četrtek, 14.maj.2015 - 15:45

Makedonski primer bi lahko postal doktrina na Balkanu: Vojaško-policijske racije proti islamskim skrajnežem.

Na področju nekdanje SFRJ, kjer so v preteklosti že divjale vojne na etnični osnovi, zadeve še niso mirne. Čeprav več ne gre pričakovati vojn med Hrvati in Srbi, pa se je nevarnost skoncentrirala na drugem mestu. Balkanu sedaj najbolj grozi problem islamskega radikalizma. Dve etnični skupini, ki sta v tem pogledu lahko nosilki novega nasilja so Bošnjaki v BIH in Albanci v več državah članicah, pa tudi ljudje, ki se bodo vrnili z bojišč na bližnjem vzhodu.

Islamska bomba na področju bivše SFRJ samo čaka, da jo bo razneslo. Ni vprašanje, ali se bo to zgodilo, ampak kdaj. Le če bodo pripravljene, se lahko države na tem področju izognejo hujšim posledicam.

islamska_bomba

Balkanske države bi se morale glede teroriostičnih nevarnosti zanesti na same sebe in medsebojno povezanost, saj ZDA (Cia) in države EU niso sposobne zagotoviti varnosti na tem področju. EU je že dolgo časa izrazito invalidna skupnost držav, zato je od nje precej utopično pričakovati kakšno posebno zaščito. Države na področju Balkana bi se morale začeti ščititi same in med seboj. S tajnimi službami in specialnimi enotami.

Srbija ima specialno policijsko enoto SAJ.

saj_srbska_specialna_policijska_enota

Primer v Kumanovem je kljub nekaterim pomanjkljivostim dobro jemati kot vzorčen primer obračunavanja z islamskim terorizmom na področju Balkana.

Primer napada na makedonsko teroristično celico v Kumanovem, sestavljeno iz Albancev, katero so predvodili Albanci iz Kosova, bi lahko postal vzorčni primer na Balkanu, kako se soočiti z grožnjo islamskih skrajnežev.

Pri spektakularni policijski akciji v Kumanovem so veliko vlogo odigrale tudi lokalne tajne službe, ki delujejo na področju Balkana. Srbske tajne službe so že aprila opozorile Makedonijo, da utegne proti do terorističnih napadov, katerih nosilci naj bi bili pripadniki Osvobodilne vojske Kosova. Makedonci tega sprva niso verjeli, nakar so se grožnje izkazale za upravičene.

Kljub temu, da je bila akcija makedonskih policistov uspešna, pa je moteče dejstvo, da je v akciji umrlo kar 8 makedonskih policistov.

Zato bi bilo v prihodnje potrebno povečati varnost policistov pri izvrševanju takšnih akcij.

Sami predlagamo, da se na področju Balkana formirajo posebne vojaško-policijske enote, ki bi bile močno oborožene, lahko tudi s tanki in oklepnimi vozili.

Takšne do zob oborožene vojaško-policijske enote bi vsake toliko časa izvajale racije pri islamskih terorističnih celicah.

Potrebno je povečati sodelovanje med tajnimi službami različnih držav (predvsem bi morale sodelovati vse države s področja bivše SFRJ). Te bi se morale med seboj obveščati o premikih in dejanjih potencialnih islamskih skrajnežev.

Če so na področju tudi kakšne tuje obveščevalne službe tipa ameriške in zahodnoevropske, bi jih bilo potrebno jemati z rezervo in določeno mero skeptičnosti.

Razlog pa je v tem, da se prepreči morebitno načrtno povzročanje nemirov s strani teh tajnih služb.

To govorimo zato, ker obstajajo informacije, za katere sicer ni nujno, da so točne, ampak vendarle, da nekateri na zahodu želijo preprečiti Rusiji vzpostavitev alternative Južnemu toku, kateremu nasprotuje Evropska unija zaradi ukrajinske krize.

Vprašati se je potrebno, ali obstaja varianta, da bi zahod načrtno želel destabilizirati področje, pri čemer bi uporabil kakšne teroristične celice skrajnih islamistov, da bi zavrl načrte Rusije.

