petek, 24.april.2015 - 18:09

V Ratečah, Kranjski Gori, italijanskem Trbižu in na avstrijskem Koroškem so zaradi beguncev iz Afrike zagnali rdeči alarm.

Severni Italijani, Avstrijci in Slovenci so zaradi načrtov Italije, ki želi begunske centre za afriške begunce zgraditi ob meji z Avstrijo in Slovenijo, zagnali rdeči alarm. Bojijo se, da jih bodo preplavile množice beguncev, ki bodo uničile njihov turizem.

trbiz_ratece_kranjska_gora_velika

Zadeve v zvezi z afriškimi begunci postajajo vse bolj napete.

Italijanske oblasti so se namreč sprva odločile, da bodo begunske centre za afriške begunce postavile na mejna področja z Avstrijo.

Tako so se odločili najprej postaviti begunski center v neposredni bližini italijanske meje z Avstrijo, a so se na avstrijskem koroškem uprli in Italijanom povedali, da ne želijo, da Italija postavlja begunske centre na mejo z Avstrijo.

Italijani so upoštevali želje Avstrijcev in so spremenili taktiko.

Sedaj bodo begunske centre postavljali na mejo s Slovenijo.

Prvi begunski center bo postavljen v okolici Trbiža. Trbižani so samo v dveh dneh zbrali 2200 podpisov proti namestitvi begunskega centra v bližino Trbiža.

Begunski center bo tudi v neposredni bližini slovenske vasi Rateče in slovenskega mesta Kranjska Gora. Zato sta predsednica Krajevne skupnosti Rateče in župan Kranjske gore že izrazila zaskrbljenost.

Predsednica krajevne skupnosti Rateče Sonja Kavalar je povedala, da bo begunski center imel porazen vpliv na njihov turizem, saj se tam v bližini nahajajo naravni rezervat in naravni spomenik. Najbolj jo skrbi dejstvo, da bodo v njihovo neposredno bližino prišli ljudje, ki imajo popolnoma drugačno kulturo in se zato boji posledičnih problemov, ki izvirajo iz tega.

Župan Kranjske Gore je sicer pokazal manjši odpor in je pokazal razumevanje do stiske beguncev, a je opozoril, da bi morala notranje in zunanje ministrstvo aktivno sodelovati pri procesu nameščanja italijanskih begunskih centrov v okolico italijansko-slovenske meje.

Slovenija je sicer na nedavnem srečanju držav članic v Bruslju na temo begunske krize obljubila, da bo sprejela od 15 do 20 beguncev, po drugi strani je recimo Hrvaška rekla, da ne bo sprejela nobenega begunca, ampak bo dala na razpolago za reševanje beguncev eno od svojih ladij.

Hrvaška je rekla, da trenutno nima možnosti za sprejetje kakršnih koli beguncev.

hrvaska_zastava

Očitno zadeve v zvezi z begunci postajajo vse bolj napete.

Ta napetost se bo seveda še povečevala. Beguncev v centrih ob italijansko-slovenski meji najbrž ne bo le 40, ampak so to le začetne številke. Če se bo val beguncev še povečeval in bo Italija začela bolj pogosto prevažati begunce z juga na begunske centre na meji s Slovenijo, se bo verjetno število beguncev ob meji močno povečalo, tudi nekje do 10.000 beguncev, kar bo pripeljalo do precejšnjega begunskega pritiska tudi na Republiko Slovenijo.

Kako bo to vplivalo na nadaljnje poteze Slovenije, sicer ni jasno. Verjetno se bodo začele s strani lokalnega slovenskega prebivalstva postavljati zahteve po zaprtju slovensko italijanske meje, pred tem pa bi lahko prišlo tudi do padca vlade Mira Cerarja, v primeru, da se slovenske oblasti ne bi primerno odzvale na povečan dotok beguncev. Seveda govorimo o črnem scenariju.

Preprosto je potrebno pogledati, kaj se bo zgodilo in pogledati tudi to, kolikšen priliv beguncev bo Slovenija pripravljena sprejeti.

Kakor pravijo Hrvatje. Živi bili, pa vidjeli.

Naj za konec povemo, da bo morda Sloveniji, če pride do povečanega števila afriških beguncev na njenem teritoriju, takrat ko bodo v polnem zamahu zaživela begunska taborišča (begunski centri) ob italijansko-slovenski meji, dobro prišel naš članek, kjer smo govorili o potrebi po prevzgoji islamskih beguncev, sploh kar zadeva prehrano. O tem smo govorili tukaj.

Več o pereči temi italijanskega postavljanja begunskih centrov na mejo s Slovenijo si preberite tudi na spodnjih naslovih:

RTV Slovenija: Begunski center povzroča nemir pri Kranjskogorčanih in Ratečanih

RTV Slovenija: Hrvaška ne bo sprejela pribežnikov, v Sloveniji bodo dobili status begunca

Slovenska tiskovna agencija: V Kranjski Gori zaskrbljeni zaradi načrtovanega begunskega centra ob meji



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Naj povemo še eno stvar.

    Kljub temu, da mnogi na begunce gledajo kot na problem, pa se verjetno vsi zavedajo, da je to, kar se dogaja nekaterim ljudem, grozljivo. Toliko ljudi gre nekam vedoč, da jih lahko na poti čaka tudi smrt.

    To vse je posledica tega, da se je ogromno držav praktično uničilo. Sami za to krivimo tudi arabsko pomlad in poskuse demokratizacije posameznih držav (s strani ZDA in njenih zaveznic), ki so vodili v uničenje le teh.

    In sedaj z zamudo te posledice prihajajo tudi v Evropo.

    Vedeti je potrebno tudi to, da niso vse države EU enako krive za takšno situacijo.

  2. admin pravi:

    Italija bo začela nameščati begunske centre v bližino italijansko-slovenske meje

    Kar smo napovedovali, se počasi uresničuje.

    Italija bo begunske centre začela nameščati v bližino slovensko-italijanske meje.

    Tako bodo zrasli begunski centri predvsem na področju Vidma (Bela Peč, Praprotno, vojašnica Caverzerani), dodatno pa bo begunski center tudi v italijanskem Lazaretu pri San Bartolomeu.

    Begunski centri naj bi bili le prehodni, v njih naj bi se begunci zadrževali le nekaj dni.

    Primorske novice: Center za migrante naj bi bil tudi pri Lazaretu

Odgovorite