torek, 12.maj.2015 - 07:36

Velika Britanija namerava spremeniti zakonodajo o človekovih pravicah. ECHR več ne bo imel vpliva na odločitve britanskih sodišč.

Velika Britanija v primeru sprejetja nove zakonodaje o človekovih pravicah ne bo več priznavala Evropskega sodišča za človekove pravice.

Bo ECHR šel kmalu na smetišče zgodovine?

ECHR_stavba_Wikipedia

 

Po izjemni zmagi konservatvcev Jamesa Camerona na nedavnih parlamentarnih volitvah in porazu britanskih liberalnih demokratov so se odprla vrata za reforme človekovih pravic v Veliki Britaniji.

Reforme človekovih pravic so torijevci želeli sprejeti že prej, a so jih v tem preprečili njihovi liberalni koalicijski partnerji, sedaj, ko lahko torijevci sami izoblikujejo konservativno vlado, pa bo ena od njihovih prioritet narediti spremembe v zakonodaji o človekovih pravicah.

Trenutni zakon o človekovih pravicah, to je Human Rights Act, bi britanski konservativci odpravili in ga nadomestili s posebnim britanskim zakonom Bill of Rights, to je listino o temeljnih pravicah.

Bistvo zakonskih sprememb je v tem, da Velika Britanija več ne bi priznavala Evropskega sodišča za človekove pravice, torej britanska oblast več ne bi bila dolžna spoštovati odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice. To več ne bi moglo vplivati na odločitve britanskih sodišč.

Mnogi takšno namero britanskih konservativcev zavračajo, češ da bo to zmanjšalo raven človekovih pravic v Veliki Britaniji.

Spet drugi to odločitev zagovarjajo, saj menijo, da se Evropsko sodišče za človekove pravice preveč vmešava v britanske notranje stvari in Veliko Britanijo omejuje pri izvajanju njene politike.

Dejansko je po našem mnenju Evropsko sodišče za človekove pravice resnično nek tujek v zakonodaji držav, ki lahko pomeni celo tveganje, da bi nekatere vplivne skupine prek ECHR-ja lahko vplivale na posamezne države in jim tako prek tega vzvoda narekovale izvajanje notranje politike.

V kolikor bodo britanski konservativci uspeli pri spremembah zakonodaje o človekovih pravicah, smo mnenja, da bodo Evropsko sodišče za človekove pravice začele zavračati tudi nekatere druge evropske države.

To sodišče bi lahko po Veliki Britaniji začela zavračati tudi Madžarska.

Sedanja madžarska oblast si namreč prizadeva za ponovno uvedbo smrtne kazni v EU, saj Madžari menijo, da ureditev brez smrtne kazni povečuje kriminal v državi.

Madžarski zatorej tudi ni v interesu, da bi morala pod vsako ceno spoštovati Evropsko sodišče za človekove pravice, ki bi lahko izničilo madžarske težnje po drugačni pravni ureditvi kaznovalne politike.

Po tem, ko bi svoje zavrnilno mnenje o pristojnosti Evropskega sodišča za človekove pravice podali Velika Britanija in Madžarska, pa verjamemo, da bi se za podobne ukrepe odločile tudi druge države, še posebej tiste, ki bi se soočile s težavami, bodisi zaradi beguncev, ki jih je preveč, bodisi zaradi povečevanja nazadnjaških populacij na svojem področju (ljudje s fundamentalnim dojemanjem islama) in podobno.

Države, ki bi lahko prav tako spremenile zakonodajo o človekovih pravicah bi lahko bile recimo Slovaška, Romunija, Bolgarija in še kakšne druge. Držav, ki niso zadovoljne s trenutno ureditvijo človekovih pravic na svojem področju, je verjetno kar precej.

Evropsko sodišče za človekove pravice je iskreno povedano res postalo problem ne samo Evropske unije, ampak tudi drugih evropskih držav, ki dosledno sprejemajo zastarele akte o človekovih pravicah. Kot takšno je to sodišče postalo cokla za urejanje notranje politike posameznih držav po lastnih željah.

Britanski konservativci bi po našem mnenju zagotovo imeli podporo za spremembe zakonodaje na področju človekovih pravic tudi izven svojih meja.

Morda pa bo britanski primer, če uspe, postal nov mejnik pri evropskem dojemanju človekovih pravic, Evropsko sodišče za človekove pravice pa bo čez čas postalo del zastarele zgodovine.

Očitno je prišel čas za nove paradigme na področju človekovih pravic, saj so se sedanje izkazale za slabe in zastarele.

RT: Tories’ repeal of Human Rights Act will spark constitutional crisis, erode civil liberties – experts



Odgovorite