Vse je možno, zato je potrebno tuje tajne službe jemati s skrajno previdnostjo.

V Makedoniji je zanimiva še ena informacija. Nekateri Makedonci so v skrbeh, ker nekateri imami v makedonskih džamijah rekrutirajo Albance za boj na Bližnjem vzhodu.

Očitno islamske skrajneže podpirajo tudi nekateri muslimanski verski dostojanstveniki, kar je potrebno jemati kot potencialno nevarnost.

Tudi Slovenija bo v kratkem dobila džamijo, in sicer v Ljubljani. Sami gradnji džamije ne nasprotujemo, saj menimo, da imajo tudi muslimani pravico do lastnega verskega objekta v Sloveniji, a vendarle menimo, da bi morale slovenske oblasti vsake toliko časa preverjati, ali se v džamiji res izvajajo samo mirne aktivnosti. Skratka. Tajne službe bi morale nadzirati dogajanje v džamijah. V primeru informacij o čudnih aktivnostih, pa bi morale imeti vojaško-policijske enote tudi tam možnost izvesti kakšne akcije.

Dodatno je potrebno muslimanom zmanjšati njihove verske pravice.

To pomeni, da jim je potrebno preprečiti, da so izbirčni pri prehrani – nobeni jedilniki, ki bi bili prirejeni halal hrani in nevsebnosti svinjskega mesa. Sami smo veliki zagovorniki dejstva, da morajo države pri določenih zadevah načrtno prevzgojiti muslimane, ker so ravno te zadeve lahko sprožilec radikalizacije islamske populacije.

Torej. Balkanske države ne bi smele imeti preveč permisivne politike, kar zadeva muslimanske neumne običaje.

Muslimani bi morali tako kot katoliki iti skozi proces razsvetljenstva z opustitvijo neumnosti, ki jim jih narekuje lastna vera.

Seveda enako velja s prepovedjo upodabljanja preroka Mohameda.

Načrtno je potrebno izvajati upodobitve preroka Mohameda, ne kot karikature, ampak kot upodobitve na splošno.

Muslimanom je potrebno dopovedati, da se morajo sprijazniti s tem, da upodobitev preroka Mohameda ni problematična.

Vse muslimane, ki bi se ostreje odzvali na dejavnosti oblasti po izničevanju negativnih naukov v islamu bi bilo potrebno dojemati kot skrajneže in potencialne teroriste. Tu gremo iz predpostavke, da nekdo, ki je zmeren, ne bo delal težav glede takšnih malenkosti. Edino skrajneži bi problematizirali te stvari.

Kljub temu, da so bile na Balkanu še pred kratkim različne vojne, pa so zadeve sedaj precej drugačne. Sami ne verjamemo, da bi lahko tako hitro prišlo do vojn med recimo Hrvati, Srbi, Črnogorci ali Makedonci. So pa na področju Balkana ostale ali se na novo izoblikovale neke druge nevarnosti. To so predvsem muslimanski skrajneži, ki se napajajo prek dveh etničnih skupin na področju Balkana, prek Albancev (ki se jih najde na Kosovu, v Makedoniji, na jugu Srbije in v Črni gori) ter Bošnjakov. Da ne bo pomote. Niso sedaj vsi ti ljudje islamske veroizpovedi neki teroristi in podobno, vendar ti so že zaradi lastne vere, ki predvideva tudi militantna dejanja (džihad) lahko prek negativnih vplivov pahnjeni v islamski terorizem. Zato je potrebno muslimane na Balkanu držati pod kontrolo, ker ti predstavljajo največjo nevarnost za področje Balkana glede na celotno svetovno situacijo (vojne na Bližnjem vzhodu, ki radikalizirajo muslimane tudi na področju Evrope, sploh tiste, ki se kot borci gredo borit v te države in potem pridejo nazaj, polni veščin ubijanja in vojskovanja ter manj občutljivi na umor človeka (ker so navajeni moriti)).

