nedelja, 5.julij.2015 - 07:40

SAMOMORILSKI NAPAD V LJUBLJANI: Na Ižanski cesti se je zgodil umor policista ob hkratnem poskusu samomora

Samomorilski napad v Ljubljani, v katerem je umrl 33-letni slovenski policist, je še eden od dokazov, da se stanje varnosti v Sloveniji močno slabša. Po vstopu Slovenije v EU je družbena klima v državi postala izjemno slaba in konkretno dejanje je le eden od kazalcev slabšanja klime v državi. Preprosto je vstop Slovenije v okolje, ki ga ustvarja Evropska unija, povečal nasilje v državi. Takšnih primerov bo v državi vse več, saj so ljudje čedalje bolj obupani in v tem svojem obupu sposobni narediti karkoli, ker jih preprosto več ne briga za posledice svojih dejanj.

prometna_nesreca_umor_policista_na_izanski_cesti

Slovenci so ljudje, ki zelo radi počnejo samomore. Ena zadnja bolj priljubljenih oblik samomora je samomor z vozilom, ko se samomorilec z veliko hitrostjo zaleti v nasproti stoječi objekt (stena) ali v nasproti vozeče vozilo.

Sami zadnji primer na Ižanski cesti v Ljubljani, ko je storilec najprej poklical na policijsko postajo in lažno prijavil kršenje javnega reda in miru, nakar je počakal na prihod policistov in ob pravem času pospešil svoje vozilo in se načrtno zaletel v policijsko vozilo, v katerem je umrl eden od dveh policistov, dojemamo kot poskus samomora s ciljem maščevanja – samomorilski napad.

Storilec je pred kratkim od policije prejel prepoved približevanja zaradi nasilja v družini. To je bil glavni motiv, zakaj se je odločil maščevati policistom. Pred tem je napovedal, da bo storil masaker, kar je na koncu tudi uresničil.

Storilec je predpostavljal kolektivno krivdo policije zaradi česar mu je bilo vseeno, ali bo ubil ravno tistega policista, ki je najbolj odgovoren za sankcijo proti njemu, ali pa kakršnegakoli slovenskega policista. Z mislijo kolektivne krivde so bili za storilca vsi policisti enako krivi, saj vsi predstavljajo sistem, ki mu je dal sankcije, s katerimi se ni sprijaznil.

Dejstvo, da je storilec želel umoriti policista (kateregakoli) nam govori še eno stvar. In sicer to, da je želel ubiti tudi sebe.

Torej. Storilec je želel storiti samomor, vendar si je rekel, da ne bo umrl sam, ampak se bo maščeval tistim, ki so po njegovem mnenju krivi za njegovo nesrečo, v konkretnem primeru policistom.

Šlo je torej za nek samomorilski napad, ne ravno terorističen, ampak maščevalen samomorilski napad.

Sami verjamemo, da bo v prihodnje še več napadov na policiste, ravno zaradi tega, ker bodo ljudje dojemali policijo kot enega od krivcev za to, kar se jim dogaja, recimo kakšna oblika državne represije, izvedena s strani policije, policisti so pa pač najbolj dosegljiva tarča, ki predstavlja izvajalca državnih ukrepov.

V primerih, kjer so storilci na robu obupa, v situaciji, ko si želijo odvzeti življenje, a si rečejo, da ne bodo umrli brez maščevanja, torej brez da se maščujejo tistim, katere smatrajo za krivce za njihovo nesrečo, je ponavadi precej težko preprečiti tragedijo širših razsežnosti. To govorimo v luči želja policistov, da se napade na policiste bolj kaznuje in se tako prepreči, da bi se storilci enostavno rešili odgovornosti s sklicevanjem na neprištevnost.

V primeru, da je storilec obupal nad življenjem, prišel do situacije, ko mu je popolnoma vseeno, kaj bo z njim, verjetno niti takšne povišane kazni ne odvrnejo tega storilca od končnega namena maščevanja. Storilec je po vsej verjetnosti želel umreti, a se pri tem tudi maščevati, zato ga je prav malo brigalo, kakšna kazen bi ga lahko doletela.

Sami verjamemo, da se je to zgodilo tudi v primeru na Ižanski cesti.

