torek, 5.maj.2015 - 10:12

V ZDA teroristični napad zaradi razstave s karikaturami preroka Mohameda

V ZDA je prišlo do strelskega napada zaradi razstave oziroma konference s karikaturami preroka Mohameda, na kateri so imeli v načrtu izbrati tudi najboljšo karikaturo Muhameda, ki bi jo nagradili z nagrado v vrednosti 10.000 dolarjev. V napadu sta bila ubita oba napadalca.

Napadalca sta hudo ranila varnostnika stavbe, v katerega sta streljala.

Do večjih razsežnosti napada sicer ni prišlo, saj so se organizatorji razstave dobro pripravili na morebitno tveganje in so zato hitro ukrepali proti teroristom.

Po razstavi je prišlo do dveh reakcij. Nekateri so se zbali in so rekli, da zaradi zagotavljanja varnosti več ne bodo organizirali tovrstnih razstav, ki lahko privabijo teroriste, spet drugi, na primer znana borka za svobodo govora Pamela Geller, pa so rekli, da se ne bodo pustili ustrahovati in da bi bilo ravno zaradi tega potrebno narediti še več takšnih razstav.

Sami delimo mnenje Pamele Geller.

Sami smo mnenja, da bi na zahodu moralo priti do povečanega števila upodobitev preroka Mohameda, na kakršen koli način, tako skozi karikature ali kakorkoli drugače.

Dejansko bi se moralo muslimane »bombardirati« z upodobitvami preroka Mohameda. Na ta način bi se po našem mnenju zmanjšala njihova stopnja radikalizma, ker bi se navadili na upodobitve Mohameda.

V ZDA je zanimiva karikatura Mohameda, kjer je prerok Mohamed upodobljen kot jokica, ki ga užali že vsaka malenkost.

prerok_mohamed_upodobljen_kot_cmera

Poleg prepovedi upodobitev preroka Mohameda bi sami razbili še eno negativno stvar v islamu, to pa je njihova prepoved uživanja svinjskega mesa zaradi verskih razlogov.

Problem te restrikcije v islamski veri je predvsem v tem, ker jo je preveč. Kristjani imajo recimo post pred božičem in pred veliko nočjo. Tu gre praktično za dva dneva, pri katerih je lahko zelo enostavno prilagoditi jedilnike v javnih ustanovah s primerno izbiro jedi (ribe ali vegetarianski jedilniki). Pri muslimanih je pa restrikcija presegla vse meje.

Sami bi muslimanom dali na voljo, da izberejo en dan v letu, po katerem naj bi se javne ustanove ravnale po njihovih običajih in tisti dan načrtno ne bi pripravile jedi s svinjino, ampak samo en sam dan, pred kakšnim njihovim pomembnim praznikom. Vse drugo bi pa bilo podvrženo sekularnemu dojemanju prehrane v šolah.

Muslimane je prav tako potrebno začeti spodbujati k temu, da jedo svinjsko meso. To bi se lahko izvedlo na način, da se jim onemogoči izbiro alternativnih opcij.

Recimo v Sloveniji večina Muslimanov po besedah islamskega muftija Nedžada Grabusa je svinjsko meso v javnih ustanovah, saj bivša SFRJ ni tolerirala izbirčnosti pri prehrani v javnih ustanovah.

Potrebno je torej izvesti proces deradikalizacije muslimanov tudi, kar zadeva njihove poglede na svinjsko meso in prašiča.

V ZDA se že vodi fronta proti tej muslimanski restrikciji, ko se svinjsko meso uporablja v okviru izražanja javnega mnenja.

