sobota, 24.januar.2015 - 15:30

Večji vojaški spopad v Ukrajini lahko prinese pozitivne rešitve

Barack Obama in Vladimir Putin naj vržeta karte na mizo in finalizirata konflikt v Ukrajini. Očitno se lahko konflikt v Ukrajini trajno reši le z večjim vojaškim posegom v tej državi.

Barack Obama in Vladimir Putin sta se v preteklosti znala tudi rokovati

bela_hisa_obama_putin

Vir slike: Whitehouse.gov

Ukrajina je bila že nekaj časa v nekem čudnem položaju vojne in miru, katerega je v prvi vrsti vzdrževala Evropska unija, ki se ni sposobna lotiti skoraj nobene stvari tako, kot je treba in vse zadeve pušča neurejene.

Neurejenost razmer v Ukrajini je pripeljala do že 5000 smrti, kar je zelo veliko, glede na dejstvo, da teh 5000 smrtnih žrtev ni prineslo nobene konkretne rešitve.

Zato po našem mnenju za razliko od primera krimskega polotoka pomeni eskalacija vojne v Ukrajini pozitiven znak.

Več kot očitno je postalo, da se lahko le z vojaškim spopadom rešijo zadeve v Ukrajini in se Ukrajina na ta način razdeli.

Iz določenih informacij je znano, da ZDA podpirajo ukrajinske sile tako moralno kot z oboroževanjem. Precej podobno velja za proruske upornike in Rusijo.

V Ukrajini je očitno prišlo do posrednega spopada med Barackom Obamo in Vladimirjem Putinom.

Od končnega izida pa bo odvisno to, koliko moči imajo ZDA in Rusija.

Če bi Rusija popustila, bi to pomenilo, da Rusija ni sposobna zaščititi niti interesov lastnega naroda v neposredni teritorialni bližini.

Poraz Rusije v primeru Ukrajine bi torej pomenil šibkost Rusije. Druge države bi lahko enostavno rekle: »Če Rusija ne zna poskrbeti niti za Ruse v sosednjih državah, ali je potem vredno sploh prepustiti se v okrilje Rusije.«

Torej poraz Rusov v Ukrajini bi imel zelo negativne posledice na ugled Rusije v svetu. Rusija bo zato morala poskrbeti tudi za svoje dobro ime. Morala bo dokazati, da je spoštovanja vredna velesila – to bo sploh pomembno, v kolikor bo želela resno zagnati projekt evrazijske unije.

Kar zadeva ZDA, pa poraz ZDA v odnosu do Ukrajine niti ne bi bil tako zelo boleč za ZDA.

ZDA namreč prek CIE sodelujejo v večini konfliktov po svetu, konflikt v Ukrajini je zgolj eden izmed teh konfliktov. ZDA imajo trenutno bolj težave z bližnjim vzhodom kot z Ukrajino.

Izguba na področju Ukrajine bi za ZDA pomenila le to, da bodo ZDA pač priznale, da je na tem področju bistvena Rusija.

Skratka. Rusija lahko z izgubo vojne v Ukrajini izgubi več kot ZDA.

ZDA so namreč že pokazale, da so sposobne uveljaviti lasten interes v drugih državah, četudi so te daleč stran od matične dežele (Severna Amerika), medtem ko bi Rusija z izgubo dokazala, da ne zna poskrbeti niti za sosednji teritorij.

S tega stališča gledano bi bilo dobro, da se enkrat končno zgodi širši vojaški konflikt brez konstantnega ustavljanja in ohranjanja statusa quo oziroma nekega navideznega miru.

Vedeti je namreč potrebno, da tudi ljudje na konkretnem področju ne bodo nonstop prenašali takšnega neurejenega stanja in se bodo začeli odpovedovati eni od strani v konfliktu, bodisi Rusom bodisi zahodu (EU + ZDA). Ravno zato je v tem primeru še najboljše, da vojaški konflikt pripelje do neke trajnejše rešitve (s kasnejšo diplomacijo, seveda).

Tako ZDA kot Rusija bosta pač morali preseči prikrivanje lastne podpore obema stranema v Ukrajini in bosta morali vreči karte na mizo.

Končni izid tega bi lahko bila razdelitev Ukrajine, kjer bi vzhodni del prišel pod jurisdikcijo Rusije, zahodni del pa pod okrilje EU in zveze Nato.

To je dejstvo. Zatiskanje oči pred tem dejstvom je bedasto.

Sami smo zelo razočarani nad pomanjkanjem odločnosti pri razrešitvi konflikta v Ukrajini, predvsem nad pomanjkanjem odločnosti Rusije.

Konflikt se žal že predolgo časa vleče v škodo vseh vpletenih strani.

Vojaški konflikt bi verjetno pospešil reševanje teh težav, ker je več kot očitno, da mirni načini reševanja konflikta niso obrodili sadov.

Roko na srce pa vojna ne bi bila nič nenavadnega v svetovnem merilu, saj je na svetu kar nekaj vojnih žarišč, v katerih so, zanimivo, povsod vključene ZDA s svojimi predvsem evropskimi zavezniki – poglejmo samo bližnji vzhod.

Sicer je v Ukrajini zanimivo, da je večjo odločnost za vojaško rešitev ukrajinskega problema pokazal tudi ukrajinski predsednik Porošenko (sicer zaveznik ZDA), ki je napovedal tudi mobilizacijo Ukrajincev. Torej. Volja za vojaško rešitev spora obstaja.

Očitno je prišel čas, da pride do končnega obračuna, ki lahko prinese pozitivne rešitve oziroma končno rešitev spora v Ukrajini. Žal vedno ne gre na miren način.

Če se pogleda, da je število smrtnih žrtev v stanju niti miru niti vojne, doseglo številko 5000, se lahko vprašamo, ali ne bi večji vojaški spopad dolgoročno gledano pomenil manjše število žrtev, prvenstveno pa hitrejšo pot do miru.

Najslabše je namreč vzdrževati neko stanje, ki ni ne vojna ne mir. To ne pelje nikamor in dolgoročno le poslabšuje situacijo na območju, kjer obstaja takšno stanje. Zato v konkretnem primeru zagovarjamo večji vojaški spopad. Čas zanj je očitno dozorel.

Ta spopad ne bo ne prvi ne zadnji na svetu. Predvsem v ZDA to vedo zelo dobro, saj so (ali so bile) posredno ali neposredno udeležene v kar nekaj takšnih spopadih po različnih koncih sveta, predvsem pa na bližnjem vzhodu.

Vsi se morajo zavedati, da stanje niti vojne niti miru, ki je trenutno prisotno v Ukrajini, ni vzdržno in ga je potrebno presekati. Očitno se pa to stanje lahko preseka le z vojno. Z mirom ne, še posebej glede na to, da vemo, da se za mirno rešitev krize zavzema le EU, ki ima na žalost sloves popolnoma nesposobnega političnega faktorja za reševanje konfliktov po svetu, zato so “napori” EU pri reševanju konflikta neomembe vredni.



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Ali Porošenko zavaja?

    Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes povedal, da ne vidi nobene alternative mirovnemu sporazumu iz Minska.

    Tu gre za zavajanje.

    Porošenko je namreč še pred dnevi podpisal dekret o splošni mobilizaciji v Ukrajini za potrebe bojevanja na vzhodu Ukrajine.

    Očitno je Porošenko nedosleden samemu sebi oziroma načrtno zavaja javnost.

    UKRAINE TODAY: President Petro Poroshenko signs a decree about 3 waves of military mobilization

Odgovorite