sobota, 30.maj.2015 - 11:18

V Bosni in Hercegovini naj bi se utrjevala islamska država. Pozornost je usmerjena na vas Ošve. Džihadisti tudi med Slovenci.

Islamska država ima svoje podpornike povsod po svetu, tako tudi na Balkanu. Eno glavnih oporišč islamske države na Balkanu je v Bosni in Hercegovini, pripadniki džihadistov pa se najdejo tudi med Slovenci.

V vasi Ošve so zastave ISIL-a razobešene tudi po tamkajšnjih hišah.

DK_islamska_drzava_osve_bih_allahu_akbar

V Bosni in Hercegovini z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v kraju Ošve, kjer naj bi se utrjevala islamska država.

Vas Ošve je bila v preteklosti pretežno srbska, a po vojni v BIH se je njena sestava spremenila in sedaj je naseljena z muslimani. V vas naj bi se priseljevali predvsem muslimani, ki so se borili na področju Bližnjega vzhoda in jih policija dojema kot islamske skrajneže.

Nekateri islamski skrajneži naj bi v vasi nakupovali zemljišča, za katera se nekateri bojijo, da bi lahko postala poligoni za urjenje islamskih borcev na področju Evrope.

Iz vasi se sicer pogosto slišijo streli iz avtomatskega orožja.

V Bosni in Hercegovini naj bi sicer bila precej aktivna tudi Savdska Arabija, ki financira tamkajšnje prebivalce in kraje, v zameno pa pričakuje, da ljudstvo tam propagira trdi islam.

Policijske enote naj bi budno spremljale dogajanje v mestu Ošve in v še nekaterih drugih mestih, ki slovijo kot zbirališča islamskih skrajnežev v Bosni in Hercegovini.

Zgornji tekst napisan 28.5.2015

Varnostni organi Bosne in Hercegovine pa so tudi Slovenijo obvestili, da so tudi nekateri Slovenci aktivni borci v Siriji in celo aktivni pripadniki islamske države.

V Sloveniji naj bi bilo tudi nekaj džihadistov. Tako obstaja velika verjetnost, da sta se v Siriji bojevala Slovenca Rok Žavbi in Boštjan Skubic, ki naj bi ju v Sirijo popeljal Bilal Bosnić. Čeprav ta zanikata, da sta se borila na strani islamske države, ampak na strani neke druge organizacije (ki je povezana z Al Qaido) proti režimu Bašarja al Asada, pa se nekateri bojijo, da sta morda delovala tudi za islamsko državo.

No. Eden Slovenec pa je že umrl na področju Sirije. To je Jure Korelec, ki je bil sprva katolik, celo ministrant v katoliški cerkvi, a se je spreobrnil na islam in se šel borit v Sirijo.

Radikalni islamisti so očitno prisotni tudi  na področju Balkana.

Radikalne islamiste na področju Evrope je sicer enostavno prepoznati tudi po tem, da nosijo dolgo brado, predvsem brado brez brkov (nekaj v stilu brade, ki jo nosi Mišo Alkalaj, oziroma brade, ki jo je v preteklosti nosil Aleš Vahčič – nihče od njiju ni islamist, da ne bo pomote).

Poleg tega, da se nekaj Slovencev aktivno bori v Siriji, pa je zanimiv pojav, ki bi mu bilo potrebno posvetiti večjo pozornost tudi ta, da je Slovenija država tudi država, ki nekaterim osebam iz tretjih držav omogoči prost vstop v Schengensko področje Evropske unije.

In sicer. Slovenska policija naj bi obravnavala kar 400 primerov fiktivnih porok, ki jih opravijo nekateri tujci s slovenskimi nevestami v zameno za obljubljeno plačilo, da bi tako pridobili pravico prostega bivanja in gibanja na področju EU. Čeprav gre v teh primerih povečini za Albance iz Kosova, Srbije in Črne gore, pa se postavlja vprašanje, ali bi lahko ti ljudje kdaj začeli sodelovati tudi z radikalnim islamom.

Problem z borci, ki se gredo borit v Sirijo, ima na področju Balkana tudi Makedonija. Del tamkajšnjih Albancev je že odšel na bojišča v Sirijo. Njih rekrutirajo nekateri tamkajšnji verski dostojanstveniki.

Za konec podajamo še pesem, ki jo je islamska država sprejela kot svojo himno. Ta pesem se pojavlja v številnih videoposnetkih islamske države, še posebej ob eksekucijah njihovih ujetnikov.

Ena od prepoznavnih značilnosti islamske države je poleg tipične črne zastave tudi himna.

Zastava islamske države

Himna islamske države

RTV Slovenija: BiH: Nekoč srbska vas, danes utrdba džihadistov

Večernje novosti: Borci Islamske države kupuju zemlju po Bosni

24ur.com: Fotografija dokazuje, da sta bila med borci IS tudi slovenska državljana

24ur.com: V Siriji umrli Slovenec nekoč katolik, celo ministrant, islam ‘odkril’ v službi

Delo: Slovenska nevesta za 9000 evrov



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Prejšnji videoposnetek himne islamske države je bil odstranjen iz You Tube-a, zato smo ga nadomestili z novim. V prejšnjem videoposnetku je bila predstavljena tudi zastava islamske države, ki je v novem posnetku ni, zato smo jo dodali v obliki slike nad videoposnetkom.

    Spremembe smo naredili, da bi ohranili popolno informacijo v članku.

    Kot smo opazili, na internetu vlada kar precejšnja cenzura omenjene skladbe.

Odgovorite