sreda, 27.maj.2015 - 08:28

V Rusiji in na Kitajskem se uveljavlja prepričanje, da ZDA načrtujejo pokoritev teh dveh držav. Nekateri že govorijo o pripravah na tretjo svetovno vojno.

 V primeru vojne svetovnih razsežnosti bodo imele ravno ameriške vojaške pomorske sile, katerih politični vodja je Ray Mabus, eno ključnih vlog.

Ray Mabus je državni sekretar za pomorstvo Združenih držav Amerike, ki obsega tudi ameriško vojaško mornarico. Ameriška vojaška mornarica je ključen segment, ki Ameriki omogoča vojaški vpliv v celotnem svetu, ameriške vojaške pomorske baze pa ključne strateške točke v morebitnih vojaških spopadih. ZDA sicer že utrjujejo svoje pomorske vojaške baze na strateških pozicijah, katerih namen je povečati kontrolo ZDA nad Rusijo in Kitajsko.

Ray Mabus

ray_mabus_na_pogovoru_z_barackom_obamo

Sekretariat za pomorstvo ZDA, katerega vodi Ray Mabus, zasleduje doktrino Presence Matters, ki pomeni, da z vojaško prisotnostjo na strateških pozicijah v svetu ZDA ohranjajo svoj vpliv in vlogo svetovne velesile.

us_navy_presence_matters_facebook_DK

V zadnjem času prihaja do vse večjega rožljanja z orožjem v svetu. Tako NATO kot Rusija in Kitajska želijo svetu pokazati svojo vojaško moč.

NATO (beri ZDA z zaveznicami) in Rusija svojo moč kažejo na Severnem morju in v bližini Ukrajine, kjer so razmere trenutno zelo napete, napetost pa je čedalje večja tudi v južnokitajskem morju, kjer ZDA utrjujejo svoj položaj v vojaških bazah (v zavezniških državah) na tistem področju, saj ZDA južnokitajsko morje dojemajo kot območje ameriškega interesa, da bi preprečile prevelik vpliv kitajske na to področje, tam pa svoj položaj z gradnjo umetnih otokov, ki bodo služili predvsem v vojaške namene, utrjuje tudi Kitajska.

Rusija in Kitajska s skrbjo spremljata utrjevanje ameriških pomorskih sil v bližini njihovih interesnih področij.

Rusijo skrbi predvsem dogajanje v zvezi z Ukrajino in drugimi nekdanjimi sovjetskimi republikami, ki jih NATO prek politične tvorbe imenovane Evropska unija želi pritegniti pod svoje okrilje, ter dogajanje v Severnem morju, Kitajsko pa skrbi ameriško utrjevanje vojaške moči v južnokitajskem morju.

Ob povečevanju napetosti se vse bolj pojavljajo tudi ugibanja o morebitnem vojaškem spopadu, kjer bi na eni strani nastopile ZDA (z zavezniškimi državami) na drugi strani pa Kitajska in Rusija.

V konkretnem primeru bi ravno ameriška vojaška mornarica in ameriške pomorske baze na strateških točkah v Sredozemju, v Severnem morju in v južnokorejskem morju, igrale pomembno vlogo pri morebitnem vojaškem spopadu.

Nekateri pa so mnenja, da bi morebitna vojna v veliki meri potekala tudi prek medijev.

3 televizijske hiše so glavne nosilke informacij o dogajanju v svetu.

To so ameriški CNN, ruski RT in kitajska CCTV.

Po mnenju srbskega filmskega ustvarjalca Emirja Kusturice bi v primeru vojne med ZDA in Rusijo ZDA kot eno glavnih tarč za uničenje videle s strani Rusije podprto televizijo RT (Russia Today). V primeru, da bi Američani uničili RT, bi po njegovem mnenju Rusija izvedla kontranapad na televizijsko hišo CNN. Ampak Emir Kusturica je filmski ustvarjalec, zato je njegove besede potrebno jemati z zadržkom, morda celo kot kakšno reklamo za morebitni novi film, dasiravno so televizijske hiše dejansko ključne tarče v vojaških spopadih.

Recimo v ameriških napadih na Srbijo zaradi dogajanja na Kosovu je bila ena ključnih tarč ameriških bombnih napadov tudi srbska radiotelevizija, katere stavbo so ameriška vojaška letala uničila.

Očitno so v vojaških agendah napadi na ključne medije eden ključnih elementov vojaške strategije.

Poleg utrjevanja svojih položajev na morju pa svetovne velesile vse bolj utrjujejo tudi svoj arzenal orožja. Tako je ponovno popularno posodabljanje jedrskega vojaškega arzenala v vseh ključnih državah, saj se ključne države zavedajo, da je jedrsko orožje njihov glavni argument moči, ki bi se sicer uporabil zgolj v skrajni sili.

Skratka. Napetosti na zemeljski obli se povečujejo. Gre za boj za prevlado med tremi velesilami. ZDA (z zaveznicami, predvsem evropskimi), Rusijo in Kitajsko. ZDA želi ohraniti primat v svetu in še vedno imeti vlogo edinega svetovnega liderja, Rusija in Kitajska pa bi želeli spremeniti takšno stanje in vzpostaviti svetovni red, po katerem bi se liderstvo porazdelilo.

V svetu se že pojavljajo pomisleki o tem, da se pripravlja tretja svetovna vojna.

Ob rožljanju z orožjem med glavnimi svetovnimi velesilami se sicer vedno pojavljajo strahovi o tretji svetovni vojni, a sedaj je vendarle še prezgodaj govoriti o takšnem apokaliptičnem scenariju. Tretja svetovna vojna je sicer tudi predmet številnih prerokb, a pri prerokbah vedno velja, da se te lahko uresničijo, ali pa tudi ne.

 

Spodaj podajamo še nekaj zanimiv člankov:

RT: ‘Nuclear war our likely future’: Russia & China won’t accept US hegemony, Reagan official warns

RT: Military dominance over Russia impossible, nuclear deterrent top priority – Defense Ministry

RT: World War III will start with Pentagon bombing of RT – Kusturica

Huffington Post: Ray Mabus, U.S. Navy Secretary, Meets General Liang Guanglie, Chinese Minister, To Discuss Seas

CNN: Exclusive: China warns U.S. surveillance plane

CNN: U.S. threatens peace in South China Sea, Beijing says

CNN: Complete coverage of the U.S. Military



Odgovorite