Predvsem pri Albancih je težava tudi v tem, da so ti poleg problematičnosti njihove islamske vere pogosto tudi glavni akterji v mafijskih združbah (narkomafija in balkanske tihotapske poti), čeprav so seveda v te poti vpletene tudi druge narodnosti, da ne bo pomote.

Skratka. Na Balkanu je potrebno uvesti novo paradigmo, ki bi ji lahko rekli deradikalizacija islama.

Pri tem mora Balkan voditi svojo politiko in se ne zanašati na Evropsko unijo.

Potrebno je zelo nediplomatsko povedati, da so v Evropski uniji na političnih položajih že dolgo časa bili sami debili, ki so močno uničili že zahodnoevropske države in s svojo neumno politiko povzročili razrast verskega radikalizma v svojih državah (ki je nato vodil v razrast drugih skrajnih skupin, tudi ultradesničarskih – in na ta način se dela zelo eksplozivna kombinacija, ki lahko v prihodnosti tudi eksplodira).

Potrebno je torej vedeti, da Evropska unija ne zna dajati pravih rešitev na ta vprašanja in je zato zanašanje nanjo neumno. To je zanašanje na nekoga, ki je že sam zelo slab in nesposoben pravilnega delovanja.

Balkan se mora zanesti sam nase in izvajati lastno politiko boja proti islamskemu radikalizmu.

Ta politika predvideva zmanjšanje verskih pravic muslimanom v tistih delih, kjer te pravice lahko pripeljejo do radikalizacije islama (tu ne gre samo za odnos muslimanov do svinjine ali do upodobitve preroka Mohameda, čeprav sta tudi ti simbolično zelo pomembni stvari, ki radikalizirata islam).

Predvsem bi bilo potrebno izvajati vojaško-policijske akcije tam, kjer obstaja možnost, da bo prišlo do kakšnih nemirov. Ne sme se čakati do samega konca. Potrebno je delovati preventivno.

Sami smo v zgornjem članku podali kar nekaj smernic. Te vse gredo v smeri večje kontrole muslimanov in upregnitev muslimanov v bolj zmerno dojemanje lastne vere brez nepotrebne navlake v njihovi veri (prepoved svinjine, upodobitve Mohameda in podobno).

Če se bodo države Balkana med seboj povezale v tem, bodo lahko izvedle dober pritisk na muslimanske prebivalce na njihovem področju in tako preprečile njihovo radikalizacijo.

Predvsem pa je potrebno, da se ne poslušajo nasveti Evropske unije. Evropska unija je glede reševanje takšnih težav tako zabita, da je to nekaj neverjetnega. Tam imajo same kretene, kar zadeva reševanje teh težav. To je potrebno vedeti, zato se ne sme iskati rešitev pri ljudeh, ki jih niso sposobni dati.

Balkan mora najti samostojno rešitev.

Ta rešitev se skriva v tem našem članku.

Če so jo bo pravilno implementiralo, bo to zelo dobro in bo onemogočilo razvoj prihodnjih nevarnosti.

Na Balkanu je bilo že precej vojn, resnično ni potrebe za novimi, zato je potrebno identificirati nevarnosti, ki trenutno obstajajo.

Sami smo tudi mnenja, da je potrebno pritisniti tudi na vlado Kosova, da malo uredi stanje v lastni državi.

Očitno na Kosovu nekaj ne štima, če to producira takšno količino nevarnih ljudi.

Kosovo bo moralo pokazati več urejenosti, če želi dokazati, da je sposobno delovati kot samostojna država, ne pa da je gojišče kriminalcev in teroristov, katere tudi izvaža v tujino.

Če strnemo. Vedeti je potrebno, da bodo v prihodnosti največjo nevarnost za Balkan predstavljali narodi islamske veroizpovedi. Predvsem Albanci, v manjši meri pa tudi Bošnjaki, predvsem tisti, ki so se radikalizirali.

Napisano 13.5.2015 ob 10:48.



Odgovorite