Nekateri kritiki muslimanskih restrikcij strežejo rezine slanine v obliki napisa ALLAH (Alah), muslimanskega naziva za Boga. Napis ALLAH (Alah) je zelo dober za upodobitev v obliki slanine, saj so vse črke sestavljene iz ravnih črt.

napis_allah_iz_slanine

Spet drugi predstavljajo boj proti muslimanski restrikciji v obliki orožja, obloženega s slanino. Tako so upodobili že granato, puško, pa tudi projektil, obložen s slanino. Sicer pa v ZDA obstajajo tudi metki, ki vsebujejo barvo, narejeno iz svinjskega mesa – no, to v zvezi z metki je že malo preveč, saj za razliko od drugega orožja iz slanine tu gre za prave naboje.

Granata iz slanine je le ena od upodobitev orožja v obliki slanine, katere cilj je borba proti nespametnim restrikcijam v islamski veri.

granata_iz_slanine

Da pa ne bi govorili samo o muslimanih in njihovih restrikcijah, pa podajamo tudi nekaj primerov, kjer so bili kristjani tisti, ki so izvajali pritiske zaradi užaljenosti.

Ti primeri so iz Slovenije, ki je tradicionalno katoliška država, a ima zaradi pozitivne dediščine SFRJ tudi izrazito močno skupino ateistov. Še več. V Sloveniji so ljudje pretežno ateisti oziroma agnostiki.

V Sloveniji je prišlo že večkrat do napadov na umetnike s strani preveč fundamentalnih katolikov, ki so se obregnili ob karikaturne upodobitve Jezusa Kristusa oziroma križa.

Tako so v Sloveniji sodno napadli umetnika, ki je izvedel umetniški performans zažiga križa (zažgal je le načrtno postavljen ovoj okoli kamnitega križa, tako da samega križa ni poškodoval).

Sodno so preganjali tudi skupino Strelnikoff, ki je naredila fotomontažo v Sloveniji znane slike device Marije z Jezuščkom iz cerkve (bazilike Marije Pomagaj) v kraju Brezje. Namesto Jezusa Kristusa je skupina Strelnikoff v naročje device Marije položila podgano.

Sodišče je po dolgoletnem sojenju umetnike oprostilo krivde.

Upodobitev device Marije s podgano je močno ujezila slovenske katolike.

Strelnikoff-Bitchcraft_Wikipedia

Zadnji primer napada fundamentalnih katolikov pa se je zgodil na internetu, kjer so nekateri katoliki pozvali znanega igralca Gojmirja Lešnjaka Gojca, sicer bolj kot ne ateista po prepričanju, k odstopu z mesta člana žirije v zabavni oddaji Znan obraz ima svoj glas na komercialni slovenski televiziji POP TV, ker je ob prazniku Velika noč podal opazko o Jezusu Krisusu kot gimnastičarju. Ta opazka se nanaša na znani vic o Jezusu Kristusu kot gimnastičarju (telovadcu). Celotno zgodbo o tem in tudi sam vic si lahko preberete v našem članku, ki se nahaja tukaj.

Nekateri katoliki so bili užaljeni, ker je Gojmir Lešnjak Gojc Jezusa Kristusa označil za telovadca.

jezus_kot_akrobat_pinterest

Sicer je vic o Jezusu Kristusu kot telovadcu precej star, upodobitev Jezusa Kristusa na ta način pa tudi ni nič novega. Recimo na Češkem (Češka slovi kot najbolj ateistična država Evropske unije) so izvedli umetniško instalacijo, ki je Jezusa Kristusa upodobila kot telovadca. Več o tem si preberite v članku slovenske levičarske revije Mladina, tukaj.

Kljub temu, da obstajajo satirične upodobitve Jezusa Kristusa, pa te upodobitve nikoli niso pripeljale do kakšnih terorističnih napadov na umetnike s strani katoličanov ali drugih kristjanov.

Sicer je prišlo do sodnih postopkov, ki pa so se končali z oprostilnimi sodbami.

