nedelja, 31.maj.2015 - 08:52

Rusija sprejela seznam 89 ljudi, katerih vstop v Rusiji je nezaželen in zato prepovedan

Rusija sprejela seznam 89 ljudi, katerih vstop v Rusiji je nezaželen in zato prepovedan

Evropska unija je z jezo sprejela dejstvo, da je Rusija sestavila seznam 89 posameznikov, katerim je prepovedano vstopiti na ozemlje Rusije.

EU je, kot je v njeni navadi, seznam označila za netransparentnega in nezakonitega, saj ne temelji na mednarodni zakonodaji, dodatno pa ljudem, ki so na seznamu ni dano dovolj pojasnil, zakaj so se znašli na seznamu.

Nemčija si prizadeva, da Rusija objavi seznam v javnosti in omogoči načine, kako lahko nekdo poda ugovor na uvrstitev na seznam prepovedanih.

Rusi so povedali, da raje zaščitijo imena tistih, ki so na seznamu, kot da jih glasno razglašajo, kot to počne Evropska unija.

Seznam v Rusiji nezaželenih ljudi ima sicer tudi konkretne posledice. Če nezaželena oseba hoče odpotovati v Rusijo, jo ruske oblasti že na poti v Rusijo, ko ugotovijo, da je na seznamu nezaželenih, pričakajo (recimo na letališču) in ji prepovejo nadaljnjo pot v Rusijo. Osebi omogočijo vrnitev nazaj v državo, iz katere je prišla.

Tako so ruske oblasti nemškega poslanca Karla-Georga Wellmanna potem, ko je prispel v Rusijo, prestregle in ga poslale nazaj v Nemčijo. Dale so ga na letalo, ki je letelo za Berlin.

Reakcija Evropske unije je, kar zadeva seznam, sicer precej dvolična.

Vedeti je potrebno, da je ravno Evropska unija tista, ki je zaradi ukrajinske krize začela s takšnimi seznami, ki so bili uperjeni proti ruskim politikom in ruskih gospodarstvenikom.

Tako da je ruska reakcija v veliki meri upravičena.

Ena najbolj dvoličnih reakcij evropskih politikov je sicer prišla iz Švedske. Švedska zunanja ministrica Margot Wallstoem je namreč povedala, da takšno obnašanje Rusije ne povečuje ruskega ugleda v mednarodni javnosti.

Evropska unija sicer zelo rada pozablja na dejanja, ki jih je počela sama oziroma se pogosto postavlja v nadrejeni položaj. To, kar si lahko privošči sama in to predstavlja kot nekaj čisto upravičenega, ne dopušča drugim.

Torej. Evropske sankcije Rusiji in evropski seznami nezaželenih ruskih politikov in gospodarstvenikov so po mnenju Evropske unije upravičeni zaradi ruske vloge v ukrajinski krizi, medtem ko EU kritizira Rusija zaradi povratnih ukrepov.

Vedeti je potrebno, da je vpletenost v ukrajinsko krizo na obeh straneh čisto enaka. Tudi Evropska unija je aktivno vpletena v ukrajinsko krizo, nič drugače kot Rusija.

Zahodne države so bile tiste, ki so sklatile Viktorja Janukovića mimo demokratičnih volitev, torej na nedemokratičen način. Zahod je tisti, ki podpira ukrajinsko oblast, torej eno od strani v konfliktu.

Hrvatje imajo glede tega zanimiv izraz: Lonac se loncu ruga, a oba crna.

Evropska unija zelo rada kritizira dejanja drugih, a sama počne iste stvari, pogostokrat celo prva stori nekaj problematičnega, nato pa kritizira druge države zaradi njihovih reakcij na dejanja Evropske unije.

Čeprav nekateri politiki in druge osebe, ki so se znašle na ruskem seznamu, bodisi z odporom, bodisi s posmehovanjem komentirajo ruski seznam, pa je ta seznam lahko Rusiji tudi v pomoč, da omogoči tuje vplive na rusko politiko.

Torej. Evropska unija je s tem, ko je v okviru sankcij proti Rusiji ustvarjala sezname ruskih politikov in gospodarstvenikov, katerim dostop v Rusijo je nedovoljen, Rusiji dala možnost, da s protiukrepi omogoči Rusiji, da ta onesposobi, onemogoči tuje elemente (politika, novinarji) ustvarjanje napetosti in nezadovoljstva znotraj Rusije, tudi kar zadeva delovanje opozicije v Rusiji.

Torej. EU več ne bo mogla vplivati toliko na rusko opozicijo znotraj same Rusije, kot je to lahko počela sedaj.

Rusija je sicer po pritiskih Evropski uniji dala na vpogled seznam oseb, katerim je vstop v Rusijo prepovedan, a Rusija bo še vedno seznam držala bolj tajen, kot to počne EU.

Tudi v prihodnje bo Rusija imela priložnost dopolnjevati seznam v skladu s svojo politiko in informacijami ruskih tajnih in običajnih služb glede posameznih politikov Evropske unije in tako onemogočati vstop v Rusijo vsem ljudem, katere bo smatrala kot problematične.

Lahko rečemo, da se je Evropski uniji še enkrat kot bumerang vrnilo njeno delovanje v odnosu z Rusijo.

Evropska unija, bi morala namesto tega, da dvolično uperja prst v Rusijo, preučiti, kakšne so bile njene poteze v preteklosti, ki so povzročile reakcijo ruske strani.

Če ponovimo znani hrvaški pregovor. »Lonac se loncu ruga, a oba crna«, pri čemer pa je potrebno povedati, da je evropski lonec v konkretnem primeru bolj črn od ruskega, pa je ponavadi EU tista, ki se veliko bolj roga Rusiji.

Prava reakcija Evropske unije bi bila v našem primeru ta, da je tiho. Evropska unija je namreč s svojimi dejanji sprožila povračilne ruske ukrepe. Reciprociteta pač.



Odgovorite