča prevzel tudi obveznosti, ki jih je imel Mercator (podjetje je namreč pridelalo kar milijardo evrov dolga).

    S to prodajo so se razbremenila številna podjetja, ki so se znašla v težavah, predvsem Pivovarna Laško, katere poskus postati nosilec slovenskega gospodarstva je zaradi precej slabega vodenja klavrno propadel.

    Skratka. Agrokor je razbremenil številna podjetja dolgov, zato verjamemo, da so le ti zadovoljni z uspehom prodaje Mercatorja za razliko od slovenskih politikov, ki zavoljo bližajočih se volitev udrihajo po tem poslu, da ne bi izgubili zaupanje tistih volivcev, ki se jim zdi nepredstavljivo, da bi Mercatior pristal v rokah hrvaškega podjetnika.

    Ne smemo pozabiti še na to, da je še eno hrvaško podjetje rešilo drugo slovensko podjetje, ki je začelo nazadovati po tajkunskem prevzemu.

    Gre za podjetje Droga Kolinska, ki je najprej pristalo v rokah Istrabenza, katerega je potem kupila Atlantic grupa uspešnega hrvaškega gospodarstvenika Emila Tedeschija.

    Droga Kolinska sedaj čisto lepo funkcionira.

    To pomeni, da hrvaški lastniki očitno znajo biti zelo dobri.

    Slovensko ni nujno tudi dobro. To se je v Sloveniji izkazalo resnično v mnogih primerih.

    Vse je odvisno od posameznikov.

    Zaradi slabe slovenske politike so na površje v gospodarstvu v Sloveniji splavali res čudni kljukci, ki niso znali voditi podjetij tako, kot je treba.

  2. admin pravi:

    Spodaj si lahko ogledate Sporazum o prodaji in nakupu delnic Poslovnega sistema Mercator d.d. Agrokorju d.d. z dne 14.6.2013

    Pogodba je v okviru notarskega zapisnika skupščine Pivovarne Union d.d. originalno objavljena na spletnem portalu Ajpes.si – registracija v portal je brezplačna.

    Sporazum si lahko preberete tudi spodaj s klikom na spodnjo sliko.

    Originalni vir: Ajpes

  3. admin pravi:

    Novinarka Petra Sovdat politike opozarja, da je pogodba o prodaji Mercatorja javno dostopna na portalu Ajpes

    Na javno dostopnost pogodbe je javnost prek mikroblogerskega sistema Twitter prva opozorila novinarka časopisa Finance.

    Nato je napisala še članek na to temo.

    Tudi sami smo zgornji prispevek napisali na podlagi njenega opozorila na Twitterju. Sicer smo prispevek po opozorili Petre Sovdat na Twitterju napisali malček pred Financami.

    Finance: Politiki, ne sprenevedajte se. Pogodba o prodaji Mercatorja je javno dostopna

Odgovorite