nedelja, 29.marec.2015 - 21:09

Užaljeni katoliki zahtevajo odstop Gojmira Lešnjaka Gojca zaradi razžalitve Jezusa Kristusa

Nekateri slovenski katoliki so napadli Gojmira Lešnjaka Gojca zaradi tega, ker je v vicu Jezusa Kristusa označil kot akrobata.

jezus_kot_akrobat_pinterest

Vir: Pinterest

Slovenski katoliki so pogostokrat bolj papeški od papeža, zaradi česar se velikokrat znajdejo v bizarnih situacijah, ko napadajo vse, ki so jih bojda užalili.

Njihova zadnja poteza je zahteva za odstop Gojmira Lešnjaka Gojca, ker je ob prihajajočem prazniku Velika noč Jezusa Kristusa označil za akrobata. V Sloveniji je sicer zadnje čase v navadi, da se ljudi poziva k odstopu ali k odpustitvi zaradi njihovih izjav. Čeprav v svojem pozivu k odstopu užaljeni verniki ne navajajo, od kod naj Gojmir Lešnjak Gojc odstopi, je poziv k odstopu Gojmirja Lešnjaka najverjetneje povezan z oddajo na POP TV Znan obraz ima svoj glas. Gojmir Lešnjak je v tej oddaji trenutno eden od članov strokovne žirije. Oddaja je družinskega tipa in jo verjetno gleda tudi precej vernikov. Nekateri katoliški verniki torej očitno hočejo, da Gojmir Lešnjak zapusti mesto žiranta omenjene oddaje, ker naj bi razžalil Jezusa Kristusa.

Gojmir Lešnjak Gojc je znani slovenski komik, ki je svojo prepoznavnost v mladih letih pridobil s kultno slovensko mladinsko oddajo Periskop.

Kvišku Periskop

Napadi katolikov na Gojmirja Lešnjaka Gojca so popularizirali vic o Jezusu Kristusu kot akrobatu.

Vic o Jezusu Kristusu je naslednji:

Gre Mujo na bolšjaka. Pa tam en hipi prodaja križe.
Mujo ga vpraša: -Kol’ko je ovaj plus?
– 2 eura
– A kol’ko ovaj sa gimnastičarom?

Kot plus je mišljen krščanski križ, kot plus z gimnastičarjem pa križ z Jezusom Kristusom, torej razpelo.

Takšen vic sicer ni nič posebnega.

V preteklosti se je Jezus Kristus pojavljaj tudi v drugih vlogah. Tako je skupina Strelnikoff Jezusa Kristusa uprizorila kot podgano v Marijinem naročju. Gre za predelavo verske slike iz Brezij, ki prikazuje Marijo z Jezusom. Uprizoritev Jezusa Kristusa v obliki podgane je prav tako razburila kristjane, ki so skupino tožili, a sodišče je skupino oprostilo krivde.

Ta primer je bil eden od pomembnih sodnih primerov, kjer se je ocenjevala svoboda govora v državi.

Skupina Strelnikoff se je znašla na udaru katolikov zaradi upodobitve malega Jezusa kot podgane.

Strelnikoff-Bitchcraft_Wikipedia

V Sloveniji pa je odmeval tudi perfomarns umetnika Deana Verzela, ki je v Strunjanu simbolično zažgal krščanski križ. To je storil celo dvakrat. Slovenski kristjani so tudi takrat želeli pravno linčati umetnika, a je tožilec Zvonko Fišer ocenil, da performans nima elementov kaznivega dejanja.

Zažig križa v Strunjanu je še eden od dogodkov, zaradi katerega so slovenski katoliki želeli linčati umetnika.

Cerkveni križ je percepiran kot glavni simbol krščanstva

Cerkveni križ (Izdelava: Dossier korupcija)

Kasneje so ravno desni politični krogi, ki so tradicionalno blizu slovenski katoliški cerkvi, izvajali silovite politične pritiske in napade na Zvonka Fišerja, s čemer so želeli preprečiti, da se zavihti na vrh slovenskega tožilstva, a jim ni uspelo.

Čeprav je Jezus Kristus dejansko fiktivna religiozna figura, katere obstoj v neki nadnaravni obliki je močno vprašljiv, pa je očitno cerkev pri nekaterih svojih sledilcih ustvarila takšno obliko privrženosti, da so ti začeli na stvari gledati pretirano, nekateri celo fundamentalno.

Fundamentalizem na žalost vedno porodi nasilje. To je predvsem razvidno v nekaterih drugih religijah, predvsem v islamski (Charlie Hebdo), čeprav pred njim niso imune niti druge religije, tako tudi katoliška.

Ravno to je glavni razlog, zaradi česar morajo države, da bi držale religiozni primitivizem na povodcu, vztrajati pri sekularnosti in cerkvam onemogočati pretirani vpliv na delovanje države.

V Sloveniji je religiozni vpliv ob sedanji strukturi vladajoče politične elite (leve stranke) majhen, kar je pozitivno, a v Sloveniji obstajajo problemi.

Sami največji problem trenutno vidimo v Ustavnem sodišču Republike Slovenije, ki ima največjo možnost vpliva na politične odločitve.

Ali je Ustavno sodišče Republike Slovenije sposobno neodvisnega odločanja, v kolikor je v njem večina desnosučnih sodnikov?

ustavno_sodisce_RS_Wikipedia

Slovensko ustavno sodišče ima 9 sodnikov. Vprašanje je, ali so se ti sposobni upreti vplivu nekaterih religioznih skupin v državi. Ne smemo pozabiti, da ustavne sodnike imenuje politika, če je desnosučnih ustavnih sodnikov preveč, to seveda pomeni, da religiozne skupine lahko vplivajo nanj, to pa prek svojih odločitev vpliva na politiko, ki mora upoštevati odločbe ustavnega sodišča, četudi so te napisane pod negativnim vplivom nekaterih skupin.

Tako lahko nekateri svojo pravico uveljavijo skozi ustavne sodnike, ki so pod njihovim vplivom.

Recimo. Slovensko ustavno sodišče je eden glavnih krivcev za to, da določena vprašanja, ki se pojavljajo v Sloveniji, niso rešena, čeprav bi morala biti že zdavnaj, če bi bila Slovenija normalna razvita država in če nekatere slovenske državne inštitucije ne bi bile pod vplivom nazadnjaških skupin.

Slovenija je očitno ujetnica devetih ljudi, ki jih na položaje imenuje slovenska politika, da bi varovali ustavni red, pogostokrat pa ti dajejo vtis, da prej kot ustavo varujejo posamezne skupine, ki imajo vpliv nanje. Problem nastopi predvsem takrat, ko so te skupine preveč zadrte. Žal je temu tako predvsem s kakšnimi religioznimi skupinami, ki vidijo le sebe in svoje pogostokrat primitivne vzorce in pravila, niso pa sposobne videti širše. Če imajo te skupine vpliv na slovenske ustavne sodnike, potem tudi ti razmišljajo na enako nazadnjaški način in zavrejo zadeve, ki bi se morale rešiti brez kakšnega posebnega političnega pompa.

Med.over.net: Zahtevamo odstop: Gojc je užalil vse kristjane



Odgovorite