ponedeljek, 8.junij.2015 - 23:43

KURDISTAN: Ob porazu na volitvah bo Recep Tayyip Erdogan moral premisliti tudi o novi kurdski državi

Recep Tayyip Erdogan se je znašel v nočni mori. Ne le, da ne bo dosegel spremembe Turčije iz parlamentarne v predsedniško demokracijo, ki bi povečala njegovo moč, ampak se bo soočil tudi z vse večjimi težnjami za nastankom države Kurdistan.

erdogan_na_kurdski_zastavi

V Turčiji se je zgodil precejšenj preobrat. Desničarska stranka turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je doživela precej hud poraz na volitvah.

Čeprav je še vedno zmagovalna stranka, pa nima več absolutne večine v parlamentu, tako bo morala stranka turškega predsednika v koalicijo s še eno stranko, najbrž radikalno desno stranko, ali pa bo imela manjšinsko vlado, ki bo kmalu padla in se bodo kmalu zgodile ponovne volitve.

Bolj kot padec Erdogana pa je pomemben vzpon Kurdov, katerih stranka je prejela kar 11 odstotkov vseh glasov in uspela preseči visok 10 odstotni parlamentarni prag za vstop v parlament.

Kurdov je v Turčiji sicer okoli 20 odstotkov, od tega jih večina živi na vzhodu Turčije v pokrajinah, ki imajo pretežno kurdsko prebivalstvo.

Turčija bo morala ob novi politični sliki premisliti o podelitvi več avtonomije Kurdom na vzhodu države, morda pa bo potrebno premisliti tudi o novi državi Kurdistan.

Nova država Kurdistan (Veliki Kurdistan) ne bi obsegala le vzhoda Turčije, ampak tudi ozemlja v Siriji, Iranu in Iraku.

Zaradi vloge pri boju zoper ISIL se utegne zgoditi, da bodo zahodne države začele forsirati ustanovitev nove države – Kurdistana na področju Sirije in Iraka. V to skupno državo pa bi nato začele gravitirati tudi določene druge kurdske regije, recimo vzhod Turčije in zahod Irana.

Kurdi naseljujejo precej veliko področje, ki se razprostira na področju štirih držav. Sirija in Irak sta destabilizirani državi in najbolj primerni za nastanek Kurdistana, kateremu bi se lahko kasneje priključila še področja v Turčiji in Iranu (ne nujno pravnoformalno, a realno vsekakor, saj je s Kurdi poseljeno področje precej kompaktno.

ozemlja_poseljena_s_kurdi_wikipedia_CIA_2002

Tako bi Bližnji vzhod dobil novo državo – Kurdistan.

Mnogi Kurdi bi se radi združili v državo Veliki Kurdistan

veliki_kurdistan_twitter

Čeprav bolj radikalni Turki niso ljubitelji Kurdov, pa se utegne zgoditi, da bodo zahodne države naklonjene ustanovitvi Kurdistana, saj so se Kurdi izkazali za narod, ki za razliko od drugih narodov na Bližnjem vzhodu goji bolj svobodno in moderno miselnost, ki je v veliki meri kompatibilna z evropskimi kulturnimi vzorci.

Kurdi pa so se izkazali tudi za močne borce, ki bi lahko ustavili prodor ISIL-a.

Torej. Svetu se obeta nova država Kurdistan.

Kurdi so z zgodovinskim prebojem v turški parlament že stopili stopničko višje k ustanovitvi svoje države.

Če bo svet priznal Palestino, je potem več kot očitno, da bo enkrat moral priznati tudi Kurde.

Če Recep Tayyip Erdogan začne po porazu oziroma pirovi zmagi na volitvah še naprej izgubljati podporo, pa se lahko enostavno zgodi, da bo vse večja avtonomnost Kurdov na vzhodu Turčije postala realnost, želje po novi državi Kurdistan pa vse glasnejše.

Ponavljamo. Če bodo Palestinci dobili svojo državo, se postavi posledično vprašanje oziroma težnja, da bi jo v tem primeru morali dobiti tudi Kurdi.

Na koncu prisluhnite predavanju o Kurdih, ki se je odvilo na kalifornijski univerzi (ZDA). Predavanje je imel predavatelj, ki zelo dobro pozna vprašanje Kurdov in je bil že večkrat na Bližnjem vzhodu ter tako iz prve roke dobil informacije o Kurdih, njihovi zgodovini in njihovem življenju.

Predavanje o Kurdih



Odgovorite