sreda, 18.februar.2015 - 10:00

Petro Porošenko bi moral ukrajinske vojake pozvati k odhodu iz Debalceva

Karta pokrajin Lugansk (ukrajinsko Luhansk) in Doneck zelo jasno kaže, kako zelo pomembno je mesto Debalcevo za proruske upornike in zakaj si ti na noben način ne bodo dovolili, da bi prišlo Debalcevo pod kontrolo Ukrajine. Vztrajanje pri vojni za Debalcevo, kot to počne Petro Porošenko, bi zato pomenilo le nepotrebne nove žrtve.

debalcevo_pomembno_za_lugansk_in_doneck_twitter

Vladimir Putin je pozval Petra Porošenka, naj ukrajinske vojake več ne pošilja v za proruske upornike strateško mesto Debalceve, obenem pa je tudi proruske upornike pozval, naj omogočijo miren odhod ukrajinskim vojakom, katere so obkrožili v Debalcevu.

Takšen poziv bi moral Petro Porošenko jemati resno, ne pa da priliva olje na ogenj in poskuša eskalirati boj v Debalcevem, za katerega je jasno, da se ga proruski uporniki na noben način ne bodo odrekli, saj je preveč pomembna strateška točka, ki povezuje vsa območja Donbasa pod kontrolo ukrajinskih upornikov.

Vsem je kristalno jasno, da bi bilo področje Luganska in Donecka precej ohromljeno, če bi Debalcevo ostalo izven področja pod nadzorom proruskih upornikov. To mesto je glavna povezava med mestoma Lugansk in Doneck in proruski uporniki bodo glede tega mesta šli do konca.

Petro Porošenko bi s pošiljanjem ukrajinskih vojakov na tisto področje čisto po neumnem povzročal dodatno prelivanje krvi – praktično bi svoje vojake pošiljal v vojno brez pravega razloga. Interes Luganska in Donecka v Debalcevem je namreč veliko večji kot interes Ukrajine. Če pa Ukrajina še vedno upa na to, da bi enkrat nazaj dobila v polno sestavo Lugansk in Doneck in se zato oklepa Debalceva, pa je v zmoti. Ta vlak je za Ukrajino že zdavnaj odpeljal.

Petro Porošenko bi moral bolj trezno premisliti o stvareh in se ne pustiti hujskati ljudem, ki so v veliki meri že v prvi vrsti zakuhali krizo v Ukrajini.

Mnogi pozabljajo, kako je sploh prišlo do krize v Ukrajini in kaj je povzročilo upor Rusov na jugovzhodu Ukrajine. Petro Porošenko naj ima to v mislih.

Skratka. Ne glede na podpisan mirovni sporazum je Debalcevo neka stvar, ki še ni razrešena. Edina mirna rešitev v tem primeru bi bila, da se ukrajinska vojska mirno umakne iz Debalceva, podobno, kot se je to zgodilo na krimskem polotoku.

Samo norec lahko misli, da bi Debalcevo lahko ostalo pod ukrajinsko kontrolo.

Upamo, da Petro Porošenko ni norec. Z vztrajanjem pri vojni za Debalcevo dela nepotrebno škodo svoji vojski in celotni Ukrajini.

Če se želi doseči resnično premirje v Ukrajini (vsaj, kar zadeva pokrajini Lugansk in Doneck), potem je potrebno tema dvema pokrajinama dati to, kar jima administrativno pripada. To je predpogoj za mir na tistem področju.

Če sta Angela Merkel in Francois Holande resno mislila z mirovnim sporazumom v Minsku, bi se morala zavedati, da je Debalcevo čisto po neki naravni logiki potrebno dati v okvir ozemlja, ki ga nadzirajo proruski uporniki. Merklova in Hollande bi lahko pritisnila na Porošenka, naj se tega zaveda tudi sam.



Značke prispevka:

Odgovorite