Če govorimo o Sloveniji, je prednost Slovenije v tem, da je v njej skupina ateistov izrazito močna, kar gre pripisati pozitivni dediščini SFRJ. Sicer v Sloveniji obstajajo tudi desničarske stranke, ki imajo nagnjenje k verski radikalizaciji, h katoliški verski radikalizaciji države, da ne bo pomote. Recimo nekatere stranke želijo na vsak način v slovensko himno vključiti besedo Bog in želijo katoliško vero postaviti nad vse druge ljudi, kar je v Sloveniji problem, ker je v državi tudi veliko ateistov, ki se jih želi postaviti v podrejeni položaj – to je seveda popolnoma nesprejemljivo. Vendar takšne stranke na srečo nimajo večinske podpore slovenskih volivcev in s takšnim svojim obnašanjem te stranke pri večini prebivalstva Slovenije vzbujajo samo nek odpor do takšnih strank.

Zaradi pozitivne dediščine SFRJ pa tudi muslimani v Sloveniji niso tako radikalni, ampak so precej zmerni, vendar zaradi negativne politike Evropske unije postaja problem radikalizacije islama tudi v Sloveniji vse večji.

Svobodna družba predvideva tudi neobčutljivost na tovrstne dogodke, kot so umetniški performansi s satiričnimi upodobitvami religioznih likov, zato je prav, da se ti dogodki dogajajo, ker ti dogodki preizkušajo raven razvitosti kakšne družbe, v ZDA pa so ti dogodki celo uspeli razkrinkati nekatere verske radikalce, ki bi lahko v prihodnosti povzročili veliko večjo škodo, kot so jo sedaj.

Ta proces deradikalizacije je na zahodu potrebno izvesti, sploh kar zadeva islam. Muslimani bodo morali nekatere stvari preprosto opustiti in se zavedati, da če želijo živeti v zahodnih državah, potem bodo morali sprejeti določene vrednote, ki veljajo v teh državah.

Predvsem bodo morali narediti spremembo v razumevanju svoje religije, torej bodo morali razrahljati spone, ki jim jih je dala njihova nazadnjaška religija.

Predvsem dva elementa sta zelo pomembna. Muslimani bodo morali opustiti nauk o neupodobitvah preroka Mohameda in nauk o prepovedi svinjskega mesa.

To sta dva nauka, ki ju morajo zahodne države obvezno izločiti iz islama, oziroma iz ljudi, ki so islamske veroizpovedi, torej ki so muslimani, in ki živijo v teh zahodnih državah.

Vsaj na začetku mora biti razbitje teh dveh naukov najpomembnejše pri procesu verske deradikalizacije muslimanov

Sekularnost je bistvena za neko sožitje med religijami. To je potrebno vedeti.

Verske svobode po našem mnenju ne bi smele več biti sestavni del človekovih pravic, vsaj ne v takšni meri, ko vplivajo na sekularnost države. Sploh govorimo o naukih, ki nekaj prepovedujejo – takšni nauki so namreč najslabši.

 

Več o strelskem napadu v ZDA si preberite na spodnjih naslovih. Pred tem naj povemo, da sta osumljenca za teroristični napad Elton Simpson in Nadir Soofi, ki sta bila cimra. Družina Eltona Simpsona si sploh ni predstavljala, da bi lahko Elton storil takšno dejanje. Očitno pa prišel pod vplivom radikalne islamske ideologije in radikalnih muslimanov (morda tudi Soofija), ki so vplivali na njegova preprečanja in ga nekako potegnili v teroristične vode in v skrajni islamski radikalizem. Torej. Lahko bi rekli, da so Simpsonu sprali možgane z radikalno islamsko ideologijo in ga tako pripravili do (so)storitve terorističnega napada.

BBC: Texas Prophet cartoon attack: Gunman was previous terror suspect

RTV Slovenija: Strelski napad na tekmovanju karikatur Mohameda

CNN: Garland, Texas, shooting suspect linked himself to ISIS in tweets



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Oglasil se je tudi zmagovalec razstave oziroma tekmovanja v karikaturah Mohameda v Texasu v Garlandu.

    Podal je intervju za televizijo Fox News (komercialna televizija v ZDA, ki je politično naklonjena republikancem).

    Prisluhnite mu (v angleščini):

Odgovorite