sreda, 15.julij.2015 - 07:25

Krim je ruski. Karl Erjavec, ki to zanika, se želi le prikupiti Ukrajincem med svojim obiskom v Ukrajini.

Svet si mora priznati, da je Krim postal del Ruske federacije, in zato bi se moralo tudi zemljevide spremeniti v skladu s tem dejstvom.

krim_je_ruski

Zemljevidi bi morali jasno pokazati, da Krim ni več ukrajinski, ampak ruski.

Karl Erjavec je med obiskom v Ukrajini povedal, da je Krim po mnenju Slovenije še vedno del Ukrajine in da ne priznava nezakonite pripojitve Krima Rusiji.

Te besede Karla Erjavca lahko štejemo zgolj kot diplomatski govor, kot neke vrste prilizovanje Karla Erjavca ukrajinskim oblastem med njegovim gostovanjem v Ukrajini, s katero želi vzpostaviti tesnejše gospodarske vezi.

Ravno v luči obiska Karla Erjavca Ukrajini lahko štejemo njegove izjave o tem, da je Krim ukrajinski.

Vedeti je potrebno, da je Slovenija del Nata in del Evropske unije in zato ne more kar tako enostavno izražati svojega mnenja.

Dodatno je res tudi to, da je politika v zahodnih demokracijah neka zamenljiva stvar in je odvisna od trenutne politične garniture na oblasti.

Po domače povedano. To, kar si misli slovenska vlada in to kar si misli večina slovenskega naroda, ni nujno kompatibilno.

Samo politični debili ali pa ljudje, ki se bojijo reakcije glavnih zahodnih držav, bodo še vedno govorili o Krimu kot delu ukrajinskega ozemlja in o tem, kako ne priznavajo ruske jurisdikcije nad krimskim polotokom.

Realnost je seveda drugačna. Krim je del Rusije.

To, da nekateri ne priznavajo ruske pripojitve Krima, je čisto nepomembno dejstvo. Krim je pod Rusijo itak del ne le priznane države – Rusije, ampak države, ki je ena od svetovnih velesil. To dejstvo torej nima nobenih negativnih posledic za Krim.

Tako da je mnenje slovenske vlade v tem pogledu čisto nepomembno.

Večina slovenskega ljudstva, razen političnih analfabetov, meni, da je Krim ruski. Tega se je potrebno zavedati.

Počasi pa se bodo morali tega zavedati tudi voditelji pomembnejših držav kot je Slovenija.

To, da je Krim ruski, pove že eno čisto normalno dejstvo.

Če bi Ukrajina želela izvesti jurisdikcijo na Krimom, govoreč, da je Krim še vedno njen, bi naletela na reakcijo Rusije. Rusija bi to namreč dojela kot napad na njeno ozemlje in bi branila Krim pred ukrajinsko agresijo.

To lahko Ukrajinci tudi poskusijo in bodo videli, da se bo zgodilo ravno to.

Skratka. Govorjenje o tem, da je Krim še vedno ukrajinski in ga ne priznavati kot del Rusije, je bedarija.

Vsi vemo, da je Ukrajina izgubila Krim in da je upanje v povrnitev Krima jalovo.

Sami smo mnenja, da bi se morali počasi tudi zemljevidi spremeniti in Krim prikazovati kot del ruskega ozemlja.

Na koncu poudarjamo tudi dejstvo, da bo Rusija izpeljala projekt povezave Krima z ruskim ozemljem na vzhodu Krima prek gradnje mostu od Kercha na krimskem polotoku do kraja Taman na tamanskem polotoku, o čemer smo že pisali v enem prejšnjih člankov.

Rusija bo kmalu povezala Krim s preostalo Rusijo prek mostu Kerch – Taman.

Erjavčevo prilzovanje Ukrajini z besedami o Krimu se nam zdi po pravici povedano brezvezno.

Tudi Karl Erjavec zelo dobro ve, da Krim ni več ukrajinski in je del Rusije.

To ve tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko globoko v sebi, četudi si tega noče priznati in utopično upa v spremembo stanja.

Krim lahko postane spet ukrajinski zgolj v primeru, da bi začela razpadati država Rusija, kar pa se zagotovo ne bo zgodilo. Sovjetska zveza je razpadla, Ruska federacija pa ne bo, ker je vsaj na večini ozemlja bolj homogena, kot je bila Sovjetska zveza, sploh pa na Krimu, kjer Rusi predstavljajo večinsko prebivalstvo.

Po našem mnenju je čisto brez veze, da se daje lažno upanje Ukrajincem, namesto da se jim lepo reče. Glejte, izgubili ste Krim, v veliki meri zaradi lastne krivde (nasilna odstavitev Janukoviča), in sprijaznite se s tem.

Nikogar ne briga, kar si slovenska politika misli o tem, čigav je kriv. Po pravici povedano, nobenega ne briga niti, kaj si Evropska unija misli o tem, ali ZDA.

Če je v povezavi z ukrajinsko krizo ameriška diplomatka za vzhodno Evropo Victoria Nuland enkrat rekla »Fuck the EU«, bi lahko Rusi in prebivalci Krima rekli naslednje: »Fuck EU and USA.«

Pomembno je, kaj si o tem mislijo prebivalci Krima in seveda Rusija, ki sedaj izvaja jurisdikcijo nad Krimom.

Skratka. Zadeve je potrebno pogledati z realnega vidika.

To je podobno, kot če bi Slovenci še vedno zatrjevali: »Trst je naš«, čeprav vsi vedo, da ni več. Trst je italijanski, tako kot je Krim ruski.

In tako bo sedaj še dolgo časa. Ukrajinci se bodo morali s tem prej kot slej sprijazniti in ne živeti v neki iluziji.

Torej. Besede karla Erjavca lahko razumemo zgolj kot neko diplomatsko prilizovanje. Prilizovanje je značilnost diplomacije. A je tudi pogostokrat zelo nerealno. Seveda se od Karla Erjavca ni moglo pričakovati, da bo šel v Ukrajino gradit gospodarske vezi in jim obenem govoriti, veste kaj, Krim pa več ni vaš. Seveda to ne gre.

Kljub temu lepobesedičenju Karla Erjavca, ki je diplomatske narave, pa je vendarle potrebno pogledati resnici v oči. Resnica za Ukrajince ni nekaj, kar bi jim bilo po volji. In s tem se bodo morali sprijazniti. Čim prej, tem boljše zanje.

RTV Slovenija: Erjavec v Ukrajini zagotavlja: Slovenija priključitve Krima ne priznava



Odgovorite