V Sloveniji se kažejo elementi poslabšanja varnosti. Odkar je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, se stanje na področju varnosti iz leta v leto poslabšuje in kar je najslabše, poslabšuje se tudi klima v državi, ki je čedalje bolj gnila, skoraj pokvarjena, in odgovornost za takšno poslabšanje varnosti v Republiki Sloveniji je v precejšnji meri tudi posledica slabega dela slovenske policije in drugih organov preiskave in pregona. Poleg tega je tudi sistem, ki ga je v državo prinesla kvazi demokratična ureditev Evropske unije spodbudil povečanje nasilja in kriminala, kar je bilo tudi za pričakovati.

Takšno rapidno slabšanje stanja varnosti v Republiki Sloveniji, odkar je ta vstopila v EU se bo še nadaljevalo in po našem mnenju višje kazni ne bodo nujno odvrnile storilcev od tovrstnih dejanj.

Preprosto slab sistem, ki vlada v Republiki Sloveniji, odkar je ta vstopila v Evropsko unijo, ljudi pripelje na rob obupa, ko jim je vseeno, kaj se bo zgodilo z njimi, zato naredijo tisto kar želijo, to pa je lahko tudi umor iz maščevanja, za kar bodo pa uporabili tisto, kar jim je na voljo. V konkretnem primeru je bil kot morilsko sredstvo uporabljen avtomobil.

Takšne stvari se bodo v Sloveniji še nadaljevale. In ravno policisti bodo verjetno bolj na udaru. Kot smo že rekli. Klima v Sloveniji se slabša, družba pa nazaduje in postaja vse bolj pokvarjena, ventili so nekaterim ljudem v takšni družbi že začeli popuščati.

Represija pa v vse slabši družbi ne bo nujno prinesla izboljšanja.

Če pogledamo samo ta zadnji primer. Policija se je znašla na udaru nekoga ravno zato, ker je izvedla represivni ukrep zoper posameznika. Če policija zoper 44-letnika, ki je kasneje z avtomobilom umoril 33-letnega policista na Ižanski cesti v Ljubljani, ne bi izvršila ukrepa prepovedi približevanja, verjetno tudi 33-letni policist sedaj ne bi bil mrtev, ker ne bi bilo zamere do policije, ki je nato pripeljala do maščevanja.

Dejansko je 44-letnik gojil zamero do slovenske policije zaradi ukrepov, ki jih je ta izvedla zoper njega v preteklosti, kar je na koncu pripeljalo do realizacije želje po maščevanju.

In čeprav v policijskem sindikatu, kjer želijo povečati kazni za napad na policista, menijo drugače, sami mislimo, da konkretnega napada višje kazni ne bi preprečile. V konkretnem primeru je več kot očitno, da storilca ni brigalo, kaj ga čaka, še več, želel je tudi sam umreti, saj je bil na robu obupa in poln zamere do slovenske policije.

Slovenske novice: »To ni bila prometna nesreča, temveč naklepno dejanje«

RTV Slovenija: Policija trčenje obravnava kot umor policista



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Po poročanju časopisa Dnevnik je 44-letni storilec, ki je izvedel samomorilski napad na slovensko policijo, Samo Tadin, nekdanji mož slovenske diplomatke Stanke Tadin.

    Samo Tadin ima že zgodovino nasilnega obnašanja.

    Tako je enkrat pretepel bivšega soproga diplomatke Stanke Tadin. Zaradi tega si je prislužil plačilni nalog, pa tudi kazensko ovadbo s strani slovenske policije.

    Ker je Stanka Tadin diplomatka, katero je takratni zunanji minister Vasilij Žbogar nastavil za namestnico slovenskega veleposlanika na Danskem, jo je glede dogodka želel povprašati tudi slovenski novinar Bojan Požar, a Stanka Tadin primera ni želela komentirati, saj je Bojana Požarja nadrla, mu zagrozila s slovensko policijo in prekinila telefonski pogovor z njim.

    Umrli policist je 33-letni Igor Mauser, ki je prejel priznanje za požrtvovalnost, ker je nudil prvo pomoč trem ponesrečencem v trku več vozil v času pred prihodom reševalnega vozila.

    Dnevnik: Brutalni napad na policista: 44-letnik je morilski načrt izpeljal do konca
    Slowwwenia: Mož slovenske diplomatke Stanke Tadin brutalno pretepel njenega bivšega
    Slovenska policija: Bravery and self-sacrifice medals for thirty police officers and four citizens

  2. admin pravi:

    Samomorilskega napadalca na slovensko policijo je januarja lani gostila danska kraljica Margareta II

    Zadeva v zvezi z umorom policista Igorja Mauserja je postala precej zanimiva.

