sobota, 27.junij.2015 - 16:37

Cipras se je pravilno odločil. Referendum je najboljša možna rešitev grškega vprašanja.

Evropski politiki so sposobni zagrabiti ljudi tudi takrat, ko ti tega sploh ne pričakujejo.

jean_claude_juncker_miro_cerar_DK

Na začetku je potrebno povedati, da morajo ljudje spremeniti mnenje o EU kot o neki skupnosti držav, v kateri se je zbral cvet evropskega poštenja.

Seveda to ne drži. Evropska unija je skupek zelo prefriganih politikov, ki zasledujejo svoje interese in so se pripravljeni kot hijene spraviti na svoj plen, želeč doseči svoj interes.

Tako je tudi v primeru Grčije, kateri želijo naložiti ukrepe, ki bi šli bolj v smeri rezanja odhodkov, kar bi prizadelo večino prebivalstva, sploh najrevnejšega in pa upokojence.

Zato so se spravljali na Ciprasa in grškega finančnega ministra Varufakisa.

Na Dossier korupcija smo pred časom povedali, da nas Cipras spominja na bevskajočega psa, ki veliko laja, potem pa se hitro ukloni, a očitno se Cipras le ni uklonil.

Razlog je v tem, da je stranka Siriza prišla na oblast z obljubami, da bo prenehala s politiko hudega varčevanja in če bi Cipras sprejel predloge upnikov in evropskih politikov, bi izdal svoje ljudstvo, ki ga ni izbralo zato, da bo še eden v nizu grških političnih poltronov.

Nekateri evropski politiki, predvsem tisti z desnega političnega pola, so imeli celo v mislih scenarij, da bi Grčijo najprej prisilili oziroma prepričali v sprejem reform, ki bi povečale breme Grkov, z nekimi »velikodušnimi ponudbami« Grčiji, v zameno za katere bi ta sprejela nepriljubljene reforme, s čemer bi kasneje, ko bi se grško ljudstvo uprlo, dosegli celo padec Sirize. Hoteli so kupiti Ciprasa s ciljem, da se ga znebijo.

Cipras je z napovedjo referenduma preprečil takšen scenarij, saj bo Siriza dala ljudstvu priložnost, da samo pove, kaj hoče, in to je edino prav.

Za Grčijo bi bilo dolgoročno boljše, da se iz krize pobere sama, saj je več kot očitno, da bo sicer vedno talka mednarodnih institucij, ki bodo zahtevale takšne ukrepe, ki bodo vzdrževali politično nestabilnost v Grčiji in zmanjšali standard Grkov. Zato lahko rečemo, da bi bil bankrot Grčije kratkoročno morda nekoliko naporen, dolgoročno pa bi imela lahko Grčija od tega tudi koristi, sploh če bi se v procesu samostojnega pobiranja iz krize gospodarsko bolj povezala z Rusijo.

Aleksis Cipras si lahko obeta pomoč Rusije, v primeru, da bi EU preveč pritiskala nanj. Grki sicer niso Slovani, a so pravoslavci. Kot takšni so še toliko bolj ljubi Rusiji, saj Grke in Ruse vsaj delno povezujejo tudi nekatere ideološke, religijske vezi, ne le ekonomske.

 



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Spodaj si oglejte še nagovor predsednika grške vlade Aleksisa Ciprasa, v katerem je ta obrazložil grški referendum. Za prevod v nastavitvah videa vklopite podnapise. Prevod je v angleščini.

    Nagovor Aleksisa Ciprasa grškemu ljudstvu glede referenduma

Odgovorite