    Morilec je pred izvedbo napada na policijo kupil daljnogled, ki je bil del njegove opreme, potrebne za izvršitev maščevalnega načrta.

    Še bolj zanimivo pa je, da se je storilec, Samo Tadin, gibal v visoki družbi.

    Tako je bil na novoletnem sprejemu danske kraljice Margarete druge kot spremljevalec svoje soproge, namestnice veleposlanika v Kraljevini Danski.

    Več o vsem si preberite na naslednjih naslovih:

    Dnevnik: Umor na Ižanski cesti: Tik pred napadom kupil daljnogled
    Slovenske novice: Morilec policista se je tako sprehajal po kraljevih dvorih
    Veleposlaništvo Slovenije na Danskem (Kopenhagen): FOTO: Tradicionalni novoletni sprejem danske kraljice Margarethe II

    Očitno ga je dejstvo, ker je bil na družbeni lestvici tako visoko, nato pa je padel tako nizko, tako prizadelo, da se je odločil maščevati tistim, kateri so ga postavili na dno družbene lestvice. Po njegovem mnenju je bila to slovenska policija. Glede na nove informacije je precej razumljivo, zakaj se je odločil za tako drastično dejanje.

  3. admin pravi:

    Policist Igor Mauser je bil tudi potapljač, katerega so krasile specifične izrazito modre oči.

    Modrooki Igor Mauser s hobotnico

    Morilec Samo Tadin je še 30. maja letos na Facebook-u objavil fotografijo z maketo vojaškega letala. Zanimivo je, da je to sliko všečkala tudi njegova soproga (partnerka).

    To daje vedeti, da je vse skupaj zelo sveže, torej da so se stvari v glavi Sama Tadina odvijale v obdobju meseca dni ali še manj.

    Ali je bilo torej razmišljanje Sama Tadina bolj ali manj hipno?

    Partnerka Sama Tadina je všečkala fotografijo, ki jo je ta na Facebook-u objavil 30.5.2015

    Nekdanja partnerica Sama Tadina je nesrečna, ker je moral zaradi njenega moža umreti policist. Prav tako je jezna na Sama Tadina, ker je na elektronske naslove pošiljal elektronska sporočila, s katerimi naj bi blatil njeno ime. Samo Tadin je imel prepoved približevanja njej in ravno to je bil povod za samomorilski napad Tadina na policijsko patruljo.

    Donedavna partnerica Sama Tadina bo verjetno dolgo časa premišljevala, zakaj se je njen mož (sedaj očitno že nekdanji), ki je še nedolgo tega skupaj z njo obiskoval eminentne osebe tipa danska kraljica Margareta II, odločil za napad na slovenske policiste.

  4. admin pravi:

    Še do pred kratkim partnerka Sama Tadina je zamenjala priimek na svojem Facebook profilu. Prej se je še predstavljala pod priimkom Tadin. To je storila pred kratkim, danes ali dan, dva nazaj (sedmega julija je imela namreč še vedno naveden priimek Tadin). Očitno je to storila predvsem zaradi negativne medijske pozornosti, ki jo primer nosi s seboj. Tako je tudi pokazala, da noče več imeti ničesar z njenim donedavnim partnerjem, ki se je v zgodovino Slovenije vpisal v zelo slabi luči.

    Njenega “novega” priimka ne bomo objavili (čeprav je zanimiv), ker ni potrebno.

  5. admin pravi:

    Na tem mestu bi na Dossier korupcija želeli poudariti, da je partnerica Sama Tadina nekdanja partnerica Sama Tadina.

    Nekateri bi namreč želeli, da se to dejstvo natančneje poudari.

    Ravno zaradi peripetij z donedavno (nekdanjo) partnerico Sama Tadina je prišlo do napada Sama Tadina na slovensko policjo.

    Sama Tadina je razjezila predvsem prepoved približevanja nekdanji partnerki, kar je rezultiralo z njegovim maščevanjem slovenski policiji.

    Očitno je bil glaven povod za dejanje Sama Tadina buren razpad zveze med donedavnima partnerjema, pri čemer so policijski ukrepi le še potencirali jezo, ki se je nabrala v Samu Tadinu, katerega občutek je bil, da je z visokega nivoja življenja padel nizko, kar zadeva njegov ugled.

    Šele pred kratkim je nekdanja partnerka Sama Tadina spremenila priimek na Facebook-u. Opozarjamo jo, da je na njenem LinkedIn profilu še vedno priimek Tadin.

  6. xxx pravi:

    Pozdravljeni,

    Naj omenim, da Sama Tadina osebno poznam, je izreden in zelo miroljuben človek in se je znašel v izredno težkem položaju), da se je lotil takšnega dejanja. Ta položaj pa mu je zakuhala lastna žena, ki se ga je na zelo podel način poskušala znebiti. Zaradi nje je pustil zelo dobro službo, da je šel z njo na 4 letno misijo na Dansko, ko sta se vrnila z Danske je moral prodati svoj avto in vse svoje stroje s katerimi, bi se lahko preživljal…

    Če se postavite v njegov položaj:

    Ko je prišel domov, mu je policija preprečila vstop v hišo v kateri je živel, ni imel prebite pare, kajti bil je nezaposlen, vse njegove stvari so bile (nevede, potihem jih je stanka preselila) preseljene na drugo lokacijo – nekakšno skladišče – Stanka ga je dobesedno vrgla ven iz hiše, ni imel kam iti, brez denarja, brez prevoznega sredstva skratka v totalnem šoku… vprašanje kako so se ga lotili policisti, ker je seveda Stanka podsekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve in so seveda verjeli vse njej in niso bili z njim ravno prijazni…

    Skratka če povzamem: Stanka je ves zelo podel postopek zelo skrbno taktično in načrtovano izpeljala, da seveda ni ničesar kriva, Samo pa se je žal maščeval policistom in ne njej !!!

  7. admin pravi:

    Pogled v notranjost pokaže, da je sodba Sama Tadina močno prizadela. Čeprav jo je pričakoval, je vendarle upal, da kazen ne bo najvišja.

    Na sojenju, ki je potekalo relativno hitro, je storilec Samo Tadin dobil 30 let zapora.

    25 let za umor enega policista, 15 let za poskus umora drugega, skupno 30 let zapora.

    Sodnica je ob razglasitvi sodbe obsojencu Samu Tadinu rekla, da bo med dolgoletno zaporno kaznijo imel dovolj časa, da premisli o svojem kaznivem dejanju, ki ga je storil.

    Sama Tadina je razglasitev kazni vidno prizadela, čeprav si je prizadeval, da se to na njegovem obrazu ne bi poznalo.

    RTV Slovenija: Vozniku, ki je namenoma trčil v policiste na Ižanski, 30 let zapora

  8. admin pravi:

    Opomba:

    V Sloveniji je najvišja zaporna kazen za večino kaznivih dejanj 30 let zapora.

    Za specifična kazniva dejanja pa je mogoč tudi dosmrtni zapor.

    Torej. Številčno določena najvišja kazen zapora je še vedno 30 let, a v določenih specifičnih primerih se lahko predpiše kazen dosmrtnega zapora.

    Vse ureja 46. člen kazenskega zakonika (KZ-1-UPB2):

    Zapor

    46. člen

    (1) Zapor ne sme biti krajši od enega meseca in ne daljši od tridesetih let.

    (2) Za kazniva dejanja genocida, hudodelstva zoper človečnost, vojnega hudodelstva in agresijo ter pod pogoji iz 1. točke drugega odstavka 53. člena tega zakonika za dve ali več kaznivih dejanj po petem odstavku 108. člena, po 116. členu, po 352. členu, po drugem odstavku 360. člena, po četrtem odstavku 371. člena in po tretjem odstavku 373. člena, se sme izreči kazen dosmrtnega zapora.

    (3) Kazen zapora do dveh let se predpiše brez najnižje mere te kazni.

    (4) Zapor se izreka za cela leta in cele mesece, do šestih mesecev pa tudi na cele dni.

  9. Mary pravi:

    Samota osebno poznam. Samo na tej strani se je širše pisalo o Samovi osebni problematiki, s tem, da so bile brazgotine iz otroštva ter odraščanja povsod spregledane. Tega pravzaprav ne razumem, zakaj se ni nihče vprašal kaj je Samota pripeljalo tako daleč? Bo še kdo nosil odgovornost?

Odgovorite